Dressyr
22 juli 2022 19:12
Ridsportplus

Varning för dansk dynamit

VM i HerningEtt möjligheternas VM för Sverige, men en värdnation som kan bli svårslagen. Elisabet Hoff analyserar startfältet inför VM i dressyr och tippar hur det går i medaljstriden.

Varning för dansk dynamit
Cathrine Laudrup-Dufour och Bohemian på den tiden de var ett ekipage. Foto: FEI/Liz Gregg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Herning blir möjligheternas VM för Sverige. Samtidigt som fyra av de normalt starkaste dressyrnationerna är försvagade ligger hela stommen i det svenska laget, Patrik Kittel, Therese Nilshagen och Juliette Ramel, inom topp 14 på världsrankningen.

  Rider de som de kan och hästarna Touchdown, Dante Weltino och Buriel KH  är på topp, är ett silver inte orealistiskt.

  Flera möjliga fjärderyttare

  Lisa-hoff
  Elisabeth Hoff

  Vem som blir fjärde ryttare kändes mer osäkert. Tinne Vilhelmson Silfvén, Antonia Ramel och Jacob Nörby Sörensen var alla tänkbara namn, liksom givetvis Jeanna Högberg, som var den Bo Jenå valde.

  För Danmark är läget ännu bättre. Hemmaplan och ett urstarkt lag talar för succé för världstvåan Cathrine Dufour som dessutom har möjlighet att välja mellan Bohemian och Vamos Amigos, där den senare tog två raka segrar i Aachen. I laget finns dessutom Carina Cassöe Krüth/Heiline’s Danciera (rankad femma), Wanna Skodborg Merrald/Atterupgaards Orthilia (12:a) och Daniel Bachmann Andersen/Marshall-Bell (17:e).

  Tyskland får klara sig utan gravida världsettan Jessica von Bredow-Werndl såväl som Isabell Werths pensionerade guldhästar Weihegold och Bella Rose. Werth är visserligen redan sexa i världen med ”nye” Quantas men laget är inte alls lika tungt som i OS i Tokyo.

  Charlotte-dujardin-imhotep-comp22l215448
  Charlotte Dujardin på Imhotep. Foto: Digishots

  Flera topphästar att välja på

  Storbritannien har Charlotte Dujardin som är uttagen tillsammans med 9-årige Imhotep. Hon får sällskap av Lottie Fry, som har tre topphästar att välja på, och Gareth Hughes som är på G med Classic Briolinca.

  Men för första gången sedan 2008 får brittisk dressyr klara sig utan klippan Carl Hester, vars häst En Vogue är skadad.

  USA är som vanligt svårtippat. Klart är att skrällduon från Tokyo, Sabine Schut-Kerry/Sanceo, inte kommer och för en repris på OS-silvret behövs nog ett nytt ess i rockärmen. Högst rankad just nu är Steffen Peters på plats 30.

  Nederländerna svalt utan Gal

  Nederländerna har lagankaret Hans Peter Minderhoud/Dream Boy och stjärnskottet Dinja van Liere/Hermes, som klättrat till tionde plats på världsrankningen. För övrigt känns det orangea laget tämligen kallt sedan Edward Gal tagit sabbatsår.

  Individuellt kan detta VM bli en riktigt rolig och öppen fråga. Särskilt för danskarna.

  Fakta

  Ridsport tippar medaljerna

  Favoriten

  Räkna med dansk dynamit. Hemmapublikens stöd kan lyfta redan starka ryttare till nya nivåer. Med Cathrine Dufour och Bohemian i storform blir det guld både i lag och individuellt.

  Utmanaren

  Sverige har två ”gamla” ringrävar i Dante Weltino och Buriel K.H. Tillsammans har de tio stora mästerskap i bagaget men verkar hur fräscha som helst. Värt medalj bara det.

  Skrällen

  Fenomenet Charlotte Dujardin kommer än en gång helt glatt med en ny grön häst. Blir spännande att se vad detta fenomen till ryttare kan trolla fram ur Imhotep, som är son till Lottie Frys Everdale.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2022.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden