Debatt
15 november 2018 14:28

Heimdahl och Fabricius: ”Hästen har i vissa fall blivit ett verktyg för vår egen framgång”

Debattinlägg"Vi på Agria ser det regelbundet. Återkommande behandlingar av leder. En injektion och snart bär det av till nya, viktiga tävlingar". Så skriver Agnes Fabricius, vd för Agria Djurförsäkring, och Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär, Agria Djurförsäkring, i ett debattinlägg på temat #stoppahältan.

Heimdahl och Fabricius: ”Hästen har i vissa fall blivit ett verktyg för vår egen framgång”
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Istock

Tävlingsvärlden snurrar allt snabbare och det gäller att kvala till rätt tävlingar inom utsatt tid, hinna rida alla deltävlingar i en cup eller helt enkelt beta av så många tävlingar som ryttaren har satt upp som mål för säsongen. Och mitt i den här karusellen drar hästen på sig en ledinflammation. Tvärstopp, eller?

Vi på Agria ser det regelbundet. Återkommande behandlingar av leder. En injektion och snart bär det av till nya, viktiga tävlingar. Hästen har tyvärr, i vissa fall blivit ett verktyg för vår egen framgång.

Som försäkringsbolag är det lätt att koppla samman snabba återkommande fixbehandlingar till ett resultat i tävlingsdatabasen, ett inlägg på bloggar eller i sociala medier. Och man undrar vad som har skett på hemmaplan dagarna före tävling, för inte har väl hästen gått direkt från vila till tävling?

Den som väljer att tävla inom karenstiden eller kort därefter kan vara säker på minst en sak – hästen har inte läkt ut sin skada. En tävlingsstart inom karenstiden innebär också ett brott mot gällande tävlingsreglemente. Det är också direkt olämpligt att utsätta hästen för onödigt lidande.

För vad händer i nästa steg? Skadan återkommer, hästen får en ny behandling och sedan ut och tävla igen. En sak är säker – att fortsätta träna och tävla på exakt samma sätt som före ledbehandlingen leder sannolikt till att samma skada återkommer. Denna gång kanske med belastningsskador på andra områden som en extra bonus och så småningom med utvecklade pålagringar i lederna. Det är inte konstigt att hälften av alla skadeanmälningar handlar om problem från senor och leder, och att dessa hältor också är den vanligaste orsaken till att hästar avlivas i dag.

Vi ser också en trend att ”skadeförebygga” hältor med regelbundna injektioner, oavsett om hästen är halt eller inte. Tänk på att varje injektion i en känslig led är ett riskmoment. Det finns risk för en allvarlig och svårbehandlad infektion som följd, alternativt biverkningar i form av inflammatoriska överkänslighetsreaktioner i leden. Det är ingen ursäkt att alla andra gör så eller att alla andra hästar på den här nivån alltid behandlas ”för säkerhets skull” i slutet av säsongen eller mellan viktiga tävlingar.

De flesta hästägare tycker om sina hästar och vill väl. Men det är inte alltid som kunskapen räcker hela vägen. En färsk studie från Hartpury University i England visar att hästfolk överskattar sin kompetensnivå, vilket är alarmerande för hästens välfärd. Kan bristen på kunskap vara svaret på att ett långt, hållbart hästliv med många år på tävlingsbanan blir alltmer dimmigt i horisonten?

Och vad gör vi som försäkringsbolag för att förhindra den här utvecklingen? Vi kontaktar regelbundet ryttare som inte gett sin häst tid att läka, vila och faktiskt bli frisk igen efter behandling för att därmed försöka undvika återkommande skador. Vi tar den dialogen, men möts inte alltid av förståelse.

Nu till det positiva: just skador från senor, leder och ligament går till stor del att förebygga med rätt kunskap och hästhållning. I bästa fall sker det tidigt genom avel och uppväxtår i stora hagar tillsammans med andra unghästar. Som ryttare kan du träna och tävla hästen utifrån dess förutsättningar och ge den tillräckligt med tid. Du kan variera träning, underlag och intensitet och ständigt försöka utveckla din egen ridning med hjälp av tränare. Tillsammans med din tränare kan du ta ett helhetsgrepp om allt från hovslageri, utevistelse och foder till tränings- och tävlingsupplägg.

Men om skadan kommer ändå– ge hästen tid att läka ut skadan, ta till sig behandlingen i lugn och ro för att sedan bli frisk. Ge hästen tid att komma tillbaka med långsiktigt anpassad igångsättning. Och låt tävlingarna vänta tills den är fullt återställd. Här är varje ryttare och hästägare skyldig att ta ansvar. Det är hög tid att #stoppahältan.

Untitled-1x
Agnes Fabricius, vd för Agria Djurförsäkring Foto: Agria
Image004
Karl-Henrik Heimdahl, hästveterinär, Agria Djurförsäkring

Det är ett debattinlägg – en personligt skriven text där skribenterna själva står för sina åsikter.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden