VälmåendeYrkeshögskolans nya utbildning riktar sig till skolpersonal och socialarbetare, som genom utbildningen ska få kunskaper om hur de kan använda hästen som ett hjälpmedel för att minska stress och öka välmående hos personer med särskilda behov.
Hästens hälsofrämjande egenskaper i fokus på ny yh-utbildning
Det är Campus Nyköping som startar distanskursen på halvfart, ”Hälsofrämjande och pedagogiska insatser med häst”.
Kursen syftar till att lära ut metoder för att umgås med hästarna som ett hälsofrämjande hjälpmedel för personer med särskilt behov, och riktar sig till skolpersonal och socialarbetare som senare kan använda kunskaperna i sin yrkesroll.
För att gå kursen krävs både förkunskaper och tillgång till häst.
– Vi riktar oss till dem som har erfarenhet av hästar, det kan till exempel vara så att man jobbar inom skolan men har häst på fritiden, säger Petronella Backberg, marknadsförare på yrkeshögskolan Campus Nyköping, till SVT.
Under kursens tre fysiska träffar ägnas tid på olika ridskolor, däribland Björkviks ponnyridskola som menar att det finns mer resurser att ta av från ridskolor.
– Ridskolan är ofta fullbelagd från vardagar klockan 16.00 till sena kvällar och även helger. Men vi har en outnyttjad tid dagtid, så det är ju en samhällsresurs att faktiskt kunna nyttja ridskolan till sådana här verksamheter, säger ridskoleläraren Maria Falck.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på