Sport
11 augusti 2016 20:02

Tyskland i topp – Sverige vidare

Tyskland har greppet om OS-guldet när GP:n är klar. Patrik Kittel och Deja fick 74,586 procent och Tinne Vilhelmson Silfvén fick 76,429 procent när de gjorde sina program på torsdagen. Sverige är vidare till Grand Prix Special i morgon.

Tyskland i topp – Sverige vidare
Tinne Vilhelmson Silfvén satsade allt - och det höll. Sverige är vidare i OS. BILDBYRÅN

När den inledande GP:n är klar på OS ligger Tinne Vilhelmson Silfvén elva, Juliette Ramel är 19:e, Patrik Kittel är 22:a och Mads Hendeliowitz 29:a. 

Patrik Kittels fru Lyndal Oatley tävlar för Australien och gick ut tidigt på torsdagen. Hon fick en del missar med en bitvis spänd Sandro Boy, bland annat i ettorna. På plussidan fanns bland annat saxen, tvåorna och inridningen. Det blev 70,186 procent. 

Spaniens Severo Jesus Jurado Lopez och Lorenzo charmade såväl publik som domare med sin energi och kraftfullhet. Ekipaget blandade och gav i piafferna – det blev något steg bakåt i en, men fuxen glänste i andra. Den sista ökningen och avslutningen med piaff och passage på medellinjen höll toppklass. Det blev 76,414 procent och en fjärde plats hittills. 

Storbritanniens Carl Hester hade bitvis händerna fulla med Nip Tuck som skyggade i ett hörn, la in ett halvt galoppsprång i en piaff och hoppade till och gav staketet en liten kick i övergången till skritt. Men ekipaget levererade också luftiga travslutor, tvåor som såg ut som en naturlig gångart för hästen och sprikraka ettor. Den avslutande passagen på medellinjen var kraftull, luftig och taktfast. Carl Hester såg inte allt för missnöjd ut när han red ut från arenan. Det blev 75,529 procent och en femteplats hittills. 

Danmarks Cathrine Dufour och Cassidy fick de sju domarna att spreta. En hade henne som två, en annan som tia. Hon gick in på fjärde plats med 76, 657 procent. 

USA:s rutinerade Steffen Peters och Legolas visade uttrycksfull piaff och passage. Första piruetten var bra och avslutningen på medellinjen fylld av spänst och schwung. Ryttaren såg mcket nöjd ut efter sitt test som gav 77,614 procent och en tredje plats hittills. 
– Jag är glad. Jag har haft en fantastisk upplevelse detta OS hittills. Det var väldigt speciellt när USA tog medalj i fälttävlan, säger Steffen Peters. 

Patrik Kittel och Deja började med ett travprogram fyllt av energi, på gränsen till forcerat. Stoet visade dock upp bra travslutor och sin fina ökade trav men var lite blek i piafferna. Skritten var lång, avslappnad och vägvinnande med fin övergång till passage. Inte mycket att klaga på i vare sig tvåorna eller ettorna. Det blev 74, 571 procent och in på en 14:e plats. 
– Jag tror inte jag kunde ha gjort det bättre. Jag hade en bra känsla och jag tycker att piafferna har blivit bättre. Nu var hon mer avspänd i dem. 
– Det är roligt att vara här. Vi har en bra sammanhållning i laget. Nu ska vi skritta och äta morötter fram till i morgon, säger Patrik Kittel. 

När tre fjärdedelar av GP:n är klar ligger Sverige kvar på femte plats. Juliette Ramel är tolva, Kittel 14:e och Hendeliowitz 20:e. Tyskland toppar både lagtävlingen och individuellt. 

Spaniens Beatriz Ferrer-Salat och Delgado började bra men visade sedan en spänd, kort skritt och misslyckades i tvåorna. Men där var också en piaff stadig som en klippa och briljant avslutning på medellinjen. 74,943 procent blev resultatet först – exakt samma som Ramel. Därefter korrigerades det till 74, 820 procent. Dessvärre petade Spanien ner Sverige ett snäpp. 

Storbritanniens Charlotte Dujardin och Valegro visade direkt att de tänkte försvara sitt guld från London. Travdelen var så nära perfekt det kan bli med bland annat härliga ökningar och travslutor Det blev något felsteg i en piaff. Valegro fick en liten välförtjänt klapp på manken efter de fina tvåorna. Saxen var som tagen ur en skolbok och ettorna var rena och luftiga. Britterna på läktarna brast ut i ett stort glädjetjut när ekipaget var klart. Det blev 85,071 procent och överlägsen ledning. 
– Jag njöt av varje sekund därinne, säger Charlotte Dujardin. 

Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello började fint med bland annat bra travslutor. ”Anton” var både avspänd och energisk och väl med sin ryttare. Utmärkt skritt. Tvåorna var rena och i uppförsbacke, saxen mjuk och följsam även om det blev lite vinglande på väg ut ur den. Inget att klaga på när det gäller ettorna heller men piruetterna kunde ha varit bättre. Sista uppridningen på medellinjen var elegant och exakt. Det blev 76,414 procent och ett lyft för Sverige till femteplats. Sverige är nu klart för Grand Prix Special i morgon, fredag. 
– Jag ser fram mot att rida den. Det är ett roligt program, utmanande. 
– Jag hade en fantastisk känsla därinne, säger Tinne. 

Isabell Werth slog fast Tysklands överlägsenhet detta OS med 80,643 procent och en fjärde plats. Tyskland leder lagtävlingen, Storbritannien är två och USA är trea. Sverige är femma. Charlotte Dujardin leder individuellt med tre tyskar närmast efter sig. 

Start- och resultatlistor

Regler, OS i dressyr

Läs allt om OS här

Gilla Ridsport på Facebook för att få upp vad som händer i Rio i ditt flöde. 

Missa inte alla Ridsports Rio-bilder på Instagram

Följ också vårt Twitterflöde, tidn_ridsport. 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden