Dressyr
10 juni 2018 12:18

Guld till Marina Mattsson och Quartermain

Dressyr-SMTio U25-ekipage gjorde upp i SM-finalen. Segraren hade marginalerna på sin sida – vad sägs om 8 procent tillgodo?

Guld till Marina Mattsson och Quartermain
Solklara segrare i U25: Marina Mattsson och Quartermain. Foto: Roland Thunholm

De tio U25-ekipagen i finalen gjorde upp inför de fem domarna Magnus Ringmark, Adriaan F. Hamoen, Maria Colliander, Lars Andersson och Gustaf Svalling. Finalen rids i U25-kür och medaljerna delas ut till bästa sammanlagda resultat från dagens kür och lördagens U25 Grand Prix.

Unga Sofie Relander rider familjens uppfödning Barcelona MW till tonerna av Avicii i en kür hon satt samman själv. Deras utveckling har varit stark, för ett år sedan tillhörde de det segrande laget i lag-SM som rids på lilla rundan nivå. Sedan tidigare kürer märks Relanders innovativa tänkande i linjer, hade det varit DoD-bedömning hade det sannolikt gett hög utdelning på svårighetsgraden.
– Mitt mål för året har varit SM och topp-5 så jag är jättenöjd, dessutom satte vi våra svåra serier, Barcelona var helt med mig, jag är jätteglad helt enkelt, sa en nöjd Sofie. Det blev 67,95 procent i küren.

När det var dags för Marina Mattsson och Quartermain blev det tyst och lite andäktigt runt GP-banan. Många kommer nog att minnas när de såg det här ekipaget tävla första gången, talangen i duon är så påtaglig och till det vacker smäktande musik, hög svårighetsgrad och en teknisk kvalité som aldrig tidigare setts i svensk U25-klass.

Quartermain
Quartermain i eget majestät med Marina Mattsson. Foto: Kim C Lundin

Given seger
Resultat i küren 76,525 procent och segern och guldmedaljen så gott som given med en total på över 152 procent.

Det har gått så fort med honom sedan vi startade på den här nivån i början på året. Jag är så nöjd, allt har gått över förväntan. Marina Mattsson.

– Det kändes jättebra speciellt med tanke på att det är vår första kür, jag är lite osäker på om vi gjorde ett kort byte bak men det får vara så. Han är lite tröttare idag, igår var han hetare och det var helt perfekt.
– Planen för Quartermain i sommar är ett Lövsta-kval i midsommar, start i Aachen och sedan förhoppningsvis U25-EM i augusti. Det har gått så fort med honom sedan vi startade på den här nivån i början på året. Jag är så nöjd, allt har gått över förväntan.

180610marinamattsonquartermainrt2
Ekipaget glänste i kapp med segertäcket. Foto: Roland Thunholm

Emma Jönsson hade ett tufft kval med tre hästar till start, under finalmorgonen hade hon redan varit igång som tränare. Nu var det dags att rida själv med Santo Domingo. Till flöjttoner och spännande trummor red hon sitt svåra program men det blev några detaljmissar här och där.
– Jag hade nog trott att det var min äldre häst Tango som skulle ta mig till final men istället blev det Santo som gör sin första säsong så jg är faktiskt jättenöjd. Visst var det svettigt att kvala tre i går men jag hade bra hjälp så det fungerade. Det här blev en spännande smakstart för min unga häst, sa Emma som fick 68,325 procent.

Lina Dolk och godkände hingsten Biggles 1015 var en av dem som kunde utmana Marina och Quartermain med verkligt fina kürresultat tidigare. Programmet de rider är fint, mycket gitarr och det matchar hingsten så väl. Det blev bra men kanske inte den fullträff som behövts för att klättra ännu högre, 72, 025 procent. Sammanlagt resultat 140,828 procent.
– Biggles var bra, jag är nöjd så sett men jag var inte 100 procent fokuserad när jag satt upp, det är varmt och blev inte så bra som vi kan, jag vet inte riktigt just nu.

Biggles 1015
Bronsmedalj till Lina Dolk och Biggles 1015. Foto: Kim C Lundin

Happiness tillbaka
Det är två år sedan stoet Happiness först tävlade på Strömsholm då med Michelle Hagberg-Hassink. Sedan mer än ett år tillbaka är det Isabella Tovek i sadeln och tillsammans har de bland annat lyckats fint i Lövsta Future Challenge. Till tonerna av bland annat Totos Africa gjorde de verkligt fina piruetter. Totalt 71,175 procent i küren.
– Det gick så mycket bättre idag, igår hade jag strul med framridningen, idag funkade det, lite varmt, lite trötta knske men jag är så nöjd. Jag har min tränare Michelle med på distans från Tyskland så det är bra stöttning när tekniken fungerar, det gjorde den idag, totalt sett ett bra SB för oss, summerade Isabella som har två år kvar i kategorin U25.

Näst sist ut var Denise Ljungkvist på vackra heta Soéga, så begåvad och en så svår häst att få ryttare hade lyckats så fint som Denise gjort. Stoet har en fantastisk piaff och passage som Denise visar upp föredömligt. I år ser allt enklare ut för ekipaget, förra årets spänning och miljöpåverkan är inte alls lika närvarande, men i en bytesserie kommer det plötsligt ett störmoment men Denise rider lugnt vidare, så skickligt. Den avslutande piaffvändningen är mäktig. Resultat i küren 72,55 procent och totalt 144,046 procent.
– Hon blev trots allt lite het idag i galoppen men det är ändå en vårbris jämfört med tidigare, jag är så glad och riktigt nöjd med hur hon går nuförtiden. Sen händer det fortfarande saker då och då men det är bättre genomgående, förklarade Denise.

Soéga
Silvermedaljören Denise Ljungkvist med sin Soéga. Foto: Kim C Lundin

Bergåkra yngst i klassen
Sist ut var yngsta startande junioren Cecilia Bergåkra med Duschesse, som kallas Hertiginnan. Publiken bjöds på ett innovativt kürprogram och glädjen hos ekipaget på banan går inte att ta miste på även om programmet ibland blir väl svårt något som naggar på kvalitén. Cecilia gör åter uppridning på en hand – lite av ett lilla C signum. Resultat 69,9 procent, totalt 136,738 procent.
– Vi hade lite mer adrenalin i den här ritten, av någon anledning fick vi lite problem med övergångarna piaff-passage idag. Men jag är så glad och nöjd med hur det funkar med henne, hon orkar hur mycket som helst och jag hänger på, vi samlar bara erfarenheter än så länge.

Medaljörer
Guld: Marina Mattsson / Quartermain
Silver: Denise Ljungkvist/ Soéga Bästa SWB-häst
Brons:  Lina Dolk / Biggles 1015

180610medaljöreru25rt
En trio medaljörer: Denise Ljungkvist, Marina Mattsson och Lina Dolk. ArkivFoto: Roland Thunholm

Resultat kürfinal
SM Resultat

Webb-tv, Equisport

Arrangörens webbplats

Program

Start- och resultatlistor, fälttävlan

Start- och resultatlistor, dressyr

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden