Hoppning
24 november 2017 11:33
Ridsportplus

Harrie Smolders: ”Hästen bestämmer hur mycket den vill tävla”

RekordsäsongKlart att Harrie Smolders känner sig nöjd med årets säsong. Han blev nyligen den första genom tiderna att vinna både ­Global Champions Tour-serien och lagtävlingen GCL. Dessutom tog han EM-silver i Göteborg och är klar för Top-10 i Genève. Dessutom är han på väg till Stockholm och Friends arena.

Harrie Smolders: ”Hästen bestämmer hur mycket den vill tävla”
Hatten av för Harrie Smolders, som kammade hem över en miljon euro individuellt under GCT-säsongen. Foto: Stefano Grasso

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Redan i Rom, i den storslagna Marmorstadion där den näst sista deltävlingen i GCT hölls i september, var det avgjort. Harrie Smolders tog hem titeln som total­segrare i Global Champions Tour. Finalen i Doha kunde han alltså ta med ro – där blev det ett nedslag i grundomgången och plats 16. I Doha blev Smolders historisk genom att även totalsegra i Global Champions League, där han rider i lag med Eric Lamaze.
Nästa helg gästar han dessutom Stockholm och Friends arena.

Hur viktigt var det att vinna GCT?
– Det känns stort att få ta hem den titeln. 15 tävlingar på små arenor, stora arenor, på fibersand och gräs, och där varje deltävling har ett högklassigt startfält, så det känns verkligen som att du kan säga att du är bäst under hela året när du vinner GCT. Det är som att ta hem Formel 1-
titeln. Det är väldigt hedrande att få vinna och något som stallet har jobbat för länge.

I detalj

Harrie Smolders

Ålder: 37 år.
Bor: Lage Mierde, Neder­länderna, med sambon Inge och ­sönerna Pim och Siep.
Främsta meriter: Tvåa i världscupfinalen i Göteborg 2016 (Emerald) och i final vid OS i Rio 2016 (Emerald). EM-silver
2017 (Don VHP Z).­ ­Vinnare av Global Champions Tour/League 2017. 

Kuriosa: Harrie pendlar sex mil om dagen mellan två länder, hemmet i Nederländerna och stallet och hästarna hos Axel Verlooy och Euro­Horse i Grobbendonk i Belgien. 

När kände du att du hade chans på totalsegern?
– Huvudmålet var att satsa på laget i Global Champions League. Men efter ett par omgångar låg jag bra med i toppen även av GCT, och vi började titta på möjligheten att rida hem den titeln. Då satte jag mig ner med mina hästägare och diskuterade hur vi skulle göra med EM. För att vara med där krävdes att jag startade i ett par Nations Cup, men det är viktigt att hästarna inte får tävla för mycket. Alltså var vi tvungna att avstå några starter i GCT och jag berättade att det kan kosta mig den totala titeln. Men ägarna, Copernicus Stable och EuroHorse (Axel Verlooy) sa till mig: ”Harrie, vi står bakom dig, vill du rida EM, så gör det”. Nu i efterhand visade det sig att vi lyckades med både och, vilket är mycket mer än jag förväntat mig.

Det går inte att vara med på allt. Det gäller att välja – och att lyssna på hästarna.

Hur planerar du för att säsongen ska bli så bra som möjligt för hästarna och hästägarna?
– Efter förra årets framgångar med världscupfinalen och OS skippade jag världscupen helt. I stället hade hästarna tre månaders vila från tävlandet för att byggas upp och vara bra inför utesäsongen. Jag kommer inte att satsa på världscupen den här säsongen heller. Det blir bara ett par starter och räcker poängen så får jag väl se hur jag gör, men jag kommer inte att jaga för att ta en finalbiljett. Det går inte att vara med på allt. Det gäller att välja – och att lyssna på hästarna.

Du har två riktiga topphästar, båda 13-åriga hingstar efter Diamant de Semilly. Berätta mer om dem.
– De har visserligen samma pappa men är helt olika. Don har väldigt mycket integritet och personlighet. Han har all kapacitet och är superförsiktig, men behöver en ledare för att prestera bra. Han måste ha någon som kan motivera honom att använda sin kapacitet vid rätt tillfälle.

– Med Emerald är det annorlunda. Du kan mer vara hans kompis och mitt jobb blir i stället att se till att han inte blir för entusiastisk. Han vill så mycket och är så ambitiös. En riktig fighter.

Hur ser planen ut för Emerald och Don resten av säsongen?
– Emerald har tävlat färdigt för i år. Han är populär bland stoägarna och just nu samlar man sperma på honom. Om Don vill blir det även Top 10-final i Genève
nu efter Doha, för i slutänden är det hästen som bestämmer hur mycket den vill tävla.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden