Sverige
28 september 14:11
Ridsportplus

Håll i plånboken – vi ger dig tips när allt blir dyrare

EkonomiUndvik foderspill, gör bädd i boxen och laga täcket i stället för att köpa nytt. Det finns snabba sätt att minska utgifterna för den som har häst.

Håll i plånboken – vi ger dig tips när allt blir dyrare
Priset stiger på det mesta som behövs i stallet. Läs om hur du kan spara på dina hästkostnader. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Foderkostnader som ökar med 20–25 procent, stallströ som är dyrare än någonsin, om det ens går att få tag i, transportkostnader som skjuter i höjden och rusande elpriser på det. Nu om någon gång är det dags att på allvar hitta sätt att minska kostnaderna och bli sparsam.

Det finns enkla tips, säger Margareta Bendroth, hästrådgivare på Hushållningssällskapet i Sjuhärad.
– Vi vet att hästar överutfodras, vilket leder till mycket spill. Rätt foderstat till varje häst och att inte fodra onödigt mycket är en bra början. Sedan är jag vän av boxar med öppna fronter där hästarna fodras på golvet utanför boxen. Då går inget till spillo, men det kräver en ombyggnad av stallet. Slow feed-nät kan vara en annan lösning.

Betala per kilo torrsubstans

Vaga-foder
Foderkostnaderna har ökat med 20–25 procent. Foto: Lottapictures

Margareta Bendroth råder också hästägare att betala grovfoder per kilo ts och inte per kilo, för att inte betala för vattnet.
– Säljarna vill gärna ta betalt per kilo, men har de gjort en analys har de en ts-halt och kan därmed sätta ett mer korrekt pris.

Att vara noga med utfodringen är det viktigaste tipset även från Sara Ringmark, agronomie doktor och foderforskare vid SLU i Uppsala.
– Det bästa är att ha vallfoder från ett och samma parti som räcker hela säsongen för att slippa foderbyten. Kanske kan man gå ihop med grannstall för att hålla nere transportkostnaden för foder.
– Sedan gäller det att räkna på foderstat och göra hullbedömning, inte en gång, utan regelbundet.

Var noga att väga fodret

Ny-gabriella
Gabriella Pernler

Hur viktigt det är att vara noggrann med att väga grovfodret vet Gabriella Pernler, ridskolechef på Uppsala Ponnyklubb.
– Om vi ger ett kilo grovfoder för mycket till våra 50 hästar varje dag, så kostar det oss 200 kronor om dagen eller 100 000 kronor per år, säger hon.

Något som foderforskaren Sara Ringmark pläderar för är att förlänga betessäsongen.
– Se över möjligheterna att utöka betesmarkerna. Det kanske inte är optimalt att ha kvar hästarna länge i sommarhagen, men kolla med grannar eller kommunen om det finns marker som kan betas.

Klokt att ta betesprov

Sara-ringmark-slu
Sara Ringmark

Beteshagar kan användas hela vintern, men det är klokt att ta ett betesprov och skicka på analys, eftersom näringsvärdet kan variera kraftigt.
– Generellt kan man säga att ett kort bete ger mer näring per kilo än ett bete med långt gräs.
– Betet är det billigaste fodret, för det skall inte skördas, torkas, lagras eller packas i kassar eller transporteras till hästen, instämmer Margareta Bendroth, som konstaterar att åtgången av strömedel också minskar om betessäsongen förlängs.
– När hästarna väl är i stallet går det åt mindre strö med pellets och bädd eller halvbädd. Det finns undersökningar som visar att åtgången kan minska med 30 procent, och en bädd sparar även tid.
– I en ligghall kan man också ha enbart sand eller sand som grund med annat strö ovanpå, säger Margareta Bendroth.

Att se över sina kostnader i stort och smått, föra bok och göra en budget är alltid bra råd.

Margareta Bendroth, hästrådgivare

Hos Uppsala Ponnyklubb räknas även mängden strö. Klubben har spånpellets på bulk och för bok över hur många kärror som går åt per dag.
– Vi pratar också mycket i personalgruppen, liksom med våra inackorderingar, om vikten av att släcka lampor och att var sak har sin plats. Har vi god ordning behöver vi inte köpa nytt när saker ”försvunnit”, säger Gabriella Pernler.

Tacksamt att ge rådgivning på lantgårdar

Ingvar-persson-ludvig&co
Ingvar Persson

Det finns väldigt mycket att göra för att spara på el, säger Ingvar Persson, rådgivare på Ludvig&Co. Ett sätt kan vara att alla får betala för den el de faktiskt förbrukar, genom poletter i spolspiltan och till tvättmaskiner i inackorderingsstall.
– Industritvättmaskiner är stora elförbrukare, liksom värmefläktar. Vill man undvika att vattnet fryser är det betydligt mer lönsamt att sätta värmekabel i vattenledningen.
– Det finns få ställen där det är så tacksamt att göra rådgivningar som på lantgårdar. Jag kommer hela tiden till ställen där allt ljus är påslaget trots att ingen finns i byggnaden, säger Ingvar Persson, som också tipsar om energisnål körning av traktorn.
– Kör på så hög växel som möjligt och så lågt varvtal som möjligt, så förbrukar du mindre bränsle.

Flera personer som Ridsport talar med ser att ett kostnadseffektivt hästägande också leder till ökad hållbarhet. Att köpa begagnat och laga täcken i stället för att köpa nya är ett smart sätt att spara pengar, och en billig symaskin går att få tag i på andrahandsmarknaden.

Istock-1247794854
Det finns för närvarande inga bidrag att söka för lantbruksföretag som vill ställa om till förnybar energi. Eventuellt kommer det att finnas pengar att söka under 2023. Foto: iStockphoto

Träning på distans kan fungera

Margareta-bendroth1-180221-rt
Margareta Bendroth Foto: Roland Thunholm

Att minska på transporter leder också till besparingar på många plan. Kanske kan tränaren komma till stallet i stället för att hästarna körs till träningen.
– Vi har också lärt oss att det fungerar bra med träningar på distans, säger Margareta Bendroth, som har ett stort engagemang för allt som kan göra verksamheten med hästar mer kostnadseffektiv.
– Att se över sina kostnader i stort och smått, föra bok och göra en budget är alltid bra råd, liksom att fråga sig: ”Behöver jag det här?”
– Kanske kan vi i större utsträckning än i dag gå ihop och äga hästar tillsammans, eller ha medryttare som betalar för sig. Och ska vi vara krassa måste vi också inse att alla inte kan äga en häst. Det krävs en ekonomisk buffert för att klara det, och har du inte det kan det i slutänden leda till en sämre hästvälfärd, säger Margareta Bendroth.

Fakta

Så sparar du på kort sikt

Istock-524746103
Du kan spara foder genom att förlänga betessäsongen. Foto: iStockphoto

1. Spara på foder

Räkna ut foderstater och väg grovfodret, förläng betessäsongen och samordna inköp av foder och annat med andra stall för att få ner priser och transportkostnader.

Istock-1182448064
Med bädd eller halvbädd kan du spara pengar på strö. Foto: iStockphoto

2. Spara på strö

Gör bädd eller halvbädd i boxen, använd sand i ligghallen. Skriv upp hur mycket strö som går åt. Ha hästarna ute längre.

Istock-1345336663
Kom ihåg att släcka lyset. Foto: iStockphoto

3. Spara på energi

Släck lampor, begränsa tillgången till ridhuset på kvällar, spara på varmvattnet, stäng av spolspiltan, fyll tvättmaskinen.

Istock-1057459384
Minska bränslekostnaden genom att köra mer effektivt. Foto: iStockphoto

4. Spara på bränsle

Kör energieffektivt med traktor och fyrhjuling, och stäng av dem så fort de står stilla. Ta tränaren till anläggningen i stället för att köra hästarna.

Istock-909357218
Bokför dina kostnader. Foto: iStockphoto

5. Tänk efter, för bok och laga

För bok över kostnader. Tänk efter vid varje nytt inköp, behöver jag detta? Laga och återanvänd täcken och annat.

Fakta

Så sparar du på längre sikt

    Schou-1041-(1)Starta en second handshop för begagnade hästprylar.
  1. Byt ut boxväggarna till väggar med öppna fronter för att kunna fodra utanför boxen.
  2. Byt ut belysning i stall och ridhus till ledbelysning och sätt upp timer som styr belysningen.
  3. Inför betalsystem så att den som använder energi också betalar för den.
  4. Lägg värmekabel i vattenledningarna för att slippa använda värmefläktar.
  5. Sätt upp solpaneler på tak eller marker.
  6. Samla upp regnvatten och använd till bevattning av banor och ridhus.
  7. Starta en second handshop för begagnade hästprylar.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden