Hoppning
21 juli 2022 17:00
Ridsportplus

Herning blir en nagelbitare

VM-guideRidsports Susanne Högdahl analyserar startfältet inför VM och tippar hur det går i medaljstriden.

Herning blir en nagelbitare
Är det dags för Henrik von Eckermann att få kliva högst upp på pallen? Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Minnet av OS-rysaren är fortfarande svindlande – och att ha stora förhoppningar kring vad Sveriges hoppryttare kan åstadkomma när VM ska avgöras i augusti är inte orealistiskt. Att kopiera fjolårets framgångskoncept och skapa en ny framgångssaga i Herning är dock inte snutet ur näsan.

  Mycket handlar om att pricka formtoppen när det gäller som mest. Hästarna får vare sig hoppa för mycket eller för lite inför mästerskapet – och på plats vill vi se fräscha hästar som galopperar med spetsade öron genom sista målgången. Här är svenskarna starka, det visade de i Tokyo där flera hästar från andra nationer klappade ihop.

  ”Detaljer, detaljer, detaljer”

  Toppsusanne-2000x1383
  Susanne Högdahl Foto: Zandra Ahl Olausson

  Ett styrkebesked kom i Stockholm där OS-guldlaget testade formen ihop med flera VM-aktuella ryttare under överinseende av Tokyoteamet med Henrik Ankarcrona i spetsen. Varenda svenskritt omgärdades av lågmälda avstämningar kring vad som kan skruvas på ytterligare. ”Detaljer, detaljer, detaljer” var mantrat.

  Därefter var det Nederländerna som briljerade med noll fel i Nations Cup på hemmaplan i Rotterdam – och i S:t Tropez har fransmännen visat sin speedklass. I Herning är det neutral mark och då lär given vara en annan.

  VM-uppladdningen kulminerar så smått med ett inofficiellt svenskt genrep i belgiska Knokke.

  Sverige har absolut chans på lagpallen, men de andra starka hoppnationerna kommer att bjuda hårt motstånd. Själv sätter jag en slant på Nederländerna, Belgien och Frankrike. En brittisk mix av unga stjärnskott och gamla rävar kan skrälla och USA går aldrig att räkna bort. Med laghoppningen före ”jaghoppningen” blir det också så mycket roligare att följa.

  Tio-i-topp ger en fingervisning

  Tio i topp på världsrankningen ger en fingervisning om det individuella, men säger inte allt. Martin Fuchs kommer att vara med i slutstriden, liksom en eller flera svenskar ur OS-guldlaget. Vi kommer även att få se landslagsfärgen orange, brittisk elegans och ”supersonic” fransmän blanda sig i det hela.

  Vilka tre lag och vilka tre individuella ryttare som håller hela vägen till medalj kommer att bli en riktig nagelbitare.

  Fakta

  Ridsport tippar medaljerna

  Favoriten: Martin Fuchs.

  Efter förlusten av Clooney har Martin Fuchs tagit segertåget till den absoluta världstoppen med flera väldigt kapabla hästar. Med ett VM-silver från 2018 lär han vara hungrig på guld.

  Utmanaren: Henrik von Eckermann.

  ”Den ständige tvåan” har han kallat sig själv, men inte minst i Stockholm blev det tydligt att Henrik von Eckermann och King Edward är ”on fire”. Rätt rattad har valacken superkrafter som kan ge Sverige den ädlaste medaljvalören.

  Skrällen: Harrie Smolders/Ben Maher.

  Någon av dem skulle lätt kunna vinna rubbet. Harrie Smolders Monaco kastar hjärtat före och Ben Mahers Explosion W är en atlet av sällan skådat slag. Smolders saknar individuell medalj medan Maher nog gärna adderar ett VM-guld till OS-guldet.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2022.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden