Sverige
16 december 2016 18:30

3D-scanning öppnar för ny kunskap

En 3D-scanner kan ge helt nya insikter om hästens exteriör och hur hästen utvecklas. Nu har 3D-scanningen tagits in som en del av hästforskningen vid Chalmers i Göteborg.

3D-scanning öppnar för ny kunskap
Maria Sundin från Göteborgs Universitet visade upp sitt gotlandsruss i miniatyr på Chalmers hästcafé.

Med dagens moderna teknik är det möjligt att läsa av hästen med en 3D-scanner i hästens vanliga stallmiljö. På någon minut kan alla fakta om hästens exteriör fångas in.
– Jämfört med ett vanligt fotografi ger scanningen mycket mer information om hästen, eftersom modellen i datorn går att vrida, mäta och räkna på. Det finns många möjligheter att använda denna teknik inom forskning om hästar, säger Maria Sundin, astrofysiker och en av de ansvariga för hästforskningen som bedrivs på Chalmers och Göteborgs Universitet.


Anya Ernest på The Interactive Institute har scannat sin arab Al Raai och gjort en modell i en 3D-skrivare. Foto: Anya Ernest.

Diskussioner förs redan med både SWB och med Strömsholm om att använda 3D-scanning på olika sätt.
– Tekniken bör gå att använda exempelvis som ett stöd till domare vid exteriörbedömning, eftersom man kan använda modellen i datorn för att faktiskt räkna på hur hästen är byggd.
Sedan kan tekniken också användas för att följa unghästars utveckling, säger Maria Sundin.
– Man kan scanna in hästen som föl och sedan upprepa det en gång om året. Tänk sedan vad intressant att ta en topphäst och kunna gå tillbaka för att se exakt hur hästen såg ut som föl, säger Maria Sundin. 
Dessutom kan scanningen också visa hur hästen utvecklas genom träning, och slutligen kan tekniken användas för att hitta exteriöra avvikelser.

Maria Sundin har själv varit med om att scanna in en häst. Det var hennes gotlandsruss Quittra som fick vara försökshäst.
– Det är lättare att prova på en mindre häst, och för att scanningen ska bli riktigt lyckad krävs också att hästen står still. Vi upptäckte att det största problemet var att hästens öron rör sig i stort sett hela tiden. Rörelser ger upphov till lite suddighet i scannern, men det kommer att gå att bildbehandla så småningom.

Scanningen av Quittra skedde i ett samarbete med Anya Ernest och Peter Ljungstrand vid The Interactive Institute, ett forskningsinstitut som jobbar med interaktionsdesign.
– Vi räknar med att utveckla tekniken och kunna lägga på färger så småningom. Som en extra rolig sak går det sedan att 3D-printa den inscannade hästen, och man kan alltså få en liten modell av sin egen häst, säger Maria Sundin.

Än så länge är hästscanningen en idé under utveckling, men Maria Sundin utgår från att det går att skapa affärsidéer utifrån 3D-skanningen. Och för den som redan nu vill skapa en exakt kopia av sin häst så säljs scanningsutrustning i handeln för omkring 5 000 kronor.


Med hjälp av en 3D-scanner och en läsplatta scannar Anya Ernest in Maria Sundins russ Quittra. Foto: Christian Jannesson.

Med hjälp av 3D-scanning kan man titta på en exakt kopia av hästen i 3D i datorn. Projektet är en del av den forskning om hästar som äger rum vid Chalmers Sport & Teknologi samt Equestrian Sports Science vid Göteborgs universitet.

Fakta

Hästen i 3D

Sedan början på 1990-talet har 3D-scannrar använts för att digitalisera föremål. I dag är tekniken bättre och finns tillgänglig på den allmänna marknaden. På någon minut kan en hel häst läsas av med en scanner och visas i tre dimensioner i datorn. Modellen kan sedan användas för att räkna på hästens exteriör och följa hästens utveckling. 3D-scanningen av hästar är ännu på ett försöksstadium inom forskningen, men såväl SWB som Ridskolan Strömsholm har uttryckt stort intresse för att ta del av möjligheterna med skanningen. Med hjälp av en 3D-skrivare kan också en miniatyrkopia av hästen skapas.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden