Sverige
16 november 2023 12:05

Gräslig uppfinning kan bli räddaren i nöden för hästfolk

InnovationDet var för tre år sedan som 79-årige Anders Brus fick en idé om hur han skulle få gräset han slog att inte snurra fast sig i röjsågen. Nu prisas han för produkten som är redo att underlätta för alla som kör röjsåg under elstaket inte minst.

Gräslig uppfinning kan bli räddaren i nöden för hästfolk
Trött på röjsågstrassel? Nu finns en ny produkt på marknaden. Röjsågen på bilden är dock ej utrustad med den nya produkten. Foto: iStock

Anders Brus är pensionär och egenföretagare. Efter att ha tagit hem segern i Land Lantbruks tävling Teknikutmaningen kan han nu även titulera sig uppfinnare.

Det hela kommer ur frustrationen som alla som har kört röjsåg kan förstå. Trassligt gräs som sätter stopp. Anders Brus påbörjade resan med det som nu går under produktnamnet Anti GrassStop för tre år sedan, berättar han i en intervju med Land Lantbruk.

Anti GrassStop går att köpa hos Skogma som köpt in 300 exemplar som passar till röjsågsmaskiner från såväl Stihl som Husqvarna. Nästa steg är att satsa internationellt.

– Jag ska också titta på om det går att lösa så att den passar några andra märken också, säger Anders Brus till tidningen.

I motiveringen till priset står det att Anders Brus med sitt nytänkande lyckats skapa en produkt som många kan ha nytta av.

– Det är en bra uppfinning som otroligt många kan använda sig av. Alla som har kört grästrimmer vet hur besvärligt det är, framför allt i högt gräs. Det finns trimtrådar, kedjor och allt möjligt. Men här är en lösning som fungerar väldigt bra, säger Magnus Jansson, jurymedlem och växtodlings- och tekniklärare samt utbildningsledare för driftledarutbildningen på Vreta Utbildningscentrum.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden