Världen
14 september 2021 06:28

Hästens ansiktsuttryck kan ge vägledning vid smärta

StudieHästens ansiktsuttryck vid smärta är snarlika dem vid stress. Nu har forskare bakom en ny studie kommit närmare en metod för att hästägare, veterinärer och andra ska kunna se vad som är vad hos hästar.

Hästens ansiktsuttryck kan ge vägledning vid smärta
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock/JackieNix

Det är ofta svårt att avgöra om en häst har ont, även för den som är en erfaren hästägare. Därför har forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, och University of California tagit fram en metod där ansiktsuttryck hos hästen används som tecken på smärta. Detta berättas i ett pressmeddelande.

Metoden har utvecklats för att användas på djursjukhus men behov av smärtbedömning finns även i stallar, vid ridning och på tävling. Stress eller andra omgivningsfaktorer kan i dessa miljöer påverka hästens ansiktsuttryck och det är därför viktigt att kunna skilja ansiktsuttryck som tyder på stress från de som tyder på smärta hos hästen, menar forskarna bakom studien.

Videofilmades

Hästarnas ansiktsuttryck under transport och under kortvarig isolering videofilmades, alltså två möjliga stressmoment i vardaglig hantering av hästar. Samtliga ansiktsuttryck analyserades och kodades  sedan med hjälp av ett objektivt system. Hästarnas hjärtfrekvens mättes också.

I studien framträdde flera ansiktsuttryck hos friska hästar vid transporteringen och isoleringen. Bland annat handlade det om vidgning av näsborrarna, uppspärrade ögon, framträdande ögonvita, ”bekymmersrynka” ovanför ögat samt ökad frekvens av munrörelser, blinkningar och öronrörelser. En del av de här ansiktsrörelserna finns med i bedömningsprotokollen för att spåra smärta hos hästar, vilket kan bero på att hästar ofta även visar stresstecken när de får ont.

Nya smärtskalor

Den nya kunskapen kan ge en grund för att ta fram nya smärtskalor som fungerar bättre även om hästen är stressad, till exempel på en veterinärklinik. Resultaten från studien visar också att beteenden som tidigare tolkats som smärta hos ridna hästar kan bero på att hästen faktiskt var stressad.

Hela studien

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden