Nyheter
28 november 2017 08:12
Ridsportplus

Hästentreprenören: ”Jag sydde vetevärmaren av några påslakan”

VetekuddeNär en av gårdens hästar drabbades av en nackskada fick Jonna Borg Zeidlitz och Lina Noaksson en idé. De tog fram en vete­värmare som är specialdesignad för hästar. Uppfinningen gav dem ­ett ­stipendium – och nu kan de satsa helhjärtat på sitt företag.

Hästentreprenören: ”Jag sydde vetevärmaren av några påslakan”
”Vi vill ha en svensktillverkad, ekologisk och närproducerad produkt, trots en högre kostnad”, säger Jonna Borg Zeidlitz som tillsammans med Lina Noaksson tagit fram en vetevärmare till häst. Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Vetevärmaren främjar cirkulationen i hästens muskulatur och fungerar både värmande, avslappnande och kylande med hjälp av mikrovågsugn respektive frys.
Produkten finns redan för hästens nacke, och under nästa år lanseras den även för bog och länd.

Bakom uppfinningen står fälttävlanstränaren Jonna Borg Zeidlitz och hästmassören Lina Noaksson.

Uppfinnarna

I detalj

Lina Noaksson är utbildad massör för både häst och människa och arbetar som personlig tränare i eget hälsoföretag. Tävlade tidigare fälttävlan, men satsar nu helhjärtat på den egna träningsanläggningen för människor.

Jonna Borg Zeidlitz är C-tränare i fälttävlan, stildomare och grafiker. Driver egen hästgård med träningsverksamhet och uppfödning.

Hur kom ni på produkten?
– En av våra hästar fick en nackskada efter ett fall på en hopptävling förra hösten. Jag letade både i Sverige och utomlands via internet, men upptäckte snabbt att det jag sökte efter inte fanns.
– Jag ville ha en vetevärmare, liknande de som finns för människor fast till häst, men där tog det stopp. Jag sydde därför en egen, ganska ful men funktionell, av några gamla påslakan, säger Jonna Borg Zeidlitz.

Nackskadan på familjens häst behandlades samtidigt av hästmassören Lina Noaksson, som även hon gav sig med hull och hår in i jakten efter vetevärmare för häst.
– När det gäller nacke är det viktigt att tyngden inte blir för stor, då kan det förvärra för hästen. De vetevärmare som finns för människor är ofta lite för tunga.

Jonna och Lina började skissa på en egen produkt. Sedan gick det snabbt.
– Vi presenterade vår idé för Almi i Mälardalen som tände direkt och gick in med ekonomiskt stöd på 25 000 kronor. De pengarna hjälpte oss att ta fram prototyperna för nacke, bog och länd. Vi har sedan färdigutvecklat vetevärmaren för nacken, övriga produkter kommer ut på marknaden under 2018, säger Lina Noaks­son.

171127_vetevarmare_linanydahl
Lina Noaksson och Jonna Borg Zeidlitz. Foto: Lina Nydahl

Hur och var ska ni tillverka er ­produkt?
– Vetet är ekologiskt och kommer från Linas familjs gård här i Västmanland. Det ekologiska vaxade linnetyget köper vi från Italien och produkterna sys upp av två företag i Dalarna. Så bortsett från importen av tyget sker all produktion inom en radie av 25 mil, vilket känns väldigt bra, säger Jonna Borg Zeidlitz.
– Målet för oss är att lämna så lite avtryck som möjligt på miljön, säger Lina Noaksson.

Vad har ni stött på för hinder?
– Det svåra var att hitta en producent i Sverige. Det blir dyrare att ha produktionen på hemmaplan men det ger oss mer kontroll samtidigt som det gynnar fler småföretagare och innebär kortare transporter, säger Jonna Borg Zeidlitz.

Har ni gjort några tester?
– Alla produkter är framtagna i samråd med veterinärer och equiterapeuter. Vi har lagt stor kraft på att ta fram produkter som ligger tätt mot hästen, men samtidigt inte väger för mycket. Värmeegenskaperna har mätts av ett lokalt företag som fotograferat med värmekamera för att tydligt se var värmen ger effekt, säger Jonna Borg Zeidlitz.

Hur har produkten tagits emot?
– Väldigt bra. Nackvärmaren finns redan nu hos flera kliniker i Sverige och vi har även intresserade i Norge, Finland och Tyskland. Vi har också anpassat den så att den även kan verka kylande på till exempelvis senor efter hårdare arbete, säger Jonna Borg Zeidlitz.

Vad har ni för framtidsplaner?
– Vi har fler produkter på gång, som vi ser saknas på marknaden, både för djur för och människa, som vi kommer att vidare­utveckla under nästa år, säger Jonna Borg Zeidlitz.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden