Dressyr
10 juni 2018 18:03

Guld bärgat av Bellman och Felicia Olofsson

Dressyr-SMJuniorer gav järnet i Strömsholmsdagarnas sista final. Bäst över tre ritter blev Felicia Olofsson och Bellman efter hård kamp med silver- och bronsmedaljörerna. I kürklassen klev Anton Tairi fram och tog för sig.

Guld bärgat av Bellman och Felicia Olofsson
En hel prispall med juniormedaljörer, från vänster Linnéa Holmgren med brons, Felicia Olofsson med guld och seger samt Ellen Lindén Urnes med sitt silver. Foto: Roland Thunholm

I år liksom en del tidigare år hade juniorernas final lagts sist på dagen, en lite trist planering eftersom det innebar att publiken hann lämna arenan och 15 tappra juniorer red i sort sett inför varandra. De dömdes av de fem domarna Johan Ekenberg, Gustaf Svalling, Lars Andersson, Pia Fälth och Agneta Aronsson sedan de internationella domarna lämnat Strömsholmsdagarna.

Solen gassade över ekipagen som väntat på att få rida final sedan lördag förmiddag. Genom att startlistan är lottad och inte efter kvalresultat startade ledaren i junior-SM Linnéa Holmgren och hennes QC Sir Dennis tidigt i startfältet. Linnéa berättade efter första kvalet att hennes kür innehåller väldigt vacker musik, så vacker att hon själv blir lite rörd, nu var det upp till bevis. Och visst var det vackert, deras silhuett är fin, uppe och framme utan att bli kort med fin bärighet bak, kort sagt ett ekipage som lovar fler finaler längre upp i klasserna. Programmet i sig innehöll många svåra kombinationer och tvära vändningar och ibland förlorade QC Sir Dennis lite balans
– Nja, sådär, vi fick in lite extra byten som inte skulle vara med. Han blev lite väl taggad av musiken så det var kanske inte vårt bästa möjliga. Men, jag är nöjd ändå för det är hans första SM och första gången på stor arena och så, det är ok, sa Linnéa Holmgren.
Resultatet i klassen blev 69,035 procent och totalt 208,374 procent.

Qc Sir Dennis
Qc Sir Dennis och Linnéa Holmgren Foto: Kim C Lundin

Inför dagens ritt låg Ellen Lindén Urnes med Fairy Tale på en tredje plats och med en väldigt pampig kür gjorde hon nu sitt för att säkra så många poäng som möjligt. Hennes tränare Sofie Lexner hade precis bärgat senior-brons, vad kunde det bli här? Programmet flöt fint och jämnt till ganska enkla och okomplicerade linjer vilket fick tekniken att glänsa istället.
– Detta är mitt första mästerskap någonsin, jag är så himla glad redan över hur bra det har gått så detta var bara bonus men det gick bra kändes det som. Visst är vi trötta, värmen tar men när man ska in i sin första final någonsin är det lätt att orka, så roligt, sa Ellen nöjd med sin första SM-helg.
Resultatet var gott, 70,35 i kürklassen gav ledning där och totalt 206,852 procent i det sammanlagda kommer nog att räcka en bit.

Fairy Tale
Fairy Tale med Ellen Lindén Urnes Foto: Kim C Lundin

Sedan augusti 2017 har Anton Tairi och Chic varit ett ekipage. Nu visade de hög klass i sitt första mästerskap och verkligen poppade loss i ett fint kürprogram.
– Jag är helt chockad över hur bra det har gått, så himla roligt. Chic har varit fint med mig hela tiden, helt otroligt egentligen, först av allt, så kul, sa en chockad Anton som tog ledningen i klassen på 70,35 procent, totalt 203 procent.

Chic
Anton Tairi och chic. Foto: Kim C Lundin

Felicia Olofsson gjorde en fin upphämtning med Bellman i andra kvalet, skulle de kunna göra stordåd i küren. Bellman glänste vackert fuxröd i kvällssolen på Strömsholm när han hade chansen att bli medaljör. Från sidolinjen såg de två inte ut att sätta en hov fel.
– Alltså det gick bra, riktigt bra även om vi kanske hade något fel här och där, tre dagar med tävling i denna värmen gör oss lite trötta men Bellman var så duktig.
– Jag har haft honom i 1,5 år och förra året var vi sexa på SM, att ta guld är helt fantastiskt, nästan obegripligt, sa en lätt chockad Felicia.

Bellman
Bellman och Felicia Olofsson mot guld i ökad galopp. Foto: Kim C Lundin

Guldmedaljören för unga ryttare Evelina Söderström hade sin påläggskalv Xancas Klint till juniorfinal men det gick inte helt som planerat.
– Han blev både het och stark för mig, drog iväg. Kanske hade jag lite svårt att ladda om efter segern med Weine, det blev lite fel idag, sa Evelina som redan tänker på nästa år.

Sist ut i klassen var Hanna Nilsson med stiliga Daytona som red in på en fin femteplats totalt.
– Jag är så glad, detta är mitt allra första mästerskap och jag tycker det har gått fantastiskt bra. Visst känner vi av värmen nu men min Daytona är så fina, jag vill så gärna rida nästa år också, det var så roligt, sa Hanna Nilsson.

Ridsport
Bron-Linnéa, Guld-Felicia och Silver-Ellen hoppar högt av glädje. Foto: Roland Thunholm

Medaljörer
Guld: Felicia Olofsson / Bellman Bästa SWB-häst
Silver: Linnéa Holmgren / QC Sir Dennis
Brons:  Ellen Lindén Urnes /Fairy Tale

Ridsport
Guldmedaljör blev endast 16-åriga Felicia Olofsson med Bellman. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Silver bärgat i det allra första mästerskapet blev utdelningen för Ellen Lindén Urnes. Foto: Roland Thunholm
Ridsport
Linnéa Holmgren tog brons med sin QC Sir Dennis. Foto: Roland Thunholm

Resultat kürfinal
SM Resultat

Webb-tv, Equisport

Arrangörens webbplats

Program

Start- och resultatlistor, fälttävlan

Start- och resultatlistor, dressyr

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden