Avelsnyheter
28 augusti 2020 12:51
Ridsportplus

Helgstrandhingst med många SWB-avkommor såld till Frankrike

FörsäljningDanska Helgstrand Dressage har sålt en hingst som har använts mycket i Sverige till Frankrike. "Mitt mål är att han ska debutera Prix S:t Georges nästa år. Och om allt går bra kommer att han stå till tjänst för avel även nästa år", säger hingstens nya ägare Dominique Degueldre.

Helgstrandhingst med många SWB-avkommor såld till Frankrike
Sören Wind med Quaterhit 9274 (DSP hingst f-14 e Quatergold u Poetin III e Sandro Hit-Brentano II). Bilden är tagen 2019. Foto: Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är den charmige 6-årige Helgstrand-hingsten Quaterhit, vars mor är en helsyster till unghästvärldsmästaren Poetin, som har lämnat Danmark och är installerad hos sin nya ägare Dominique Degueldre i Frankrike.

Han är redan omtyckt i stallet, han charmar alla med sitt goda humör och så älskar han att visa upp sig under ryttare. Dominique Degueldre.

Quaterhit (e Quatergold-Sandro Hit) har efter en försiktig start 2017 med sex betäckta ston registrerade hos SWB haft ett 50-tal ston årligen i Sverige.

Helgstrand Dressage har flitigt marknadsfört honom i sociala medier som en snäll och lite busig hingst som alltid är på ett glatt humör.

– Quaterhit trivs riktig bra här i Frankrike. Han är redan omtyckt i stallet, han charmar alla med sitt goda humör och så älskar han att visa upp sig under ryttare. Jag rider honom själv ett par gånger i veckan, resten av dagarna tränas han av Stephanie Brieussel, eftersom jag själv inte har kompetens nog att utbilda honom på den nivån, säger Dominique Degueldre i ett pressmeddelande från Helgstrand Dressage.

Lära känna varandra

– Just nu håller vi på med att lära känna honom och om allt går bra är tanken att han ska visas på en hingstshow med min tränare här i Frankrike nästa månad. Mitt mål är att han ska debutera Prix S:t Georges nästa år. Och om allt går bra kommer att han stå till tjänst för avel även nästa år, säger Dominique.

Quaterhit är godkänd i flera av de stora tyska avelsförbunden liksom i Dansk Varmblod där han fick 9 för både trav och galopp vid sitt godkännande. Modern, Poetin III, är helsyster till sagostoet Poetin, 5-årig världsmästare i dressyr och tvåfaldig Bundeschampionatsvinnare som sen såldes till Frankrike för rekordpriset 2,5 miljoner euro. Sagan fick ett sorgligt slut när Poetin vid framkomsten till sina nya ägare visade sig ha fång och fick avlivas när alla försök att rädda henne misslyckades.

Köpte fler hästar

Dominique Degueldre nöjde sig inte med att köpa Quaterhit hos Helgstrand Dressage. Med sig hem tog hon också UVM-deltagaren Don Vito De Hus efter Don Juan de Hus-De Niro, som kom på 14:e plats i 5-årsfinalen i Ermelo i fjol riden av GP-ryttaren Jessica Michel Botton. Don Vito De Hus utsågs dessutom till premiehingst i Westfalen i 2016.

– Mitt mål är att köpa några av världens bästa hästar och utbilda dem till Grand Prix i samarbete med min tränare, avslöjar Dominique Degueldre.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden