Världen
19 december 2019 06:20

Helgstrand hjälper ryttare som förlorat benet

Skickar vidareDanska dressyrryttaren Maria Claumarch förlorade benet i en ridolycka. Hon kan inte rida med sin benprotes och hennes vänner har startat en insamling till en ridprotes. Nu träder även Andreas Helgstrand in och stiftar ett nytt stipendium som han delar ut till Maria Claumarch.

Helgstrand hjälper ryttare som förlorat benet
Maria Claumarch och hennes paradressyrhäst Lady Mårsø. Foto: Privat

Danska dressyrryttaren Maria Claumarch förlorade sitt högra ben i en ridolycka. Hennes benprotes kan inte användas till ridning och hennes vänner har startat en insamling till en ridprotes – så att Maria Claumarch kan uppfylla drömmen om att rida igen.

Nu agerar även Helgstrand Dressage och stiftar ett nytt stipendium med utgångspunkt i Maria Claumarchs historia – samt delar ut det första stipendiet till Maria Claumarch.

– Jag vet hur svårt det skulle vara för mig om jag inte kunde rida varje dag. För oss är hästarna vårt levebröd, men det är också vår stora passion, säger Andreas Helgstrand, vd och grundare av Helgstrand Dressage.

HŠst
Andreas Helgstrand vill ge tillbaka till sporten. Arkivbild: Roland Thunholm

Han blev berörd av Maria Claumarchs kamp för att komma upp på hästryggen igen och hennes vänners engagemang för att hjälpa henne och kom att tänka på sin egen resa. Och hur viktigt det är att både tro på sig själv och få stöd längs vägen.

– Den hjälp jag har fått genom min karriär har varit helt avgörande för var jag är i dag, och därför är det viktigt för mig att ge något tillbaka till sporten, säger Andreas Helgstrand.

Syftet med det nya stipendiet är att hjälpa ryttare med både små och stora mål och det gäller både dressyr- och hoppryttare. Dessutom kan både danska och utländska ryttare kan söka. Ansökningstiden löper från den 1 april till den 1 maj varje år. Stipendiet är värt 10 000 kronor och delas ut i samband med Equitour Denmark som äger rum på Helgstrand Dressage i maj.

Enligt Ridehesten har insamlingen till Marias ridprotes precis passerat 80 000 kronor, vilket är halvvägs till målet.

På Facebooksidan ”Nyt ben til Maria” pågår insamlingsaktiviteterna för fullt.

Här kan du se ett Youtubeklipp där Maria Claumarch drömmer sig tillbaka till innan olyckan.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden