Hoppning
12 april 19:33
Ridsportplus

Guldgroomen Louise Barraud: ”Han har vuxit i sitt namn”

GuldgroomLouise Barraud har gjort en raketresa till stjärnorna med Henrik von Eckermann och King Edward under sin tid som groom för världsettan. För Ridsport berättar hon om känslan efter Omaha, vilka rutiner som gäller för King Edward när han kommer hem och hur det är att jobba för Henrik.

Guldgroomen Louise Barraud: ”Han har vuxit i sitt namn”
Henrik von Eckermann, King Edward och Louise Barraud är ett tajt team. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Föga anade svensk-franska Louise Barraud vilken otrolig resa hon hade framför sig när hon sommaren 2019 började jobba som hästskötare för Janika Sprunger, som först red King Edward. När Tiia Karhu sedan lämnade i slutet av 2021 fick Louise frågan om hon ville överta jobbet som groom åt Henrik von Eckermann, som då hade tagit över tyglarna på King Edward.

– Jag visste att det var det jag ville göra och jag bestämde mig fort. Förra året var helt suveränt och det här året har också börjat otroligt bra, säger Louise Barraud.

”Henrik ville så gärna vinna”

Världscupfinalen i Omaha, där Henrik von Eckermann och King Edward tog en historisk seger för Sverige, var en fantastisk upplevelse.
– Det var min första världscupfinal och det var lite stressigt, men det är alltid spännande. Han vann första dagen och vi fick den bästa starten man kan få. Sedan fick han ett ner, men det kändes fortfarande bra. Man vet att allting kan hända, det är inte kört. Det gäller att inte tappa självförtroendet utan fortsätta göra som man brukar, och det gick ju vägen. Henrik ville så gärna vinna och det är roligt att allt föll på plats, säger Louise Barraud.

Själv befinner hon sig just nu på Miami Beach, där Global Champions Tours andra deltävling för säsongen drar igång på fredag. Tävlingen har fått flyttas fram på grund av extremt dåligt väder, och det har inte lugnat sig än.
– Jag kom i söndags kväll och det har varit kaos sedan dess. Det spöregnar och blåser storm, men vi håller tummarna för att det ska lösa sig. Bara de får ordning på banan så är det väl bra, säger Louise.

Vilar och sträcker på benen

Calizi och Glamour Girl är Henriks hästar på plats, King Edward kom hem till Cyor Stables i måndags. Louise var med och lastade honom inför flygresan.
– Han gillar att gå på som andrahäst, så han vet att det finns en kompis där. Han flyger väldigt bra och han åker bra på lastbilen, vilket är en lättnad. Han är väldigt lätt att hantera när vi reser.

Photo-2023-04-12-16-01-03 2
En hästskötares perspektiv. Foto: Privat
Photo-2023-04-12-16-01-03 3
Louise Barraud med landslagsveterinären Rasmus Westgren och equiteraputen Silvia Torresani. Foto: Privat

När de åker med lastbil är det oftast Louise som kör. Ibland reser de ihop med Evelina Tovek och då är de två som turas om att köra. Louise arbetar med alla Henriks hästar tillsammans med teamet hemma. När King Edward ska tävla är det i princip alltid hon som är med.

Han brukar vilja sova lite och vi låter honom vila upp sig ordentligt.

Louise Barraud om King Edward

Just nu är de dock skilda åt, men det går ingen nöd på King Edward.
– När vi är borta är det tjejerna hemma som sköter om allt. Det är ett teamjobb och stämningen är alltid positiv. Nu är King Edward är hemma och njuter. Han äter gräs och tar det lugnt, berättar Louise.

Rutinerna efter en kraftansträngning som världscupfinalen är alltid desamma för stallets kung.
– Han brukar vilja sova lite och vi låter honom vila upp sig ordentligt. Jag såg på honom att han var trött nu. Vi går också ut och går, så att han får sträcka på benen. Och vi tar ut honom länge och betar. Han älskar att äta gräs. Om Henrik är hemma longerar han lite, berättar Louise.

När Henrik är borta är det hemmagroomen Stina Löfgren som rider guldhästen.
– Han rids lite lätt så att han får röra på sig och komma igång igen. Så att musklerna inte stelnar efter flygresan och alla rundor.

– Han får också gå ut i hagen och njuta av sol och gräs efter alla de här fantastiska resultaten. Han älskar verkligen att gå ut i hagen, det är hans favoritgrej, berättar Louise om King Edward.

”Han vet att han kan”

Hur har han förändrats under de här åren?
– Han har inte ändrat sig alls, men han vet att han är en stjärna. Han är lite mer bortskämd. Han har vuxit i sin talang och sitt namn, och vet att han förtjänar allt vi gör för honom. Men han är sig själv och har samma karaktär som innan. Han gillar inte att vi borstar eller pillar på honom, och så har han alltid varit. Däremot har han vuxit väldigt mycket, han vet att han kan och att han är bäst. Det hjälper också till på banan, att han vet att han kan det här.

Photo-2023-04-12-16-01-04 2
Happy horse, happy groom. Foto: Privat
Photo20230412160104
”King Edward reser väldigt bra”, berättar Louise Barraud. Foto: Privat

Lite kel kan det dock bli, men på King Edwards villkor.
– Han gillar inte att gulla eller gosa. Han står mest för sig själv och sedan ibland kommer han när han själv har bestämt det. Men då får inte vi pilla med honom, utan då ska han pilla med oss och hänga på oss. Det är hans sätt att chilla och gosa, säger Louise.

Skriver ner allt

Hur är det att jobba för Henrik?
– Det är ganska lätt. Han berättar hur han vill ha det och så kör vi så. Ibland är det svårt att höra på framhoppningen och då berättar han i förväg vad planen är. Han är trevlig att jobba med och kommunicerar bra. Det är lättare att jobba då.

Han vill att det ska vara perfekt, och som förra gången när vi tävlar.

Louise Barraud om Henrik von Eckermann

Är han pedantisk?
– Han vill att det ska vara perfekt, och som förra gången när vi tävlar. Vilket träns, vilket hål det stod på, vilka skydd vi hade, alla saker ska vara som det var förra gången på den tävlingen med den hästen. Jag har en liten bok där jag skriver ner allt, så jag vet hur det var om han frågar.

Det stora målet för Henrik von Eckermann är OS i Paris 2024 med King Edward. Uppvuxen utanför Paris, med en svensk mamma och en fransk pappa, känns det extra spännande för Louise.
– Att få dela den upplevelsen, om vi kommer dit, med båda länderna skulle kännas väldigt kul. Det skulle bli mitt första OS och det har varit många första gånger för mig nu. Mitt första VM, min första top 10, min första världscupfinal – det är allt jag har drömt om.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden