Krönika
16 december 2021 14:06

Gästkrönikören: Hästen de letar efter kanske inte ens finns

GästkrönikaDen nya hästen ska både kunna prestera i mästerskap men också vara världens snällaste och helt okomplicerad - och gärna för en liten budget. Detta kan vara några av önskemålen som Ridsports gästkrönikör Jessica Lynn Thomas får när hon får i uppdrag att leta efter en ny häst. Men kanske letar köparen efter en individ som inte ens finns?

Gästkrönikören: Hästen de letar efter kanske inte ens finns
Jessica Lynn Thomas är dressyrryttare, driver utbildnings- och försäljningsstall i Tyskland. Foto: Kiki Beelitz

Jag får ofta samtal från människor som letar efter en ny partner, inte sällan vill de ha en superhäst för en liten eller stor budget. Kanske en häst som ska kunna prestera i mästerskap eller en häst som bara ska vara en familjemedlem. De kan också efterfråga en häst som både har otrolig rörelsemekanism och är het, men också är världens snällaste och helt okomplicerad …

Jag tycker att människor har svårt att välja rätt häst för sitt ändamål och för sina förutsättningar. Den häst de letar efter kanske inte ens finns.

En häst har olika egenskaper, som kan var plus eller minus beroende på vem som ska ha hästen. Den kan vara het eller långsam, den kan var stor eller liten, den blir inte stressad eller har ett hett temperament etcetera. Detta måste så klart passa ihop med din egen kapacitet för att ni ska bli en ”perfect match”.

Du måste ha någon att bolla med och någon som kan hjälpa till att bena ut dina styrkor och svagheter som ryttare.

Ställ dig frågan, hur är jag, vad gillar jag att rida? En ryttare kan vara otålig eller tålmodig, lång eller kort, rida mer med känsla eller mer tekniskt etcetera.

Det är viktigt att ta hjälp av sin tränare eller annan professionell person när man ska köpa häst. Du måste ha någon att bolla med och någon som kan hjälpa till att bena ut dina styrkor och svagheter som ryttare. Det är inte lätt att göra detta själv och dessutom stämmer den egna uppfattningen inte alltid in på verkligheten.

En annan viktig del, som jag tror många inte reflekterar så mycket över, är vilken miljö som din nya häst ska vistas i. Vilket stall ska den stå i, passar den med familjen eller med teamet.

Väljer du en häst från en väldigt het blodslinje måste du förstå att den kanske inte kommer att vara helt okomplicerad att skicka ut på en tur i skogen med mormor. Du måste helt enkelt veta vad du ger dig in på, vad du kanske får prioritera bort och vad du så klart kan vinna på att köpa en viss typ av blodslinje. Det är viktigt att fråga sig själv – vad är mitt mål med hästen?

Kemin med hästen måste stämma, den blir min kollega för flera år framöver.

I slutändan när jag själv har hittat en passande häst att köpa, går jag alltid på min magkänsla. Kemin med hästen måste stämma, den blir min kollega för flera år framöver.

Det är inte bara att köpa en häst som kan allt, har allt och tro att det ska gå bra. Det är matchningen och helheten i sig som ger ett vinnande koncept.

Tummenupp
Hiss

#vilyftervarandra
Lena Nyström. För att hon är modig, fascinerande och inspirerande.

 

Tummenned
Diss

Problem
Jag gillar lösningar, inte problem.

 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden