Världen
9 april 2021 17:45

Hästentusiasten Prins Philip är död

StorbritannienHan har kört fyrspann i såväl EM och VM, varit en av Englands främsta polospelare och var ordförande i Internationella Ridsportförbundet i över 20 år. Nu har Storbritanniens Prince Philip, make till drottning Elisabeth, dött.

Hästentusiasten Prins Philip är död
Prince Phiilip var hängviven ridsport och hästar på många sätt under sitt liv. Foto: Bob Langrish

Prins Philip, hertig av Edinburgh, har haft stor betydelse för ridsporten under sitt liv. På fredagen kom beskedet att han somnat in på Windsor Castle i Storbritannien.

Prinsen är den som har varit ordförande i Internationella Ridsportförbundet, FEI, längst period. Han satt på posten mellan 1964 och 1986. Under den perioden var han bland annat drivande för utformningen av hoppningens Nations Cup och det var även under hans tid som ordförande världscupen startade.

Men kanske är det för sina insatser för körsporten som han är mest känd. Det var han som såg till att det blev en tävlingsgren under FEI:s flagg, och han var också drivande med att ta fram regelverket.

Prins Philip var dessutom själv framgångsrik idrottare. Han tillhörde länge Storbritanniens bästa polospelare men blev så småningom hängiven kusk. Prinsen representerade sitt land på tre EM och sex VM. Detta ledde bland annat till ett VM-guld i lag för monarken.

Hästintresset delades med fler i prinsens familj. Dottern prinsessan Anne tog EM-guld i fälttävlan som 21-åring och dotterdottern Zarah Tindall har både individuellt VM-guld och OS-silver i lag i fälttävlan på meritlistan.

Prins Philip blev 99 år gammal och var gift med drottning Elisabeth sedan 1947. På grund av det brittiska regelverket fick han inte bli kung.

Han avled i stillhet på fredagens morgon.

Brittiska Horse and Hound har samlat bilder från Prins Philips karriär.

Läs FEI:s hyllning till sin tidigare ordförande.

Sveriges Radio har porträtterat Prins Philip.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden