Ridsport åsikt
3 mars 12:00

”Hästliv är friskvård i ordets rätta bemärkelse”

Feldenkreispedagogik, stavgång och rökavvänjning räknas, men inte ridning.
Varför i hela friden är det så?
Ridsports Mia Sahl uppmanar fler att skriva under uppropet för ridsportens rätt till friskvårdsbidrag.

”Hästliv är friskvård i ordets rätta bemärkelse”
Att skatteverket tillåter avdrag för kallbad, orientering, vibrationsträning, squash, bågskytte och kampsport men inte för ridning känns helt enkelt lite ouppmärksamt, menar Ridsports Mia Sahl.

För mig är hästar, inte bara ridningen utan arbetet runt omkring dem och samvaron med dem, friskvård i ordets rätta bemärkelse. Den inställningen är jag bevisligen inte ensam om. När jag skriver den här texten har 11 691 personer skrivit på vårt upprop som syftar till att få ridning godkänt som friskvård hos skatteverket.
För det krävs ett regeringsbeslut. Ett sådant finns förvisso redan, men det har fastnat någonstans på vägen. Oklart var.

I förlängningen skulle ett sådant beslut, som når hela vägen fram till skatteverkets handläggare, leda till att alla som är anställda har möjlighet att lägga sin eventuella friskvårdspeng på ridning. En ridlektion skulle således bli en aning billigare för den som har turen att ha en arbetsgivare som tror på idén att en friskare personal gör ett bättre jobb.

Det finns fler skäl än det rent ekonomiska till att vi på Ridsport väljer att driva frågan aktivt under våren. Att skatteverket tillåter avdrag för kallbad, orientering, vibrationsträning, squash, bågskytte och kampsport men inte för ridning känns helt enkelt lite ouppmärksamt. Det ligger ett slags värdering i det där nämligen. En värdering som stämmer väl överens med hur vi som ryttare i många sammanhang upplever oss en smula marginaliserade jämte andra idrottsutövare.

Minns ni jerringdebatten, till exempel?
Jag säger inte att rökavvänjning, feldenkreispedagogik eller stavgång är nämnvärt etablerade sporter heller (ännu). Men enligt skatteverkets resonemang har utövarna av dessa aktiviteter sådana potentiellt positiva hälsoeffekter att vänta av sina respektive aktiviteter att de anses värda en skattereduktion.
Skatteverket skriver på sin hemsida att reglerna för skattefri motion har ”anpassats till att formerna för motion har utvecklats och sättet att utöva motionen har förändrats”. Exakt när anpassningen gjordes framgår inte, men visst, kostrådgiving, skrattgympa och yoga är ju relativt nya begrepp på hälsohimlen. Toppen att ni lagt till dom till listan sedan en tid tillbaka skatteverket.

Men ridning hörrni, det är inte ens en ny aktivitet. Det är en folkrörelse, Sveriges andra största ungdomsidrott, en fritidssyssla som en halv miljon Svenskar ägnar sig åt varje vecka. Av hälsoskäl alltså, för att de mår bra av det.

Skriv under vårt upprop du med!
Listan lämnar vi till folkhälsominister Gabriel Wiksten. 
Observera att du måste bekräfta din signatur via det mejl som landar i din mejlkorg sedan du skrivit under, annars räknas inte underskriften som giltig.

Mia Sahl är Ridsports Webbcef. Det här är ett debattinlägg. Det betyder att skribenten själv står för åsikterna som framförs i texten.
Hingstar Online

Just nu 124 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar