Världen
8 maj 2019 08:59

Hästens ursprung en gåta för forskarna

UrhästenEn stor studie av hästars arvsmassa ledde till fyndet av två utdöda släktingar till dagens hästar. Men något säkert ursprung för dagens hästar kunde inte fastställas.

Hästens ursprung en gåta för forskarna
Przewalskihästar, en av världens äldsta hästraser. Foto: Serhii Moiseiev/iStock

Det är 121 forskare som arbetat med att kartlägga hästens historia, i den hittills största genomgången av hästens arvsmassa och historia, skriver TT och hänvisar till en artikel i tidskriften Cell.

– Det här är det största registret av arvsmassa som samlats för en icke-mänsklig art, säger Ludovic Orlando, professor i molekylär arkeologi vid universitetet i Toulouse, som ledde forskarteamet.

De 121 forskarna har tittat på arvsmassa från 278 utvalda antika hästar och jämfört fynden med 30 nutida hästar. Resultatet pekar inte på någon tydlig urfader till dagens hästar. Däremot upptäcktes två utdöda släktingar, en från Iberiska halvön och en från Sibirien. Båda har dock försvunnit genetiskt för flera tusen år sedan.

– De är ungefär hästarnas motsvarighet till vad neandertalare är för människan, säger Ludovic Orlando.

Men något tydligt ursprung till dagens hästar har forskarna inte kunnat hitta, och de har inte heller kunnat slå fast vilken kultur som var först med att tämja hästen.

Även National Geographic har skrivit om studien.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden