Sport
5 oktober 2018 15:40
Ridsportplus

Tvisten om svenska UVM-hästen: Dom har fallit

DomUnder rättegången om Revolution, som gick unghäst-VM med Anna Svanberg, vittnade kända namn som Mads Hendeliowitz, Gustaf Johansson och Rasmus Haid Bondergaard. Nu har dom fallit – hästägaren får därmed inga pengar i skadestånd som han hade begärt utan måste i stället betala flera hundra tusen kronor i rättegångskostnader.

Tvisten om svenska UVM-hästen: Dom har fallit
Revolution med Anna Svanberg på Breeders 2014. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Kristianstads tingsrätt är entydig. Det finns inte en enda punkt där hästutbildaren Anna Svanberg har gjort fel när det gäller dressyrhästen Revolution, enligt domen i tvistemålet.

Ägaren Mats Fredén hade hävdat fel i tjänsten, eftersom han menade att hästen under en lång tid inte tränats enligt överenskommelse. Han hävdade också att en vargtand kunde ha varit orsaken till hästens långvariga problem, men att det aldrig åtgärdades av Anna Svanberg.

Inga bevis

Men tingsrätten skriver i domen att många vittnen under rättegången vittnade om hur Anna Svanberg tränade Revolution och hur hon ansträngde sig för att rehabiliteringen skulle lyckas efter att hästen fått en lös benbit bortopererad.
”Det finns inget som talar för att Anna Svanberg under den aktuella tiden skulle ha underlåtit att helt eller delvis träna Revolution så som påståtts” skriver tingsrätten.
Tingsrätten tycker inte att det finns bevis i form av journaler för att hästen verkligen hade en vargtand, och heller ingen under rättegången som varit övertygad om att vargtanden kunde utgöra ett så stort problem.

Annarevrt
Anna Svanberg och Revolution 2014. Foto: Roland Thunholm

Att konvalescenstiden efter operationen av den lösa benbiten skulle varit för lång motsägs av flera veterinärer och andra personer som vittnat under rättegången, konstaterar tingsrätten också.

”Såväl Lotta Wallin som Palle Brink och Cecilia Kristoffersson har dessutom vittnat om Anna Svanbergs stora engagemang i Revolution och hennes hårda arbete med att försöka förstå varför Revolution ”var bromsig” och inte ville gå fram som före operationen. Det har också framkommit att det kan vara mycket riskabelt att försöka forcera en rehabilitering.

Det finns därför inget som talar för att Anna Svanberg förfarit felaktigt när hon inte snabbare ökat hästens träningsdos. Uppgifterna i målet talar i stället för att hennes åtgärder bidragit till att Revolution inte drabbades av kroniska skador” skriver tingsrätten i domen.

Hänvisar till samtalslistor

Tingsrätten kan inte heller hålla med om att hästägaren Mats Fredén fått för lite information om Revolutions hälsotillstånd. Rätten hänvisar till de listor över samtal och sms med Mats Fredén som Anna Svanberg har lämnat in som bevisning, och skriver att ”Mats Fredéns påstående om att han inte blivit tillräckligt informerad om Revolutions hälsotillstånd och träning kan därför inte grunda någon rätt till ersättning.”

Slutligen skriver tingsrätten om Mats Fredéns åsikt att Revolution inte ökat i värde så som han borde, om han hade hanterats på rätt sätt. Exakt vad hästen var värd vid olika tidpunkter går inte att säga säkert, menar tingsrätten, och fortsätter: ”Det bör för övrigt anmärkas att en hästs värde kan variera över tid och både sjunka och stiga. Vad som däremot är klarlagt är att Mats Fredén köpte Revolution för 80 000 kr eller 100 000 kr, i båda fallen exklusive mervärdesskatt, och sålde honom för 200 000 euro exklusive mervärdesskatt. (…) Under dessa omständigheter anser tingsrätten inte visat att hästen faktiskt genomgått någon värdeminskning (utebliven värdeökning).”

Kristianstads tingsrätt dömer hästägaren Mats Fredén att betala Anna Svanbergs rättegångskostnader 318 752 kronor, plus ränta.

Samtliga artiklar:
• Tvist om svensk topphäst avgörs i rätten
•Veterinärer och dressyrryttare vittnade i tvisten om Revolution
Nya vittnesmål i Revolution-tvisten

Fakta

Tvisten om Revolution

  • Dressyrhästen Revolution sattes i träning hos ryttaren och utbildaren Anna Svanberg, där han gick från klarhet till klarhet fram tills unghäst-VM 2015. I den vevan värderades Revolution till mellan 250 000 och 500 000 Euro av Andreas Helgstrand.
  • Sedan fick han problem med återkommande hältor som behandlades, men också med mer diffusa åkommor där ryttaren upplevde att hästen inte var fräsch, utan att någon diagnos kunde ställas. Efter månader av problem gjordes en CT-röntgen. En lös benbit upptäcktes som opererades bort och hästen rehabiliterades. Men rehabiliteringen gick inte framåt så som hästägaren Mats Fredén väntade sig. Han upplevde dessutom att han inte hade full insyn i processen såväl före som efter operationen, och att han fick motstridiga besked. Han fick dessutom betala i princip lika mycket som när hästen var i full träning.
  • Hösten 2016 flyttade han hästen till Rasmus Haid-Bondergaard, som red hästen en tid innan den flyttades igen, till Andreas Helgstrand, där den sedan såldes för 200 000 Euro.
  • Mats Fredén stämde Anna Svanberg för undermåligt tillhandahållande av tjänst, oskälig fakturering och värdeminskning av hästen. Han krävde ett skadestånd på minst 250 000 kronor av Anna Svanberg.
  • Under rättegången i september hade Anna Svanberg och hennes ombud kallat veterinärerna Lotta Wallin, Casper Lindegaard och Palle Brink för att påtala att en rehabilitering kan ta mycket lång tid och att inget kan garanteras. Dessutom vittnade dressyrryttarna och hästutbildarna Mattias Jansson och Cecilia Kristoffersen om att det tar minst lika mycket tid att ta hand om en rehabhäst som om en häst i träning, och att det därmed är skäligt att ta lika mycket betalt för detta.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden