Dressyr
8 juni 2019 16:37
Ridsportplus

Guldglädje bland pararyttarna

StrömsholmsdagarnaFavoriterna höll för trycket när SM i paradressyr avgjordes på ett stekhett Strömsholm på lördagen. Och stämningen på presskonferensen efteråt var hög. Läs om vem som har hästen hela paragänget vill ha och hur Zernard har hämtat sig efter VM.

Guldglädje bland pararyttarna
Louise EtznerJakobsson och Zernarnd. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Grad 1 och 2 slogs i hop i finalen och där gick segern till Anita Johnsson/Dear Friend (HANN val f 2008 e Don Henrico-Wolkenstein II, uppf Hans-Hermann Hinch, äg Helena Ager).

Han får specialfoder och jag tränar och tränar. Men jag lägger också in rekreationsdagar för honom. Louise Etzner Jakosson om Zernard.

Laholmsryttaren är en rutinerad mästerskapsryttare.
– Jag vet inte hur många SM-guld jag har faktiskt, säger hon.

Stämningen mellan henne och de andra SM-medaljörerna är mer än hjärtlig. Det skojas och skämtas friskt. De känner varandra väl efter att ha ridit internationella mästerskap tillsammans och möts vid landslagsträningar.

Det märks att de trivs på Strömsholm.
– Det känns härligt att att få rida här, säger Anita Johnsson och får medhåll av svenska mästaren i Grad 4, Louise Etzner Jakobsson. 

Fräschare än någonsin

Gotlandsryttaren Louise Etzner Jakobsson har en handfull SM-guld och även internationella medaljer.

Det nya SM-guldet var en skön revansch efter hon och hennes Zernard (SWB val f 2003 e New Balance-Lester, uppf Ann-Christine Larsson och Bengt Ohlsson, äg Katarina Qvarnström) fick avbryta VM förra året då valacken fick fång.
– Men nu är han fräschare än någonsin. Han får specialfoder och jag tränar och tränar. Men jag lägger också in rekreationsdagar för honom, säger Louise Etzner Jakobsson.

62025177_1233848000133540_7549034806659514368_n
Det var hög stämning bland guldmedaljörerna Anita Johnsson, Louise Etzner Jakobsson och Lena Malmström på presskonferensen efter SM-finalen. Foto: Roland Thunholm
Para1
Katja Stenson och Helena kom tvåa i SM, Grade 4.
Paramikaela
Mikaela Eriksson och Alladin i SM-finalen för Grade 4. Foto: Roland Thunholm

Lena Malmström, Laholms Ryttarförening, har också ett SM-guld kring halsen. Hon blir överöst med beröm för sin häst, Fabulous Fidelie (SWB sto f 2012 e Floricello-Don Romantic) som hon har fött upp själv.

Komplett häst

Blott sju år gammal – och fölsto dessutom – klarade hon mästerskapsmiljön på Strömsholm utmärkt.
– Det är en väldigt komplett häst, hon vill verkligen och så är hon vacker. Jag kan inte se att hon har några brister förutom att hon kan bli lite busig ibland, säger Lena Malmström och får medhåll av örviga, inklusive förbundskapten Agneta Aronsson. 
– Det är en häst för framtiden, som ska räcka länge, säger kaptenen.
– Jag tycker att Lena kan börjar föda upp hästar till oss allihop, fyller Louise Etzner Jakobsson i.

Lena Malmström har ytterligare nio hästar i olika åldrar hemma utanför Hässleholm och samarbetar med Stefan Jansson när det gäller utbildningen av Fabulous Fidelie.

Vill till EM

Hela gänget vill rida EM i Holland i augusti.
– Vi har gjort så bra resultat i år så vi har goda chanser att komma med dit. Men EM får inte räknas som kval till Paralympics så det är lite att fundera på, säger Agneta Aronsson.

I Grad 3 gick SM-guldet till Hanna Murray, Viarps Kör o Ridklubb, och El Mazarron (SWB val f 2002 e Levantos II-Feliciano, uppf Roland Fässberg, äg Hanna Murray)

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 88 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden