Avelsnyheter, Ridsport Play
10 mars 18:26

Herning: En tillbakablick på dressyrhingstarna på lösvisning

HingstekåringDe många dressyrstammade hingstarna gjorde sin sista insats med lösvisning inför "frasorteringen". Galopp på åtta och den långa fållan stod på programmet. Efter att ha vilat under lördagen var det mycket överskottsenergi i de unga hingstarna. Se vår film och jämför med longeringsfilmen, kompletterande övningar.

Herning: En tillbakablick på dressyrhingstarna på lösvisning
Strandagergårds Mccloud under lösvisning, han blev senare på dagen utsedd till premiehingst. Foto: Kim C Lundin

Hej, kul att du vill läsa artikeln!

Den tillhör Ridsport Plus - logga in, prenumerera eller köp artikeln för att läsa vidare.

Sedan i onsdags har de 3-åriga dressyrstammade hingstarna i Hold 1, hingstar ej visade förut i DWB, genomfört ett antal aktiviteter inför domarkommissionen. Veckan inleddes med ett frivilligt ridprov som så gott som de allra flesta genomförde och blev godkända i. Sedan exteriörbedömning på fast botten under torsdagen och sedan longering på fredagen. Under lördagen vilade dressyrhingstarna vilket kan vara en punkt som omvärderas i årets utvärdering inför nästa år. Under söndagen var det så dags för lösvisning och ring med ”frasortering”, där de som inte godkänns för vidare avprovning sorteras bort.

Herning Hingstekåring 2025
Dressyrkommissionen från vänster Rune Willum Hansen, Bjarne Nielsen, sekreterare, Vicky Northvig talesperson för kommissionen och Johnny Sørensen Foto: Kim C Lundin

Lösvisning, hur och varför

Under exteriörbedömning visas hingsten vid hand i skritt och trav. Vid longeringen visas hingstarna lätt inspända i båda varven i trav och galopp. Under lösvisningen får hingstarna först trava vid hand i den längsgående fållan eller gången som ramar in yttan för åttan. Det är samma fålla som hopphingstarna har sin hoppserie i. Hingstarna ställs upp framför dressyrkommissionen, som sitter på rad med head-set i ringen och kommunicerar med funktionärerna i ringen och sinsemellan. Hingsten släpps och sedan gör ett antal rödklädda funktionärer sitt bästa för att styra hingstarna i lösgalopp i en åtta och så småningom in i fållan för galopp eller trav. Visningen avslutas med ännu en trav vid hand – om det går.

Bacardi
Hingsten Bacardi visas runt i galopp av en av många rödklädda funktionärer. Foto: Kim C Lundin

Longeringen ger god information om hur en häst bär sig på böjt spår och inspänningen är en imitering av en ryttare som skapar en ram för hästen. Här syns hästens egenbalans och gångarternas bärighet samt till viss del temperament och samarbetsvilja. Lösvisningen visar hur hingstarna skjuter i från och balanserar sig, byter galopp och rör sig av eget incitament. Och rör sig av egen vilja gör de allra flesta med besked, för mycket till och med. Det är livsglada unga gossar som sprätter rundor och med en del är det svårt att avgöra grundgångarten i normalt tempo.

Dressyrkommissionen
Dressyrkommissionen Bjarne Nielsen och Johnny Sørensen under bedömningen med hingstarna på ring Foto: Kim C Lundin

De många funktionärerna i vita byxor och röda jackor har alla varsin röd långpisk. De används för att visa vägen, mota en hingst som kommer för nära men det smälls aldrig med långpiskarna och ingen hingst drivs fram med dem. I flera av bilderna och filmklippen syns de dock – det är för att dirigera vilken väg hingsten i ringen bör ta. Det går för det mesta men med jämna mellanrum tränger sig en hingst en annan väg. Att vara funktionär under lösgalopp eller lösvisning är inget för människor med svagt hjärta – få klarar i praktiken att stå still när 550-650 kg hingst kommer dundrande emot dig.

Film med glimtar från lösvisningen

I filmen nedan syns primärt godkända hingstar men även en del av dem som inte gick vidare. Ljudet som hörs är speakern som presenterar hingstarna-

Under fredagen publicerade Ridsport en motsvarande film från longeringen. Det är delvis samma hingstar men jämför gärna de två momenten som kompletterar varandra.

Glimtar från longeringen

Så här gick det i själva Hingstekåringen för de unga dressyrhingstara

Resultatlista för Hold 1, 3- och 4-åriga dressyrhingstar visade för första gången

Startlistor och resultat, tävlingklasser och presentationsklasser samt hingstekåring
Herning Hingstekåring hemsida

Stamtavlor och meriter för varje hingst hittar du här i i Hingstekåringens katalog


Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

Hingstar Online

Just nu 78 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym