Dressyr
27 mars 2021 11:02
Ridsportplus

Han blev Toppen på ”Lussans” karriär

Legendariska tävlingshästarLouise "Lussan" Nathhorst och Walk on Top, "Toppen", fick nästan Scandinaviums tak att lyfta när de vann världscupfinalen inför hemmapubliken 1998. I Ridsports serie Legendariska tävlingshästar minns vi det svenska toppekipaget i text, film och bild.

Han blev Toppen på ”Lussans” karriär
Tillsammans med Walk on Top har "Lussan" haft många framgångar. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var inte så att Walk on Top (HANN val f 1985 e Wenzel I–Absatz, uppf Heinrich Engelke) och svenska dressyrprofilen Louise ”Lussan” Nathhorst kom från ingenstans och vann världscupfinalen i Göteborg 1998.

  Ekipaget var väl etablerat i världseliten och hade bland annat varit trea i finalen året innan. 1997 ingick ekipaget även i det svenska bronslaget på EM i tyska Verden. Louise Nathhorst hade även ett OS-brons i lag från 1984 tillsammans med Inferno på meritlistan.

  Men att vinna en så stor tävling på hemmaplan, som dessutom var välbevakat av den nationella pressen, gav ett stort genomslag. Det ryktas om att det var första gången som svensk dressyr hamnade på tidningarnas löpsedlar och Louise Nathhorst blev rikskänd över en natt.
  – Det var helt otroligt, verkligen fantastiskt. Jag hade varit med så länge och tänkte att nu ska jag njuta, har Louise Nathhorst sagt i en intervju med Ridsport tidigare.

  Såldes för rekordsumma

  Ekipaget blev verklighet tack vare änkan till ”Lussans” tidigare dressyrtränare Walter Christensen i Tyskland. Hon började följa Walk on Tops karriär från det att han såldes på unghästuaktionen i tyska Verden som 4-åring. Priset på den talangfulle valacken var det högsta dittills på auktionen med en summa som motsvarar ungefär 650 000 kronor.

  Han tränades under tre års tid av beridaren Inge Schmezer upp till St George och när ”Lussans” topphäst Dante blev halt precis innan OS 1992 och den svenska toppryttaren stod utan mästerskapshäst och Christensens änka såg möjligheten att para ihop ett nytt ekipage.

  Jämförde med Dante

  Louise Nathhorst ska dock inte ha varit helt övertygad till en början och hon har berättat för Eurodressage att hon i början hela tiden jämförde Walk on Top med sin älskade Dante. Det var framförallt piaffen och passagen som var lite bekymmersamma för stallets nya stjärna, och det förblev hans svagheter under hela karriären.

  Louise Nathorst och Walk on Top 1998.
  Louise Nathhorst och Walk on Top 1998. Arkivbild: Roland Thunholm
  Walk-on-top-2
  ”Lussan” vann världscupfinalen i Scandinavium med Walk on Top. Foto: Roland Thunholm
  Dressyrlag
  Sveriges bronslag vid EM i Verden 1997: Jan Brink, Ulla Håkanson, Louise Nathhorst och Annette Solmell. Foto: Roland Thunholm
  Autograf
  Dressyren hamnade på löpsedlarna efter världscupsegern och Lussan fick skriva autografer. Foto: Roland Thunholm

  ”Toppen”, som så småningom blev valackens smeknamn, lyckades till slut vinna sin ryttares hjärta och ekipaget blev riktigt sammansvetsat och samspelt.

  Seger i Falsterbo

  1995 startade ”Toppen” sin internationella karriär med bland annat seger i Falsterbos Grand Prix. Detta år fanns ekipaget också med i svenska landslaget för första gången och slutade nia individuellt på EM samt ingick i det fjärdeplacerade svenska laget.

  Det blev en resa till OS i Atlanta, USA, året därpå med en tionde plats individuellt som resultat och 1997 kom alltså ekipagets första internationella mästerskapsmedaljer i både EM och världscupfinalen.

  Det var inte bara segern i världscupfinalen som gjorde att ekipagets karriär toppade 1998. Det ingick även i det svenska bronslaget på VM i Rom samma år. ”Toppen” gjorde sig särskilt bra i kür och hans mästerskapskür hade musik skriven av Benny Andersson.

  Stått sig än i dag

  Experter menar att ”Toppen” hade stått sig i den internationella konkurrensen även i dag, med extra plus för galoppen medan traven inte var lika stark. Uppvisningarna brukade präglas av en sammarbetsvillig häst i fin form och ekipagets paradnummer var galoppombyten i varje med enhandsfattning.

  Problem med hovarna satte stopp för ekipagets karriär 2000 och den planerade starten på OS i Australiens Sydney gick om intet. Redan året innan stoppade en hovspricka EM-starten.

  Efter sin pension fick ”Toppen” tillbringa sina dagar hos sin trogna skötare Kim Jonasson.

  Walk on Top har också fått en plats i Scandinaviums Hall of Fame.

  Se ”Lussan” och Walk on Top i världscupfinalen 1997 i filmen nedan.

  Se delar ekipagets vinnande kür i världscupfinalen i Göteborg 1998 via SVT:s Instagramkonto nedan.

   

  View this post on Instagram

   

  A post shared by SVT Hästar (@svt_hastar)

   

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden