Dressyr
21 oktober 2017 15:00

Händelserikt världscup-kval i Herning, Kittel trea

VälrdscupkvalIsabell Werth fick maka på sig, Cathrine Dufour tog en mäkta populär hemmaseger på Atterupgaards Cassidy när världscupkvalet avgjordes i Herning. Patrik Kittel och Dude var bästa svensk i kvalet. "En av våra bästa rundor" sa Patrik Kittel. (uppdaterad med intervju)

Händelserikt världscup-kval i Herning, Kittel trea
Världscupkvalet i Herning, Grand Prix-klassen vanns av Cathrine Dufour och Patrik Kittel kom på tredje plats. Montage med arkivbilder från Aachen 2016/2017 Foto: Kim C Lundin

Startfältet i dressyrens världscup-premiär på nya orten Herning, Danmark, var starkt men fåtaligt. Endast 15 ekipage kom till start men tio var EM-ekipage så alla kommer att få spänna bågen och rida för poängen i söndagens kür. Domare i denna första omgång som inleds i Grand Prix är Gotthilf Riexinger, Hans-Christian Matthiesen, Mariette Sanders-Van Gansewinkel, Susanne Baarup och Vincenzo Truppa från Italien som kommit in från kylan efter osämja med italienska förbundet. Tävlingen arrangeras på Herning Messecenter i den stora arenan som kallas Boxen, en fin och luftig arena där publiken kommer nära.

Charlotte Haid Bondergaard var första svensk med sin franska sportlusitano Roberto des Frettes (LUS f -05 e Carinho des Noes- Boulou des Frettes, äg Annie Augras, äg Björn Haid, Mathias Haid & Norrehe Dressage Stable Ab) och presterade en runda i paritet med deras resultat den senaste tiden. Det var deras första västeuropeiska världscupstart på några år och 68,24 procent bästa resultatet någonsin.

EM-ekipaget Rose Mathisen och Zuidenwind 1187 (KWPN f -04 e OO Seven- Jazz, uppf H. Van Helvoirt, äg Gränsbo Stuteri & VDL Stud) startade upp i en härlig form i Boxen. De började med ett fint travprogram och visade upp bra skritt. Resultattavlan visade på en bit över 72 procent när domaren Mariette Sanders van Gansewinkel kallade till sig ekipaget och konstaterade rödfärgat skum. Blodsregeln slog till och ekipaget uteslöts på studs då dressyr har nolltolerans mot blod på hästen.

Tinne Vilhelmson Silfvén och Paridon Magi (SWB f -03 e Don Primero- Napoleon, uppf Niclas Magnusson, äg Lövsta Stuteri Ab) satsar på världscupen och ska samla poäng i Europa innan avfärd till USA till jul. De inledde lite ringrostigt med mankemang i ryggningen och den första piaffen. Med sin rutin arbetade de sig upp i travprogrammet till 7:or och 7,5:or men låg under 70 procent när det blev dags för galoppmomenten. Bra serier och fina piruetter skiftade tyngdpunkten till 7,5:or men det blev inte en av Tinne och Paridon Magis bättre Grand Prix-ritter tyvärr. Till küren har de garanterat vässat sig, deras program är verkligt svårt och musiken bra.

The ”Dude” alias Delaunay OLD (OLD f -06 e Dr.Doolittle-Feinbrand, uppf Ulrich Brinkhus, äg Patrik Kittel & Carol U Andrew Oatley) och Patrik Kittel visade bra form från start med verkligt fin piaff och passage, bra ökad skritt och härlig övergång till passage och en andra piaff som skördade en del 8:or. Inför galoppen var de på 74 procent och den fina trenden fortsatte med flera höjdpunkter i saxen och piruetter. Den danske tv-kommentatorn Bjarne Nielsen, tränare, domare och med i DWBs motsvarighet till AVN, var helt begeistrad över piaffen och upprepade ”helt klassisk, helt klassisk”, totalt 74,94 procent. 

Isabell Werth och Don Johnson FRH (Hann f -01 e Don Frederico- , uppf Ulrike Meyer, äg Madeleine Winter-Schulze) har hållit igång och tävlat. Den tekniska nivån är skyhög parat med en precision som få klarar av, de hade en malör i första piaffen men det märks knappt i procenten. Det som alltid är svårt med just ”Johhny” och Isabell är att det blir aldrig så där elegant och utan ansträngning som med Weihegold. Procenten på 77,46 var välförtjänta.

Det stora danska hemmahoppet Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy (DWB f -03 e Caprimond- Donnerhall, uppf  Atterupgaard, äg Dufour Family V och Peter Dufour) har chansen att ta hem sin andra världscupstart någonsin. Den första vill nog både hon och Cassidy glömma i Odense 2015 när Cassidy höll på att hoppa ur skinnet; ”Han var så bange” var Dufours omdöme då. I Boxen i Herning var Cassidy allt annat än ”bang”, rädd på danska”. De låg på över 79 procent rakt igenom hela programmet och bronsmedaljören från EM är i stadig superform. Den danska publiken tjöt och applåderade henne hela vägen ut efter resultatet på 79,82 procent.

Cathrine Dufour, Atterupgaards Cassidy
Jakob Ravnsbo, Mariette Sanders-Van Gansewinkel, Cathrine Dufour och Atterupgaards Cassidy, Ole Magnus Petersen och Jens Trabjerg. Everhorse.dk

Jessica von Bredow-Werndl med sin vackra Zaire-E (KWPN f -04 e Son de Niro- Jazz, uppf Empelaer Stoeterij, äg Aubenhausen Gbr) har snabbt kommit tillbaka i tävling efter att ha fött barn i augusti nästan mitt under EM. De gjorde en verkligt fin och stadig ritt med härliga procent. Ett rejält fel i en galoppserie med 4:or som resultat  placerade henne på fjärde plats med 74,56 procent.

Uppdatering:
Patrik Kittel var mer än nöjd med sin Herning-premiär.
– Jag har inte varit här tidigare men det fungerar väldigt fint. Det är en passande arena att göra debut med Dudes nya kür.
Det blir ett rockigt tema igen, och med ett medley på låtar från ett band som används otroligt lite som kürmusik, fortsättning följer imorgon.
– Jag var väldigt nöjd med vår ritt, han kändes verkligt fin redan från start. Jag är så glad att han börjar bli så jämn. Detta var nog en av våra bättre ritter och piaff /passage-arbetet var riktigt bra, nu laddar vi för kür imorgon eftermiddag, s bästa svensk i Herning under lördagen Patrik Kittel.

Vill du se klassen så finns sändningen här.

Söndagens Kür börjar 14:30 med 14 ekipage till start, där fördelas säsongens första världscup-poäng.

Resultat

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 112 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-