Sverige
22 april 2016 09:40

Häst avlivad i nervsjukdom

14 av 17 hästar på Naturbruksgymnasiet i Rättvik har drabbats av den neurologiska sjukdomen polyneuropati. Nu har den första hästen avlivats.

Häst avlivad i nervsjukdom
En häst har avlivats i sviterna av sjukdomen. (Hästen på bilden har inget samband med artikeln).

Senaste åren har bara enstaka misstänka fall av polyneuropati dykt upp i Sverige enligt SVA, men som tidigare har rapporterats har nervsjukdomen slagit hårt mot en skola under våren. SR Dalarna berättar en av de sjuka hästarna på Naturbruksgymnasiet i Rättvik nu har avlivats i sviterna av den ovanliga sjukdomen.
– Han stod i en sele som vi haft honom i för att hjälpa honom. Men i tisdags morse ramlade han i selen och klarade inte att ta sig upp. Då var vi tvugna att ta beslutet att ta bort honom. Det känns jättetråkigt och vi hoppas verkligen att det inte blir någon mer, säger Susanne Fahlstedt, hästskötare och instruktör, till SR Dalarna.

På skolan har 14 av 17 hästar drabbats av nervsjukdomen polyneuropati. Orsaken är okänd, men att ha ätit inplastat grovfoder är en gemensam faktor för sjuka hästar enligt SVA.

Fakta om polyneuropati från Statens veterinärmedicinska anstalt:
• Rapporteringen av sjukdomen varierar stort mellan olika år och mellan regioner. Mellan 1995 och 2012 förekom 16 utbrott i Sverige och 120 utbrott i Norge med en eller flera sjuka hästar i varje stall. Det förekommer att utbrotten ansamlas geografiskt under en period. Under 2010 till 2014 har endast enstaka misstänkta svenska fall årligen rapporterats till SVA.

• En gemensam faktor för sjuka hästar är att de ätit inplastat vallfoder (hösilage). Vad det har för betydelse är inte klarlagt, då också friska hästar har ätit samma foder i drabbade besättningar. Sjukdomen skulle kunna utlösas av en immunologisk reaktion på ett infektionsämne eller annat ämne, och att en antikroppsreaktion sedan ger effekter på det egna nervsystemet, som vid Guillain-Barrés syndrom hos människa.

• Muskelsvaghet och överkotning på bakbenen är det mest typiska symptomet. Hästen är vid fullt medvetande, har normal aptit och beteende i övrigt. I lindriga fall eller sjukdomskeden har hästen svårt att rätta sina ben efter underlaget, kan ”tappa” ett bakben eller snubbla i form av en lindrig överkotning i vissa steg, särskilt vid trötthet eller djupt underlag. Det kan dock även förekomma hos hästar utan polyneuropati, så enstaka snubblingar räcker inte för diagnos på en enskild häst.

•Behandlingen är konservativ då sjukdomen är självläkande. Vila under några månader, upp till ett år i enstaka fall, med lugn rörelse i stor box eller lämplig hage. Skydda huden på framsidan av kotlederna med mjuka lindor vid behov. Se till att hästen inte behöver anstränga sig, gå på ojämnt, kraftigt sluttande eller djupt underlag och att alla stressmoment undviks. Symptomen kan akut förvärras vid stress eller trötthet. Tillskott av selen, B- och E-vitamin ges ibland som understödjande behandling.

(Fullständig information på SVA:s hemsida)

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden