Sport
10 oktober 2018 10:22
Ridsportplus

Glädje och besvikelse efter domen om Revolution

Efter domen"Glädjande och förväntad". "Ensidig dom byggd på muntliga vittnesmål". Åsikterna om Revolution-domen där dressyrryttaren och utbildaren Anna Svanberg friades på alla punkter går som väntat isär – läs mer om vad parterna anser.

Glädje och besvikelse efter domen om Revolution
Domen om Revolution, som vann Breeders med Anna Svanberg 2014, överklagas. Foto: Istock och Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

− Domen är glädjande, och var förväntad. Det säger Anna Svanbergs juridiska ombud Klara Östberg, efter domen i tvisten om dressyrhästen Revolution.
− En ensidig dom byggd på muntliga vittnesmål, inte skriftlig bevisning, säger hästägarens juridiska ombud.

Så kan åsikterna sammanfattas efter domen från Kristianstads tingsrätt som kom i fredags (läs mer om domen i tidigare artikel). Dressyrryttaren och utbildaren Anna Svanberg friades då på alla punkter mot anklagelserna om att hon inte tog hand om dressyrhästen Revolution på ett bra sätt.

”Utfört uppdraget omdömesgillt”

Klara Östberg
Klara Östlund. Foto: Nordbro

Svanbergs juridiska ombud Klara Östberg är särskilt glad över att tingsrätten inte bara konstaterar att hästägaren misslyckats med att bevisa att Anna Svanberg utförde tjänsten felaktigt.
− Rätten klarlägger också att Anna Svanberg utfört sitt uppdrag på ett kompetent och omdömesgillt sätt. Domen uttrycker med all önskvärd tydlighet att Anna Svanberg gjort allt rätt i sin hantering av Revolution, säger Klara Östberg, chefsjurist på Nordbro.

Domen uttrycker med all önskvärd tydlighet att Anna Svanberg gjort allt rätt i sin hantering av Revolution.

Tvisten gick i korthet ut på att hästägaren Mats Fredén krävde skadestånd eftersom han ansåg att Revolution inte tagits omhand på ett önskvärt sätt och därmed inte ökat i värde som förväntat.

Att domen helt och hållet var till utbildaren Anna Svanbergs fördel innebär inte att sådana här mål alltid är dömda att misslyckas, menar Klara Östberg.
− Men det krävs ju först och främst att det föreligger fel i utförd tjänst och att det finns bevisning som styrker påståendena.
− Bevisbördan ligger hos den som påstår felet eller skadan, och i det här fallet har hästägaren inte på någon punkt lyckats bevisa att något fel skulle föreligga i Anna Svanbergs hantering av Revolution, säger Klara Östberg.

”Finns lojalitetsband”

Pontus Servin är juridiskt ombud för hästägaren Mats Fredén, som förlorade och nu måste betala Anna Svanbergs omkostnader på 318 000 kronor.
− Det är klart att han är besviken. Det är också beklämmande att domen är så ensidig. Vi hade hoppats att domen skulle penetrera frågor om lojaliteter, och vad som gjorts och inte gjorts med hästen, men det har rätten inte gjort, säger Pontus Servin, advokat på advokatfirman Aldo.

Jag tycker att detta fall visar hur branschen håller ihop, och att det finns lojalitetsband.

− Vi visste redan innan att det skulle bli bevissvårigheter, och jag tycker att detta fall visar hur branschen håller ihop, och att det finns lojalitetsband, vilket visades genom att vittnen sade en sak i rätten fast de hade sagt en helt annan sak i sin tidigare dialog med Mats Fredén, säger Pontus Servin.

Oklart om prövningstillstånd

Hästägaren Mats Fredén har ännu inte bestämt om han ska begära prövningstillstånd i hovrätten för att få tvisten prövad i en högre instans.
− Det här är en värld utan lagar som skyddar hästägares intressen. Jag tror att många vill ha belyst vad som gäller, men få som vill betala notan för det, säger Pontus Servin.

Fakta om

tvisten om Revolution

• Dressyrhästen Revolution sattes i träning hos ryttaren och utbildaren Anna Svanberg, där han gick från klarhet till klarhet fram tills unghäst-VM 2015. I den vevan värderades Revolution till mellan 250 000 och 500 000 Euro av Andreas Helgstrand, enligt uppgifter från hästens ägare Mats Fredén.

• Sedan fick han problem med återkommande hältor som behandlades, men också med mer diffusa åkommor där ryttaren upplevde att hästen inte var fräsch, utan att någon diagnos kunde ställas. Efter månader av problem gjordes en CT-röntgen. En lös benbit upptäcktes som opererades bort och hästen rehabiliterades. Men rehabiliteringen gick inte framåt så som hästägaren Mats Fredén väntade sig. Han upplevde dessutom att han inte hade full insyn i processen såväl före som efter operationen, och att han fick motstridiga besked. Han fick dessutom betala i princip lika mycket som när hästen var i full träning.

• Hösten 2016 flyttade han hästen till Rasmus Haid-Bondergaard, som red hästen en tid innan den flyttades igen, till Andreas Helgstrand, där den sedan såldes för 200 000 euro.

• Mats Fredén stämde Anna Svanberg för undermåligt tillhandahållande av tjänst, oskälig fakturering och värdeminskning av hästen. Han krävde ett skadestånd på minst 250 000 kronor av Anna Svanberg.

• Under rättegången i september hade Anna Svanberg och hennes ombud kallat flera veterinärer som intygade att en rehabilitering kan ta mycket lång tid och att inget kan garanteras. Dessutom vittnade hästutbildare om att det tar minst lika mycket tid att ta hand om en rehabhäst som om en häst i träning, och att det därmed är skäligt att ta lika mycket betalt för detta.

• Kristianstads tingsrätt dömde helt till Anna Svanbergs förmån. ”Det finns inget som talar för att Anna Svanberg under den aktuella tiden skulle ha underlåtit att helt eller delvis träna Revolution så som påståtts”, skriver tingsrätten, som också menar att den långsamma rehabiliteringen troligen bidrog till att hästen inte drabbades av kroniska skador.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden