Sverige
1 juni 2016 16:48

Gen som ger krumma ben hittad

Den defekt i arvsmassan som kan leda till skelettmissbildningar hos shetlandsponnyer i form av krumma ben har identifierats av forskare. Upptäckten gör att ponnyer som bär på anlaget men är friska kan spåras genom ett gentest.

Gen som ger krumma ben hittad
Krokiga eller krumma ben är en inte helt ovanlig defekt på shetlandsponnyer. Nu har forskare hittat genen som orsakar detta.

 Det är forskare vid Uppsala Universitet, UU, och Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som har gjort upptäckten. Det berättas i ett pressmeddelande. 

Shetlandsponnyer kan drabbas av allvarliga missbildningar i underarm och skank. Detta är en ärftlig sjukdom och är ett stort problem eftersom föl får felaktiga benställningar, blir halta och ofta måste avlivas redan vid ung ålder.

Sjukdomen kallas skeletal atavism. Den är känd sedan 1950-talet och fall rapporterats runt om i Europa. I Sverige uppmärksammades den i mitten av 1990-talet. Då togs flera hingstar ur avel eftersom de var anlagsbärare. Bland uppfödare kallas sjukdomen för ”krumma föl” på grund av att benen blir krokigare och krokigare benen. Båda föräldrarna måste bära på genen för att få en sjuk avkomma.

Forskarna har, genom att sekvensera och jämföra hela arvsmassan hos sjuka och friska individer, funnit att förlust av genetiskt material i och kring genen SHOX orsakar skeletal atavism. Mutationer i denna gen orsakar dvärgväxt och skelettmissbildningar även hos människa.
– Eftersom de flesta anlagsbärare är fullt friska är det nästan omöjligt att få bort anlagen ur rasen genom traditionell avel, säger Carl-Johan Rubin, forskare vid UU och ansvarig för studien, i pressmeddelandet. 

– Vår upptäckt gör det möjligt att bedriva en ansvarsfull avel, då uppfödare nu kan använda ett gentest för att se om ett sto man vill ha betäckt bär på sjukdomsanlagen, tillägger Sofia Mikko, som är forskare vid SLU och som där driver Husdjursgenetiska laboratoriet. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden