25 juli 2015 08:45
Ridsportplus

Galet dygn när Rolf-Göran tog OS-silver

Dagen i Hong Kong 2008 när Rolf-Göran Bengtsson vann Sveriges första individuella OS-silver i hoppning på 80 år borde varit väldigt rolig, men var ett så dramatiskt och händelserikt dygn att det snarare var plågsamt spännande och därför minnesrikt på flera sätt.

Galet dygn när Rolf-Göran tog OS-silver
Rolf-Göran Bengtsson tog OS-silver med fantastiska Ninja La Silla. SCANPIX SPORT

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När vi vaknade tidigt på morgonen var det med undran om det alls skulle bli någon individuell final den dagen, eftersom en ovanligt stark tyfon var på väg in mot staden.

Lugnande besked gavs om det, men när startlistorna kom på eftermiddagen saknades fyra namn, inklusive storfavoriter som Denis Lynch/Lantinus. Först gavs ingen motivering alls, sedan kom en presskonferens om att det berodde på positiva dopningsprov. De strukna ryttarna som Tony Andre Hansen var förtvivlade.

Sedan började klassen, och Rolf-Göran nollade med Ninja La Silla – jubel. Stor anspänning när han ska rida andra rundan och kommer in – ska han kunna dubbelnolla? Plötslig uppståndelse på bortre kortsidan; vattenhindret har börjat läcka! Rolf skickas ut av domaren. Lång väntan på reparation av läckan, och flashback från OS i Aten. Då fick Rolf-Göran avbryta en avgörande runda i laghoppningen för att två hinder blåste ner och måste byggas upp (han nollade ändå och säkrade Sveriges medalj).

Ny framridning, in igen – då börjar hela publiken fälla upp sina paraplyer för att första pusterna av den fruktade tyfonen kommer! Trots avbrottet rider Rolf kvällens första dubbelnolla, som sedan upprepas av Eric Lamaze med Hickstead. Omhoppning mot kanadensaren. På hundradelen samma tid, men Rolf river sista hindret; silver. Tyfonen kommer på allvar senare på kvällen, och då stänger hela staden. Ett knappt dygn efter att alla vaknat och undrat om det alls skulle bli någon final den dagen firar svenskar, kanadensare och andra nationaliteter Lamaze och Bengtssons medaljer på det officiella presshotellet. Festen pågick ännu fem på morgonen, medan ovädret rasade utanför. Medaljen blev en grundval till att Rolf senare blev etta på världsrankningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden