Hoppning
14 maj 2019 13:03
Ridsportplus

Gult kort till Fredrik Jönsson

VarningUnder Sunshine Tour i mars fick Fredrik Jönsson ett gult kort för ett sporrmärke på en av sina hästar. - Det finns ett regelverk och det är till för hästarnas välfärd och för oss ryttare så att vi har något att förhålla oss till, säger Fredrik Jönsson och berättar mer om händelsen.

Gult kort till Fredrik Jönsson
Fredrik Jönsson tilldelades ett gult kort under Sunshine Tour. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Fredrik Jönsson spenderade mars månad på Sunshine Tour i spanska Vejer de la Frontera, med flera av sina hästar. Under den sista tävlingshelgen startade han 13-årige valacken Be Special (e Chacco Blue-Indoctro) i en 1,45-klass, och vid kontrollen efter ritten upptäcktes ett sår.
– Han fick ett märke efter sporren, jag vet inte riktigt varför – om sporren hakade upp sig eller fastnade mot något, berättar Fredrik Jönsson.

Jag tycker det är bra att vi har ett ordentligt regelverk för våra hästar.

Precis som när en häst visar blod i munnen så blir man diskad från klassen när hästen har fått ett sår, och tilldelad en varning/gult kort.
– Reglerna är klara, har man skavt av pälsen så ska man få den här följden. Det finns ett regelverk och det är till för hästarnas välfärd och för oss ryttare så att vi har något att förhålla oss till. Det var ju absolut inte med mening. Han har aldrig reagerat på det sättet innan, men det var mitt under fällning så då kan de ju vara lite mer känsliga i skinnet. Det kan lätt hända när man hoppar att sporren råkar åka snett eller hamnar på ett sätt som den inte brukar.

Märkte du något under själva ritten?
– Nej hästen reagerade inte på något sätt utan hoppade jättefint. Han fortsatte att hoppa fint efter den klassen också, så det var ett olyckligt fall i arbetet. Jag hade såklart helst sett att det inte hade hänt överhuvudtaget, men nu vet jag att jag inte kan ha de sporrarna på den hästen igen och att han är känsligare än vanligt när han fäller.

Hur kändes det att få ett gult kort?
– Det är såklart inte kul men reglerna är där och jag tycker det är bra att vi har ett ordentligt regelverk för våra hästar – det är viktigt att man reglerar vilken typ av utrustning man får ha. Nu var det inget fel på sporrarna, men uppenbarligen så fungerade de inte som det var tänkt. Det hela var ju ett misstag, jag brukar känna mig trygg med att jag inte reagerar på fel sätt mot hästen men nu hände det här ändå. Det lärde mig att jag får anpassa mig ännu mer efter varje individ, hur man använder olika utrustning helt enkelt, avslutar Fredrik Jönsson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden