Krönika
1 december 2019 08:59

Gästkrönikan: ”Anta utmaningar och sök inte genvägar”

GrundridningRidsports gästkrönikör Niklas Jonsson funderar denna gång på grundridningen. "Trots att alla pratar om vikten av detta verkar grunderna vara lika svåra att finna som självaste Loch Ness-odjuret".

Gästkrönikan: ”Anta utmaningar och sök inte genvägar”
Niklas Jonsson, gästkrönikör på Ridsport. Foto: Roland Thunholm

Nu är vi återigen inne i clinictider och det vanligaste återkommande ordet är grundridning. Det är den som ska prioriteras och säljas in som nyckeln till framgång. Krångla inte till det utan gör det enkelt och slipa på grunderna. Låter fint, men vad betyder det?

Om vi börjar med orden: ”Krångla inte till det utan gör det enkelt”. Jag hävdar att det du kan är enkelt men att lära sig något nytt är alltid svårt. Du har ett val; antingen väjer du för det svåra och gör det du kan, eller så tar du dig an utmaningen och lär dig något nytt. Vilken väg jag anser är mest utvecklande kanske framgår?

Att grunderna är viktiga är en självklarhet, lika självklart som att en gång per clinic sägs meningen ”Om du bygger ett hus måste den stå på en stadig grund”. Trots att alla pratar om vikten av detta verkar grunderna vara lika svåra att finna som självaste Loch Ness-odjuret”.

Jag tror att vissa som står och predikar vikten av grundridning inte ser skillnad på en streckgubbe och porträttet av Mona Lisa.

Varför det är så kan man fundera över. Är ryttare obildbara? Troligtvis inte. Delvis tror jag att det beror på att vi tränare faktiskt inte är överens om vad ordet ”grundridning” betyder. För vissa är det start, stopp, sväng och bättre galopp, men för mig är det långt mycket mer komplext än så. För att fortsätta i metaforernas rike brukar ridning ofta likställas med konst. Jag tror att vissa som står och predikar vikten av grundridning inte ser skillnad på en streckgubbe och porträttet av Mona Lisa.

Du måste gilla att träna mycket, träna rätt och skippa ursäkterna.

En annan faktor är att vi ryttare jämfört med många andra idrottare tränar väldigt lite under organiserade former. Att rida för tränare varannan vecka är en vanlig mängd hos många hoppryttare. Det innebär – med inställda träningar, vintervila och sjukdom borträknat – att det kvarstår cirka 17–18 organiserade träningspass på ett år. På den tiden ska hopptränaren hinna lära adepterna väldigt mycket och så klart prioriteras ofta ren hoppning för att klara helgens tävling. Jämför det med fotboll, ishockey eller friidrott, där det är en helt annan mängd träning.

Mitt råd till dig som vill utvecklas till en skicklig ryttare är att anta utmaningen och inte söka genvägar. Du måste gilla att träna mycket, träna rätt och skippa ursäkterna. Mitt motto har alltid varit att inte bara bli en dag äldre utan även en dag bättre.

Detta är en krönika – en personligt skriven text där skribenten själv står för åsikterna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 22 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden