Sverige
27 oktober 2019 07:00

Hästtandtekniker frias än en gång från djurplågeri

TandslipningEn del expertvittnen var för och andra var emot. Men i slutänden gick även hovrätten på tingsrättens linje och friade den hästtandtekniker som stått åtalad för djurplågeri.

Hästtandtekniker frias än en gång från djurplågeri
Hästtandteknikern frias även av hovrätten från djurplågeri. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. ArkivFoto: Mona Gladden

I oktober 2016 blev fem hästar behandlade av tandteknikern. Enligt åklagaren ska en av hästarna ha slutat att äta och dricka som en följd av behandlingen, och sedan ha varit nära att dö av kolik. En veterinär undersökte hästarna efteråt och kom enligt åtalet fram till att hästarna fått skador till följd av mekanisk överbelastning när tänderna slipades.

Blekinge tingsrätt provade fallet först och konstaterade, efter att ha hört flera expertvittnen, att det finns två olika uppfattningar om tandraspning på hästar. En uppfattning är att hästarnas tänder inte ska behandlas alls eller i vart fall inte förrän det uppstått problem. En annan uppfattning är att hästarna behöver regelbunden tandvård och om de får det så motverkas framtida problem.

Tingsrätten kom fram till att behandlingen inte var att betrakta som djurplågeri, och att det inte fanns något säkert samband mellan tandbehandlingen och koliken, bland annat eftersom ytterligare en häst i stallet drabbades av kolik vid samma tidpunkt, trots att den inte blivit behandlad av tandteknikern.

Åklagaren överklagade den friande domen till hovrätten, och vid förhandlingarna där hade ytterligare veterinärer kallats att vittna av båda sidorna. Men även hovrätten friar hästtandteknikern.

Hovrätten över Skåne och Blekinge konstaterar liksom tingsrätten att det finns delade meningar kring hur hästars tänder ska hanteras.

I slutänden lutar sig hovrätten mot de expertvittnen som förespråkar slipning av tänder.

”Hovrätten finner ingen anledning att ifrågasätta dessa personers kompetens och det finns inget stöd för att påstå att de har presenterat en uppfattning som är felaktig eller att deras bedömning ska värderas lägre än den som åklagarens vittnen förmedlat. Det är därmed inte ställt utom rimligt tvivel att hästtandteknikern orsakat hästarna tandskador. Åtalet för djurplågeri ska därför redan av denna anledning ogillas” skriver hovrätten i domen.

Hovrätten tycker inte heller att åklagaren visat att hästarna orsakats otillbörligt onödigt lidande, smärta, svullnad, rodnad, lokal värmeökning och nedsatt funktion eller att den häst som fick kolik har fått det som en följd av tandslipningen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden