Hoppning
18 mars 2019 17:45
Ridsportplus

Henrik om Mary Lou: ”Det är ett nytt mod och en säkerhet”

UtvecklingDet är inte hoppningen som är bättre, utan det är själva hästen. "Nu har hon fått ett mod och en säkerhet som gör att hon vill framåt", berättar Henrik von Eckermann om Mary Lou efter den fenomenala segern i Rolex Gland Prix.

Henrik om Mary Lou: ”Det är ett nytt mod och en säkerhet”
Henrik von Eckermann förklarar hu Mary Lou med mer rutin blivit starkare och mer självsäker. "Hon är i toppform". Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Henrik von Eckermann känner sig otroligt glad efter söndagens triumferande seger vid Rolex Grand Prix i ’s-Hertogenbosch, Nederländerna. Henrik har ridit flera Rolex Grand Prix tidigare och har plockat på sig flera placeringar, men någon seger har det inte blivit förrän nu.
– Det var helt fantastiskt att vinna världscupen i Amsterdam, men det här känns ännu lite mer, säger Henrik till Ridsport.
– Det är något som alla ryttare drömmer om att vinna.

Toveks Mary Lou (WESTF sto f-06 e Montendro I-Portland L, uppf Hubert Nienhaus) beskriver han som helt fantastisk just nu.
– Hon känns bättre än någonsin, och omhoppningen gjorde hon ännu bättre än i Amsterdam.
– I världscupen fick jag driva på henne, men nu gick hon helt av sig själv.

Mary Lou har hunnit bli 13 år gammal. När Henrik tog över henne för några år sedan hade hon inte varit ute och tävlat så mycket på någon högre nivå innan. Att stoet nu har hunnit tävla några år på de stora arenorna tror Henrik har betydelse för framgångarna. Ju mer rutin Mary Lou fått desto bättre har hon blivit.
– Jag trodde hon var på toppen förra året, men hon är ännu bättre i år, säger Henrik.
– Hon blir bara bättre och bättre.

I otroligt bra form

Det är egentligen inte själva hoppningen som Mary Lou bättrat på, utan det är själva hästen som har förändrats – både mentalt och i kroppen.
– När jag har behövt trycka på henne tidigare har hon blivit lite osäker, och då har det inte blivit bra.
– Nu har hon fått ett mod och en säkerhet som gör att hon vill framåt. Hon springer själv i ett högre tempo och hon vågar hoppa långa språng.
– Fysiskt är hon i en otroligt bra form, hon är fin i kroppen och jag känner verkligen hur hon är i toppform.

Eckermannmarylou
Henrik von Ackermann och Toveks Mary Lou vann världscupen i Amsterdam. Foto: FEI/Arnd Bronkhorst

Henrik hoppas att han kan hålla Mary Lou pigg och fräsch i sporten till 16-årsåldern. Därefter tror han möjligheten finns att Mary Lou kommer att bli mamma. Även om tekniken med embryotransfer finns, så är det inget som är aktuellt för Mary Lou just nu.
– Nej det blir ingen embryotransfer så länge hon är i sporten. Det är hormoner och sådant som kommer störa, det känns helt fel och jag är emot det.
– Samtidigt kommer hon ju inte vara i sporten hela sitt liv, så det är mycket möjligt att får ägna sig åt annat sedan.

Ute mycket i hagen

Hemma blir det inte speciellt mycket hoppning för Mary Lou. Hon rids två pass om dagen – ett pass på marken och ett pass i skog och mark.
– Hon har kommit så långt att vi inte direkt hoppar henne här hemma. För gymnastikens skull och för att hålla igång henne hoppar vi några små hinder, annars ingenting.
– Hon är också ute mycket i hagen på dagarna. Hon vill alltid ut först på morgonen, säger Henrik med mycket kärlek i rösten.

När det gäller vilka tävlingar Henrik åker på med Mary Lou, är det mycket hästen som får bestämma vilka tävlingar det blir.
– Jag lägger upp schemat efter henne och inte efter tävlingarna.
– Hon får åka på de tävlingar som passar henne bäst.
Med det upplägget vet därför inte Henrik hur det blir med övriga tävlingar i Rolex Grand Prix.
– Min magkänsla säger att vi inte kommer att rida i Aachen, men vi får se.
– Jag kommer inte att åka dit med henne bara för att försöka ta hem Rolex Grand Slam.

Världscupfinalen blir nästa tävling

Nästa tävling för Mary Lou blir vid världscupfinalen i Göteborg, där Henrik ser fram mot att möta sin hemmapublik som hann känner så stort stöd från. Själv åker han till Paris och tävlar i helgen, innan uppladdningen för Gothenburg Horse Show.

Med två tredjeplatser från de två senaste världscupfinalerna i bagaget, två Göteborgssegrar på raken de senaste åren och en häst i absolut toppform känns det tom Henrik von Eckermann lyckats pricka in formkurvan på bästa sätt.

Henrik von Eckermann, Mary Lou
Segergesten vi gärna ser i Göteborg. Arkivbild: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden