Världen
14 december 2020 18:15

Helgstrand Dressage visar rekordtapp på grund av corona

EkonomiMultinationella Helgstrand Dressage har visat på stora vinster år efter år. Men när corona slog till i mars drabbade det företaget hårt. Rekordtappet till trots är dock Helgstrand återigen på stark frammarsch.

Helgstrand Dressage visar rekordtapp på grund av corona
Andreas Helgstrand lyfter ofta sina anställda på sociala medier. Foto: Helgstrand Dressage

Det danska affärsmagasinet Børsen bevakar storföretagen i Danmark, inklusive multinationella Helgstrand Dressage. Enligt de senaste siffrorna för räkenskapsåret 1 juli 2019 till 30 juni 2020 visar Helgstrand Dressage på 85 procent lägre vinst på grund av corona. Det rapporterar Eurodressage.

En rekordsänkning med tanke på att företaget de senaste 12 åren har redovisat stora vinster. 2016 deklarerade Helgstrand Dressage en vinst på 4,8 miljoner euro, motsvarande drygt 49 miljoner svenska kronor. 2017 låg vinsten på enastående 14,7 miljoner euro, cirka 150 miljoner kronor, och 2018 fick bolaget ihop 12,5 miljoner euro, det vill säga 128 miljoner kronor.

Samma år delades 21 miljoner euro ut till Helgstrand och amerikanska Waterland Private Equity Group, som 2018 köpte 51 procent av Helgstrand Dressage.

Vid årsskiftet 2019-2020 gjorde Helgstrand en stor investering genom köpet av Windsome Farm i Wellington, Florida. När coronapandemins första våg slog till i mars slutade kunderna resa till Helgstrand Dressage. Något som drabbade företaget hårt.

Så fort nedstängningen lättade i början av sommaren tog dock försäljningen av hästar fart igen. Bland annat ryktas det att GP-hästen och avelshingsten D’Avie såldes till Lisa Müller för hisnande 4,5 miljoner euro, motsvarande 46 miljoner kronor.

– Vi har definitivt märkt att efterfrågan på topphästar har ökat igen när reserestriktionerna släppte. Därför är vi också väldigt glada över att vi har intensifierat arbetet med att stärka både kvaliteten på våra hästar och antalet hästar. Det betyder att vi har haft rätt strategi, säger Andreas Helgstrand i ett pressmeddelande.

Tidigare i höst investerade Helgstrand i Gestut Famos som ny tysk verksamhetsbas. Även norska Kingsland, som sysslar med ridsportutrustning, har köpts upp av Helgstrand. Dessutom investerade Helgstrand i mediebolaget Zibrasport, som bland annat kommer att livestreama VM i Herning, där Helgstrand Dressage är huvudsponsor.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden