Världen
10 april 2019 16:10
Ridsportplus

Hästvärlden påverkas om det blir Brexit utan avtal

BrexitVad händer med svenska hästar som är i England? Hur dyrt kommer det att bli med ridutrustning tillverkad i Storbritannien? Hästvärlden håller andan nu när det ska avgöras om Brexit, och det är mycket som hänger i luften.

Hästvärlden påverkas om det blir Brexit utan avtal
Hästsporten kommer att påverkas om det blir en hård Brexit. Foto:iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Just nu finns flera svenska tävlingsryttare och deras hästar i England. Några av dem åkte dit redan för en månad sedan, och Hanna Berg är en av dem som åkte över senast.
− Hon åkte i god tid före tävlingen, för att inte riskera att fastna i några köer vid gränsen, säger Helena Lindencrona, elitsamordnare för fälttävlan på Svenska Ridsportförbundets kansli.
Vad som händer om det blir en hård Brexit kan hon inte svara på.
− Vi får förhoppningsvis riktlinjer om vad som ska gälla, säger hon.

Hänger på klassning

Brittiska Ridsportförbundet har en del information på sin hemsida, men den går främst ut på att allt är mycket oklart. Om det blir en hård Brexit den 12 april, så påverkas in- och utförsel av hästar, men hur, beror på hur EU klassar Storbritannien.
Än så länge är det oklart om landet kommer att klassas som ”tredje land” eller hamna i samma kategori som exempelvis Norge. Lika oklart är det vilken hälsokategori Storbritannien hamnar i. Antal blodprov som måste tas före export från England, och när blodproven måste tas, liksom antal dagar i karantän, är avhängigt av  hälsokategorin.

Engelska hästprylar

En annan stor fråga gäller import av hästartiklar och foder från England.
− Det kommer att bli svårt om det läggs på tullavgifter, säger Göran Korduner på Skara Hästsport.
− Å andra sidan är det inte lika mycket import från England som det var tidigare, tillägger Helena Korduner, som bedömer att Skara Hästsport inte kommer att påverkas särskilt mycket, även om det blir en Brexit utan avtal.

Lämnar England

Flera ridsportföretag med ursprung i England har också flyttat sina huvudkontor, eller öppnat filialer, i andra länder.
Det finns dock ett antal populära produkter som tillverkas i Storbritannien. Ett exempel är  Race Safe-västarna.
− Vi har fyllt på lite i lagren, men vill inte gå ut och skrämma kunder om att det kan uppstå brist på västar, när vi själva inte vet hur det kommer att bli, säger Anna Axenbjer, category manager på Willab AB, svensk återförsäljare av säkerhetsvästarna.

Brexit blir nog värre för britterna än för oss

På samma sätt resonerar Thomas Wilhelmsson på Equality Line, återförsäljare för Charles Owen-hjälmarna, som tillverkas i England.
− Vi har tagit hem lite mer än vanligt, och hur det kommer att bli sedan är det ingen som vet i dag. Man kan i alla fall vara säker på att det kommer att ta ett tag innan alla överenskommelser mellan Sverige och Storbritannien är klara.
− Det man också kan säga är att Brexit nog blir värre för britterna än för oss, säger Thomas Wilhelmsson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden