Körning
15 april 2019 06:15

Härlig start för körningens utesäsong

SäsongspremiärElitkuskar med nya hästar, ungdomar som bara blir bättre och bättre. Och veteraner i riktigt god form. Körningens utesäsong fick en härlig start när föreningen Kusk bjöd in till en till endagstävling vid Krapperup i Skåne.

Härlig start för körningens utesäsong
Ida Skoog och Mr Jesse James vann dressyren i den lätta klassen vid körtävlingarna vid Krapperup. Foto: Eva Österlund

Tre grenar på en dag, både kuskar och funktionärer hade fullt upp även om precisionsbanan hade förvandlats till en del av maratonbanan. Här fanns klasser från lätt B, clear round upp till och med nationell medelsvår. Totalt 44 ekipage på startlinjen.

Just sportkörningen välkomnar alla raser, ponny mot stor häst, halvblod mot kallblod och ett gott bevis för att även ardennerhästen kan vara konkurrenskraftig, visade Ida Skoog med sin Krokstorps Mr Jesse James.

Ekipaget vann dressyren i Lätt B på utmärkta 45,50 och totalt blev det en silverplats.
Många fina ponnyer visade upp sig på banorna i de vackra omgivningarna vid Krapperups slott och med Kullaberg i bakgrunden. Welshponnyerna har ju alltid funnits med i körningen men nu kommer de på bred front. Som till exempel segraren i Lätt A, Carina Sandberg med sitt svarta par, Minydon Mojo 90090 och Rakker, som vann alla delmoment och totalt med god marginal.
Slåttergubbens Rufus är en av Sveriges mest erfarna och framgångsrika russar. Förr körd av Ewa Nowén.

2. Sanna Manfredsson
Sanna Manfredsson och Tristan i ett av maratonhindren. Foto: Eva Österlund
3. Hanna Holstein
Hanna Holstein med Oj och Okej. Foto: Eva Österlund
4. Carina Sandberg
Carina Sandberg har också bytt till welsh. Ekipaget vann en av de lätta klasserna. Foto: Eva Österlund
5. Johanna Carlberg
Johanna Carlberg är mest känd för att köra fyrspann. Hos Kusk blev det par. Groom är Jesper Carlberg.
6. Victoria Persson
Victoria Persson mot mål i medelsvår klass. Groom är mamma Helena och ponnyn heter Calle.

Numera är det Christina Aronsson som sitter bakom tömmarna och Rufus visade redan förra året att den här kusken funkar det också bra med. Och i år inledde de med att vinna medelsvår klass för ponny och häst. Tvåa här var Linnea Kristiansen med sin nya, säkert blivande stjärna Da Vinci.

Spännande ekipage

I medelsvår parklass finns också ett av sportkörningens mest spännande ekipage. Nämligen Hanna Holstein som också kör welshar, Linhagens Oj och Linhagens Okej. Redan förra säsongen väckte de uppmärksamhet var de drog fram. Vad ska hända i år?

Charmiga, snygga och så välkörda och så fullt ös när det behövs.

Seger direkt i säsongsdebuten före ett annat welshekipage, Johanna Carlberg som den här gången körde par. Körpubliken är mest van vid att se Johanna med sitt fyrspann.
Flera spännande debuter hos Kusk, bland dem Ester Fagerlind i childrenklass som med godkände Talyllyn Abel Rwc 7 tog steget upp på medelsvår nivå och vann klassen med god marginal.

Unga kuskar

Sex kuskar möttes i den avslutande medelsvåra klassen och här var samtliga juniorer och young drivers. Det där med dålig återväxt som sportkörningen dragits med länge såg inte ut att vara akut här.

Tvärtom fick publiken se riktigt fin körning, målmedvetet och tufft Vann gjorde Victoria Persson med erfarna new forestponnyn Calle, tätt följd av Sanna Manfredsson med Dorthealysts Tristan, ännu en av alla dessa fina welshar och skickligt körd av unga Sanna. De där två blir bara bättre och bättre.

Trea var Jonathan Bengtsson med Sluypenbergs Sam. Fint kört, speciellt i dressyren som Jonathan vann på 41,33. En härlig start på årets utomhussäsong alltså.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden