Veterinärt
2 oktober 2018 18:33
Ridsportplus

”Hältor och diffusa problem kan komma från nacken”

NY SERIE: Del 1Återkommande hälta och diffusa problem? Det kan bottna i problem med nacken. Hur viktig nacken är för hästens koordination och rörelser, och vad hästägaren kan göra, vet veterinär Ellen Law som delar med sig av sin kunskap i den första delen i Ridsports nya serie.

”Hältor och diffusa problem kan komma från nacken”
I nackens översta muskler finns tio gånger fler mottagarceller än i våra fingrar. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Diffus hälta, vinglighet, ridbarhetsproblem och förändrat beteende kan allt ha sitt ursprung i nacken. Där sitter ett koordinationscentrum som har stor betydelse för rörelsernas samverkan och utförande.

Ellen Law är veterinär vid Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg och certifierad hästkiropraktor. Det är till henne många veterinärer remitterar hästar som har återkommande hälta och andra diffusa problem.

Man ska inte glömma nacken som en faktor i dessa sammanhang, säger hon när Ridsport träffar henne i DC-hallen (diagnostiskt center) i Helsingborg.
– Min lärare i kiropraktik berättade att om hon var tvungen att enbart välja två punkter att behandla på en häst, skulle det bli skallbasen/nacken och bäckenområdet. Behandling på de två ställena ger nästan alltid effekt, för det är mycket vanligt att hästar har problem där.

Kan märkas på olika vis

Ridbarhetsproblemen kan yttra sig på flera olika sätt: att hästen är väldigt stel, står emot, kärvar mot bettet eller viker huvudet på sned vid ställning, när den borde böja i nacken. Vissa hästar ändrar även beteende och blir sura och ilskna.

Problem från nacken kan härröra både från ben och mjukdelsvävnad. Skelettskadorna kan ses vid en CT-skanning, datortomografi. I Helsingborg kan detta utföras av hela halsen, där alla halskotor ända ner till första ryggkotan T1 syns.

Om det är musklerna eller nerverna som är grundorsaken, kan Ellen göra en insats. I denna första artikel visar hon hur hon undersöker en häst, för att utröna om det är muskelspänningar från nacken som kan vara orsaken till hästens uppförande.

Om de rids i en form så att andra och tredje halskotan blir högsta punkten – i stället för området precis bakom öronen där nackstycket sitter – kan denna muskel bli överbelastad och mycket öm.

Undersöker hela hästen först

Spända och ömma muskler i nackområdet kan uppkomma efter en akut skada i nacken. Det kan till exempel hända om hästen har slitit sig vid uppbindning. Andra orsaker till muskelspänningar är arbete i felaktig form, felaktig utrustning eller problem i munhålan, såsom hakar eller andra tandproblem.

– En del dressyrhästar har en mycket spänd spleniusmuskel, belägen i den övre delen av halsen. Om de rids i en form så att andra och tredje halskotan blir högsta punkten – i stället för området precis bakom öronen där nackstycket sitter – kan denna muskel bli överbelastad och mycket öm. Den kan även trycka på nerver i området.

– Även om jag misstänker nackproblem, undersöker jag ändå alltid hela hästen kliniskt först. Jag känner igenom hela ryggen, benen, ser hästen på rakt och böjt spår och gör böjprov – allt som hör till en vanlig ortopedisk hältundersökning.

TIPS

Till hästägaren

För att musklerna i nackområdet ska behålla sin smidighet är det bra med stretching. Här visar Ellen Law hur man med ett äpple kan locka hästen att stretcha musklerna kring huvudet och nacken i olika positioner. Kom ihåg att det alltid ska ske på hästens villkor, man ska inte tvinga dess huvud till de här ställningarna. Försök att hålla varje position i 5-15 sekunder för att få effekt.

Ellenlaw_huvudet_lg-23Foto: Lottapictures
Låt hästen sträcka ut huvudet långt och lågt framåt. ”Det tränar flexorerna, undersidan av halsen. Hästen ska inte tappa buken eller sänka ryggen, bara sträcka ut halsen framåt.”

Ellenlaw_huvudet_lg-25Foto: Lottapictures
Variera med att hästen sträcker sig efter äpplet på olika höjd: mot karpus, ända ner till kotan och in mellan frambenen. Framåt, åt sidan och bakåt på olika höjd.

Expandera

Undersöker reflexer

Sedan känner Ellen på de stora venerna som löper längs med halsen, jugular-venen – på jakt efter en knuta eller värme i detta område och fortsätter med ryggens muskler och rörelsen i ryggen, kota för kota. Även det långa ligament (nuchea) som går från nacken över hela ryggen känns igenom.

Därefter gör hon en neurologisk undersökning och börjar med att undersöka de stora nerverna som utgår från hjärnan och hjärnstammen, de så kallade cranialnerverna. Detta görs genom att undersöka olika områden och reflexer i ansiktet – om de reagerar på retning av olika slag.  Mycket handlar om palpation, att med handen känna igenom vissa områden.
– Sedan observerar jag om det finns fläckvis svettning på halsen, det kan vara ett tecken på problem med en eller flera nerver i nacken, säger Ellen Law.

Om Ellen Law
Ortopedi, tänder och kiropraktik är veterinär Ellen Laws specialområden. Efter veterinärexamen 2011 vidareutbildade hon sig till certifierad hästkiropraktor vid International Academy of Veterinary Chiropractic i Tyskland. Hon har arbetat fem år i vid Specialisthästsjukhuset Helsingborg, tjänstgör på filialen i Flyinge en dag i veckan och är dessutom banveterinär på Jägersro trav- och galoppbana. Hon har tidigare tävlat hoppning och haft egen häst.

Så går det till:

Ellenlaw_huvudet_lg-17
1. Här känner Ellen Law igenom området runt och mellan öronen. Hon böjer även hästens huvud fram och tillbaka i sidled och kontrollerar att ögonen följer med. ”En häst som har stegrat sig och gått över bakåt, kan stå med en flackande ögonrörelse i sidled – det är ett tecken på en skada på hjärnan.” Foto: Lottapictures
Ellenlaw_huvudet_lg-5
2."Jag tittar på hela ansiktet framifrån så att det är liksidigt och inte mulen hänger ned åt något håll. Ögonfransarnas vinklar kontrolleras, de ska vara symmetriska och peka rakt ut.” Foto: Lottapictures
Ellenlaw_huvudet_lg-6
3. ”När jag lyser med en ficklampa i ögat ska pupillen dra ihop sig, dels i det belysta ögat men även lite i det andra”. Foto: Lottapictures
Ellenlaw_huvudet_lg-13(1)
4-5. Undersökning av hästens reflexer. När Ellen Law drar med en penna på olika ställen på hästens hals och bål ska olika muskler i området reagera reflexmässigt. Vid vissa punkter ska hästen reagera med att det rycker i ansiktets muskler, den så kallade cervicofaciala reflexen. Foto: Lottapictures
Ellenlaw_huvudet_lg-14
4-5. Undersökning av hästens reflexer. När Ellen Law drar med en penna på olika ställen på hästens hals och bål ska olika muskler i området reagera reflexmässigt. Vid vissa punkter ska hästen reagera med att det rycker i ansiktets muskler, den så kallade cervicofaciala reflexen. Foto: Lottapictures
Ellenlaw_huvudet_lg-18(1)
6. ”Här ligger tandraden. Vassa tandkanter här kan ge obehag av tränsets sidostycke. Griniga hästar har ofta spänningar i käkleden, som kan komma av tandproblem. Efter tandvård och kiropraktik kan de bli som en helt ny individ, det är som om de gått med spänningshuvudvärk hela tiden.” Foto: Lottapictures
Ellenlaw_huvudet_lg-7
7. Lätt beröring runt ögat visar om det hänt något i de nerver som löper ut från hjärnan. Foto: Lottapictures

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 18/2018. I nästa nummer av Ridsport kommer Ellen Law att gå igenom den viktiga framdelsmuskulaturen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden