Veterinärt
29 juni 2021 11:50

Hästen behöver få springa – annars försvagas skelettet

BenstyrkaDet är ingen bra idé att packa in hästen i bomull om du vill att den ska hålla på lång sikt. Det har en amerikansk forskare kommit fram till genom att jämföra hur hästens benmassa och benstyrka påverkas av att stå på box respektive att gå i hage.

Hästen behöver få springa – annars försvagas skelettet
Hästen behöver få springa fritt för att skelettet ska utvecklas på ett sunt sätt. Bilden har inget samband med artikeln i övrigt. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Även om hästar som står på box är starka rent muskulärt kan deras skelett vara svagt. Benmassan och skelettstyrkan bryts ner på kort tid – inom två veckor kan man se en försvagning när hästen står på box. Det är slutsatsen av studier som den amerikanske veterinären Brian Nielsen har gjort på benmassa. Att gå ute dygnet runt är inte nödvändigt för att bygga starka ben, men hästen behöver ha möjlighet att springa regelbundet. Det skriver danska Ridehesten.

I en studie vid universitetet i Michigan undersökte Brian Nielsen och hans team en grupp unghästar som gick på lösdrift, och som hade normal skelettillväxt. Hälften sattes på box och fick gå i skrittmaskin en timme om dagen, och hälften fick fortsätta gå på lösdrift.

Resultatet var entydigt när hästarnas benmassa jämfördes. Hästarna som gick i hage hade fortsatt skelettillväxt medan hästarna på box fick en markant minskad benmassa, som höll i sig i tre månader.

Därefter började hästarna tränas och vänjas vid sadel som 2-åringar. Forskarna följde sedan hästarnas utveckling i skritt, trav och galopp under ryttare. Senbenets omfång och styrka undersöktes särskilt. Träningen var inte tillräcklig för att öka hästens benstyrka, som minskade till en nivå som var ännu lägre än fem månader tidigare. Slutsatsen var att hästens kropp blev starkare, det vill säga muskler, senor och hjärta, medan skelettet blev svagare.

Ytterligare undersökningar visar på att hästen behöver få springa för att skelettet ska ha en sund utveckling. Hästen behöver få möjlighet att springa på egen hand, eller åtminstone under träning för att bevara och öka benmassan. Annars minskar den och skelettet försvagas.

När hästen får springa belastas och böjs skelettet och det i sin tur gör att kroppen måste bilda mer benmassa och stärka skelettet. Det är inte så mycket som ska till, menar forskarna, men att hästen får springa regelbundet är avgörande för att förebygga skador.

Ju längre perioder som hästen står på box, desto större risk för minskad benmassa och förlorad benstyrka. Därför är det absolut nödvändigt att hästen får gå i hage, menar Brian Nielsen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden