Dressyr
28 december 2014 17:26

Gott slut i Mechelen

Det blev dubbelt holländskt i topp i World Dressage Masters-küren i belgiska Mechelen. Danielle Heijkoop segrade med Siro N.O.P före Adelinde med Jerich Parzival. Patrik Kittel blev trea och hans adept Jeanna Högberg tog femte plats på nytt PB.

Gott slut i Mechelen
Danielle Heijkoop och Siro N.O.P gjorde 2013 en liknande raketkarriär in i det holländska laget som Jeanna högberg gjort i år till den svenska spetstruppen. Bilden är från deras världscupdebut i Odense 2013. Kim C Lundin kim@witnet.se

WDM i Mechelen i mellandagarna har bjudit på flera nya ekipage på väg upp men också etablerade stjärnor. I gårdagens Grand Prix var det nog många som såg antingen dagens vinnare Danielle Heijkoop eller Patrik Kittel som segrare men ganska ojämna domarsiffror avgjorde det till Adelinde Cornelissens fördel. I dag gick dock den mäktige Siro N.O.P och Danielle förbi med ett utmanande kürprogram med flera svårigheter. Dagen till ära red Danielle i grå frack och hjälm, mycket stiligt till hennes svarta Gribladi-valack. 

Danielle tränas av Anky van Grunsven och har kürmusik signerad Joost Peters. I hennes program ingår piruetter till kraftigt åskmuller som övergår i piaff till vackert piano, mycket effektfullt. Det blev seger på 83 procent jämnt.

Adelinde Cornelissens kür med Jerich Parzival innehåller många fina passager och fler svårigheter men i dag var inte övergångarna helt på sin plats. Det blev ändå en bit över 82 procent men det kändes väl frikostigt.

Patrik Kittel och Watermill Scandic var riktigt bra på banan i kürprogrammet och skritten fungerade bra. I intervjun med arrangören efteråt berättade Patrik att han haft problem i piruetterna men att han var nöjd med känslan. Patrik och Scandic slutade trea på 77,60 procent trots malörerna, en tangering av Falsterbo-resultatet. Deras Depeche Mode-kür innehåller fortfarande bland de bästa illustrerande avsnitten för travslutor och långa piaff- och passagesekvenser.

Dagens största svenska överaskning var Jeanna Högberg och Darcia VH som avslutar ett redan rekordartat år med att sätta nytt personbästa på 76,025 procent. Tillsammans satte de inte en hov fel och Jeanna visade sitt fokus, ett härligt årsavslut för dem. Huvuddomaren Jacques van Daele tyckte till och med att procenten kunde gått en bit över 78. 

Läs om gårdagens Grand Prix.
Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden