Sverige
17 augusti 2020 11:50

Häst skjuten med luftgevär

DjurplågeriEfter tävlingen fick den 6-åriga dressyrhästen Matheo gå ut i hagen. När hans ägare tog in honom gjorde hon en fruktansvärd upptäckt.

Häst skjuten med luftgevär
Kulan är gjord för att stanna i djuret. Foto: Privat

Det var söndag förmiddag och Emmalouise Wendin Löwgren och den 6-åriga hästen Matheo var på dressyrtävling. Därefter fick hästen gå i hage med en hästkompis hemma i Vattholma strax norr om Uppsala. Men när de skulle tas in upptäckte Emmalouise ett skotthål och en diabol, en sorts kula för luftgevär, som satt i Matheos sida.

Porträtt
I två år har Emmalouise Wendin Löwgren haft Matteo, som är tänkt för dressyrsatsning. Foto: Privat

Kula som ska fastna

En diabol är gjord för att sitta kvar, fick Emmalouise lära sig av sin pappa och man som skjuter luftgevär på skottavlor.
– Det känns fruktansvärt, det är någon som med uppsåt vill göra illa hästarna i hagen, som är deras fristad där de bara ska få vara hästar. Det går över mitt förstånd att någon är funtad på det sätttet, jag blir jätteledsen.

Kula5ny
Kulan fotograferades när den tagits ut från hästen. Foto: Privat

Misstänker liknande i juli

Händelsen har fått Emmalouise att se något som skedde tidigare på ett nytt sätt. När hon på eftermiddagen en julidag skulle ta in hästarna märkte Emmalouise att något måste ha hänt. Hennes annars så lugna häst betedde sig oroligt och stod vid grinden.
– Han var jätteorolig och svettig och hade förmodligen gått omkull eftersom han var smutsig på båda sidor.  Han är en Ior-häst, han är så lugn. Jag tänkte att det måste kommit en älg, säger Emmalouise.
Matteo hade också dragit av sig en sko, som gått in i hoven.
– Jag fokuserade på att få av skon. Sedan visiterade jag hela kroppen och hittade två identiska hål, ett på vänster bakdel och ett på höger.
– När det här hände nu i augusti fick jag en klump i bröstet för att det kan ha hänt förut – men  i min vildaste fantasi trott att någon skulle göra något sådant.
Skottskadorna har polisanmälts. I hagen fanns även kulor från ett soft air gun.
– Vi har dokumenterat alla skador, vinklar och hur kulorna legat innan vi plockat upp dem och tagit med dem, så att ingen ska plocka bort dem för att kunna mörka, säger Emmalouise.

Kula2ny
En kula satt fast i Matheos sida. Foto: Privat

”Allvarligt brott”

Dokumentationen får beröm från Jonas Eronen, presstalesperson på polisregion Mitt.
– Att fota och dokumentera är jättebra, särskilt om det skett utomhus. Genast börjar tiden ticka och väder och vind förstör spår. Dokumentation skapar bättre förutsättningar för att vi får en misstänkt och i förlängningen en fällande dom, säger Jonas.
Djurplågeri är ovanligt – men det händer, berättar polisen.
– Det är ett allvarligt brott som väcker mycket känslor. Djurplågeri är något polisen ser allvarligt på, och vi är angelägna om att få någon lagförd för de brotten.

Vill varna andra

Nu hoppas Emmalouise på att polisen ska hitta den skyldiga. Någon misstänkt kan hon inte komma på.
– Nej, det är det som är så konstigt. Jag har bott i den här byn hela mitt liv och jag är 26 år. Hagen ligger väldigt avsides, vem ska hitta dit och komma på att det går hästar där?  I dag har vi byggt en hage precis vid huset, men det känns tråkigt att de inte får gå i sommarhagen som har bra bete och skugga, säger Emmalouise.
Det finns fler hästgårdar och även kor i byn, men ingen annan har hittat något misstänkt. Emmalouise vill berätta i media för att varna andra.
– Jag tror att det händer fler som inte vågar anmäla av rädsla för att förövarna ska komma tillbaka.
Svullnaden kring skadorna har kylts och gått ner, men en veterinär ska titta på Matteo för säkerhets skull.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden