SvettningBehöver hästen extra tillskott för att inte bli uttorkad när den anstränger sig under varma sommardagar? Allt fler ger elektrolyter till sina hästar – även rena hobbyhästar.
Håll balansen med elektrolyter

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Elektrolyter är kemiska ämnen som bryts ner i positivt och negativt laddade joner när de löses i vatten. De binder vätska och överför elektriska signaler i kroppen.
Salt- och vätskebalansen styrs av ett komplext samspel mellan hormoner, blodkärl, njurar och hjärnan. Här spelar elektrolyter en viktig roll för att upprätthålla flera viktiga funktioner i kroppen. De hjälper till att reglera vattenbalansen mellan cellerna och extracellulärvätskan. Natrium, kalium och kalcium är avgörande för överföring av nervimpulser och muskelkontraktioner. De bidrar till att bibehålla en balanserad pH-nivå i kroppen, vilket är viktigt för normal cellfunktion och de underlättar transporten av näringsämnen över cellmembranen.
De vanligaste elektrolyterna i kroppen är natrium, kalium, klorid, kalcium och magnesium. Det här får hästen i sig genom både grovfoder, bete och många kraftfoder.
”Onödigt med extra tillskott”

Natriumklorid, vanligt salt, är kanske den viktigaste av elektrolyterna och de allra flesta har en saltsten tillgänglig för hästen – annars brukar man ge fodersalt.
Oftast räcker detta, menar Enar Tollig, som är Sveriges landslagsveterinär i fälttävlan.
– Har man en bra foderstat och hästen arbetar normalt mycket och inte utsätts för några extrema påfrestningar, tycker jag att extra tillskott av elektrolyter många gånger är onödigt, säger han.
– Vid hårt arbete och med mycket svettning förlorar hästen framför allt salt. Det gäller till exempel hästarna inom travet och galoppen.
– Men i det vanliga dagliga arbetet i för Sverige normala sommartemperaturer får hästarna i sig det de behöver via fodret.
Kan orsaka korsförlamning
Elektrolytobalans kan yttra sig som trötthet eller bristande framåtbjudning. I svårare fall kan hästen få kramper eller korsförlamning. Brist på elektrolyter kan framför allt göra att hästen dricker för lite.
Fakta
Så ser duom hästen är uttorkad
- Nyp till om en bit av huden på halsen.
- Om det går tillbaka snabbt och slätas ut behöver du inte oroa dig.
- Tar det någon eller några sekunder för skinnet att gå tillbaka visar det att hästen är uttorkad.
För tävlingshästar kan det vara praktiskt att använda elektrolyter som lätt kan lösas i en hink med vatten. För de hästar som kan vara ovilliga att dricka – kanske särskilt när de är på en tävlingsplats – är elektrolyter som blandas i ett vått foder, som uppblött mash, ett bättre sätt att återställa hästens vätskebalans.
Om inget av det fungerar kan man ge elektrolyter i pastaform med en spruta i munnen. Dock ska man inte göra det om hästen är uttorkad. En koncentrerad form av elektrolyter, så som pasta, kan till exempel dra åt sig vatten från tarmen när den passerar igenom och därmed göra hästen mer uttorkad än den var från början.
Det finns en mängd olika elektrolytpreparat i pulverform eller i flytande form och de har vanligtvis ingredienser som natriumklorid, natriumbikarbonat, natriumcitrat, kaliumklorid, natriumacetat och magnesiumsulfat.
Om man vill ge tillskotten i vatten är det enklare att använda produkter i flytande form.
Kroppen reglerar själv balansen av salter och mineraler. Det som inte behövs gör kroppen sig av med.
Enar Tollig
Här nedan berättar vi om den amerikanska hästen som dog efter att den fått vad man kallade en ”rutinmässig injektion med elektrolyter” i världscupfinalen. Det amerikanska ridsportförbundet beskrev det som att ”Chromatic och två andra av det amerikanska lagets hästar behandlades med Selevit för att maximera muskelåterhämtningen och minimera risken för skador”.
Injicerar man rutinmässigt elektrolyter till tävlingshästarna på toppnivå?
– Nej, det är inte något som man gör rutinmässigt. De flesta får elektrolyter tillsatt i foder eller i vatten. Jag vet förstås inte hur de gör inom hoppningen, men där har de ju betydligt mindre vätskeförluster än vi har inom fälttävlan, säger Enar Tollig.
Fakta
Glöm inte bort dig själv!
Om hästen är uttorkad och påverkad av värme kanske även du behöver mer vatten och rent av tillskott av elektrolyter?
– Man kan så klart ta till injektioner om hästen inte vill äta eller dricka. Man får också ett snabbare upptag när ämnena inte går en omväg via tarmen. Det blir säkrare att hästen får i sig det man vill ge den.
Kan man ge för mycket elektrolyter?
– Kroppen reglerar själv balansen av salter och mineraler. Det som inte behövs gör kroppen sig av med. Får hästen i stället för lite sparar den på det den har. Kroppen är rätt så bra på att kompensera, säger Enar Tollig.
Fakta
Dog efter injektion med elektrolyter?
Under världscupfinalen i Riyadh i år dog den 13-åriga amerikanska hästen Chromatic BF i stallet efter att sensationellt ha placerat sig trea i den andra rundan. Det inträffade kort efter att den fått vad man då kallade ”en rutinmässig injektion med elektrolyter”.

Enligt obduktionsrapporten dog Chromatic av svåra blödningar och ödem i lungorna och ansvariga inom det amerikanska ridsportförbundet USEF menar att det orsakades av överansträngning.
Hästens ägare, däremot, menar att hästen fick en allergisk chock av injektionen, som bestod av flera substanser: Selevit, ett preparat med E-vitamin och selen, ledpreparaten Adequan och Legend, samt arnika.
Kan det vara så stora risker med att injicera elektrolyter?
–Som med alla behandlingar finns en risk, även om vi injicerar många hästar varje dag utan några problem. Hästar kan få fång av kortisoninjektioner, de kan få oväntade biverkningar av de flesta preparat. När du injicerar något kan du utlösa en anafylaktisk chock, vilket är vanligare med vissa preparat och ovanligare med andra. Just Selevit anses riskfritt i normalfallet, säger Enar Tollig.
Fotnot: Selevit är nu tillfälligt borttaget på listan över preparat som USA:s teamveterinärer får använda.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 11/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på