Sverige
29 mars 2021 16:50

Häst fick avlivas – par åtalas för djurplågeri

DjurplågeriHästen kunde inte resa sig och var kraftigt uttorkad – ändå gjorde ägarna inget åt saken. Nu åtalas hästens ägare för djurplågeri.

Häst fick avlivas – par åtalas för djurplågeri
Hästen var i så dåligt skick att den fick avlivas. Foto: Arkivbild

Det var år 2018 som djurskyddskontrollanten i västra Sverige vid en inspektion träffade på en häst som inte kunde resa sig. Hästen var kraftigt uttorkad och i underhull, den hade sårskador på benen och svullnad över huvudet. Det framgår av åklagarmyndighetens stämningsansökan. Där står också ”hästens tillstånd har inneburit ett lidande”. Hästen fick avlivas.

Hästens ägare, ett par i 60-årsåldern, förnekar brott medan åklagaren menar att handlingen gjorts med uppsåt eller av grov oaktsamhet. Djurägare är skyldiga att ge djur nödvändig vård eller avliva djur när de visat tecken på skada, sjukdom eller ohälsa.

Ett år efter den sjuka hästen hittade länsstyrelsen på samma gård två kor vars klövar blivit kraftigt förvuxna, med felbelastning och lidande som följd. Även i det fallet förnekar paret brott. Åklagarmyndigheten har slagit samman de två misstänkta brotten i den stämningsansökan som nu lämnats in.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden