Distansritt
1 november 2020 20:04
Ridsportplus

Hemmaseger i årets distansavslutning i Växjö

InternationelltNär årets sista internationella distansritt genomfördes i Växjö så var det loppets enda hemmaekipage som hade de övriga på behörigt avstånd bakom svansen nästan hela loppet.

Hemmaseger i årets distansavslutning i Växjö
Hemmaseger blev det för Blyte ox och Lisa Jörnehag på internationella enstjärniga 100 km på Dackeritten i Växjö. Foto: Peter Svensson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Trots att 13 av 24 distansrittstävlingar i Sverige blev coronainställda i år, så lyckades tävlingsrutinerade Dackeritten i Växjö övertala FEI om att få skapa en mycket sen internationell enstjärnig distansritt över 100 km i Sverige.

En anledning var att man ville ge de Skandinaviska distansryttarna en möjlighet att kvala sina hästar till EM och VM utan att behöva riskera en pandemistart nere Europa. Gensvaret blev nog lite över förväntan. Växjö Distansryttarsällskap fick nästan 20 anmälningar från både Sverige, Norge och Danmark, två tyska ekipage och i den enstjärniga YR-klassen ett toppekipage från Holland.

Det har verkligen inte varit ofta de senaste 20 åren som både hästar och ryttare från Europa startat på internationell distansritt i Sverige. Distansritt är ju på ett sätt en unikt social tävlingsgren där man ofta knyter nya kontakter under timslånga sträckor, och svenska ekipage har ofta tävlat och även placerat sig i både Tyskland och Holland genom åren.

Pandemirestriktioner

Pandemin krävde givetvis restriktioner som bara en tillåten groom på tävlingsplatsen plus 1 som bara fick assistera på banan som till exempel. bilförare men fick sitta kvar i bilen i vetgates på tävlingscentrum, som alla år varit Växjö Fältrittklubb i Bergunda nära Växjö. Krav på munskydd vid veterinärbesiktningarna, hästar som tempades, och för de internationella ekipagen var alla besiktningar och vilområdet inomhus i ridhusen.

Dackeritten är också lite speciell eftersom en längre del av banan går längs med stranden och promenadvägen till Södra Bergundasjön. som ligger intill villorna i stadsdelen Teleborg.

2. Wooboodoo Sara Henriksson-20foto Petefr Svensson
Sara Henriksson och Woo Boo Doo segrade på nationella 80 km på Dackeritten i Växjö. Foto: Peter Svensson

Den ökande pandemin veckan före start var kanske en orsak till att det timmarna före start blev 15 startande i CEI* 100 km med tre sträckor över 40, 40 och 20 km. I vetgate 1 tog landslagsekipaget Hadari ox/Kjell Westerback, som startade med en färsk seger på 80 km i september, kommandot med nästan 3 minuter och ett sträcktempo på 17,41 km/tim. Hemmaekipaget Blyte ox/Lisa Jörnehag och Zephyr ox/Helle E Braaten, Norge, max 6 minuter bakom.

Tyskarna gjorde sällskap

De två tyska ekipagen, Gold Boy/Patricia Ziegert och DSP C´Est La Vie/Michaela Wilczek, Michaela äger båda hästarna, gör sällskap 34 minuter bakom Hadari. Veterinärerna från Sverige och Danmark utesluter Chaman/Josefin Blom Lugn för gait (oregelbunden gång/hälta).

I Vetgate 2 efter 80 km stoppades sex hästar av veterinärerna. En dansk och en svensk häst för gait, C´Est La Vie från Tyskland för metabolik (72 i puls) och tre för MI som står för Minor Injury alltså lindrig skada. En av dessa var Hadari. I Sverige är MI inte en så vanlig orsak till uteslutning i distansritt.

”Andra uteslutning”

– Det här var tyvärr Hadaris andra uteslutning sedan 2014, och jag fick inget bra kvitto på hans träning inför mästerskapen 2021. Han hade en reaktion, var öm i ryggen, och uteslöts efter omröstning bland veterinärerna. Alla uteslutna hästar skulle kollas av ”treating vet” innan de fick åka hem och den veterinären tipsade om att kolla tänderna noga eftersom det kan påverka musklerna i ryggen, sa Kjell Westerback.

De åtta ekipage som var kvar i loppet kämpade på i duggregnet men sträcktempot på de 20 km som var kvar var nere på 10 till 11 km/tim. Inte så konstigt när alla hästar utom två genomförde solo utan draghjälp och med pannlampa sista kilometerna. Men alla blev godkända i den veterinära slutbesiktningen som sedan 1 juli måste ske inom 20 minuter från målgångstid.

Det var fyra placerade och 14-åringen Blyte ox och Lisa Jörnehag kände sig nog hemma i sin träningsterräng och vann enkelt på 6.30,46 tim/15,35 km/tim. Tvåa blev Zephyr ox/Helle E Braaten, Norge, 6.58,17 tim/14,34 km/tim, före All American Candy/Hanna Jönsson, 7.07.41 tim/14,03 km/tim. De båda tog guld på lag-SM i augusti och nu sin första internationella placering.

Mest rutinerad

Sistaplaceringen gick till 7-årige Buber ox/Sarah Fredriksson från Värmland med tiden 7.1627 tim/13,75 Km/tim. Sarah var med 6.256 genomförda tävlingskilometer loppets mest rutinerade distansryttare och kunde glädja sig över första internationella placeringen i första försöket med sin unghäst.

På CEI* 100 km för young rider (upp t.o.m 21 år) Blev de bara 4 startande. Nib Aika Star/Anouk Eversdijk, Holland, kom från en färsk seger på 100 km den 3 oktober i Ermelo i Holland och fick sällskap av tre svenska YR-ekipage. Nib Aika Star ledde i vetgate 1 på 15,27 km/tim men blev utesluten för gait i vetgate 2 efter 80 km. Tyvärr blev de ett ovanligt antiklimax i loppet då alla fyra till slut blev uteslutna för gait.

I den högsta nationella klassen på 80 km tog favorittippade Woo Boo Doo och Sara Henriksson den fjärde segern tillsammans, och det var Saras seger nr 15 i distansritt sedan 2008.

Därmed är årets svenska tävlingssäsong i distansritt genomförd. Den blev trist och stympad, men det finns både uppskjutna VM och EM att se fram emot och börja ladda för nästa år.

Resultat

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden