Sport
22 februari 2017 15:50
Ridsportplus

Hess vill se bra skritt och avspända hästar

Han är mångårig domare och kommentator till unghäst-VM, med erfarenhet från selektionen till den tyska truppen. Christoph Hess kom under gårdagskvällen med tips till Sveriges uttagning. Han gav också ett och annat handfast råd till ryttarna.

Hess vill se bra skritt och avspända hästar
Christoph Hess med mikrofonen och en av sina domarkollegor Jan-Ove Olsson, vid långsidan satt Lena Mårtensson och Magnus Ringmark. Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är nu många år sedan Christoph Hess var på officiellt uppdrag i Sverige, alltför längesedan, men han var imponerad av Scandinavium och tävlingarna redan vid första anblick.

Den stor frågan efter SWB Trophy är självklart vad Tysklands mesta domare och unghästguru tyckte om SWB-hästarna och det han sett i arenan. Christoph Hess stora passion var dock det mästerskap för unga hästar som han varit en del av under så många år.

– Vi såg ett antal som både platsar och har en bra chans på unghäst-VM i Ermelo i augusti. I domarkollegiet så diskuterade vi mycket hur viktigt det är att hästarna har en bra skritt, avspänd som går genom kroppen med riktigt övertramp. Om de har problem, som några av 6- och 7-åringarna hade och landar på en sexa i betyg så är det helt dödsdömt, konstaterade Hess.

– Alla som anmäls måste ha en god skritt, det är ett absolut krav. Sen kan man trimma på detaljer som till exempel vinnaren Simmebros Bisquit och Yvonne, ett byte av bett kan förändra och förbättra ytterligare. Det är en underbar häst och harmonin kan bli ännu bättre med sådana justeringar. Kvalitén överlag är verkligt bra.

Christoph Hess tyckte inte om Baucher-bett till unghäst.

– Det finns en tre till fyra hästar som inte bara är bra utan dessutom är riktigt fina och kan konkurrera om medaljer om de rids och tränas korrekt.

– Det är otroligt viktigt att ekipaget matchar varandra. Om ryttaren inte är i balans och ryttaren håller sig i tyglarna för mycket så hjälper det inte hur bra hästen än är. I Ermelo så är de chanslösa.

Christoph Hess dömer i år på unghäst-VM i Ermelo och i några av omgångarna är han den domaren som levererar de publika kommentarerna. Det i sig är en garant för ett otroligt lärorikt mästerskap i år. Han är van att formulera sitt budskap, positivt men i absolut klartext.

– Som ryttare måste du verklige rida från sätet, din unga häst ska gå oberoende av din hand och detta är något som vi inte kommer att tveka på det minsta. Du ska helt enkelt ha din häst framför dig och din skänkel, i varje steg.

– En annan punkt som är otroligt viktig och som kanske inte alla ryttare här idag tränat tillräckligt på är att få sina hästar avspända. Till exempel kändes det som om Martin Ågevalls häst Romeona var spänd vid start och att de inte riktigt hittade avspänningen. Det här är något som måste tränas vid varje pass och övas på, belönas, avspänning och med det lösgjordhet i hästen är grundläggande. Det är svårt på stora arenor men om du inte bemästrar det så kan din häst aldrig blomma fullt ut.

– Jag tror att de som sköter uttagningen, och det här är mycket viktigt, hjälper ryttarna att träna på det här för det är svårt. Bo Jenå och hans medhjälpare måste verkligen titta på när ryttarna tränar för att säkerställa att det läggs tillräcklig vikt vid det här.

– Utan avspänning och lösgjordhet har ett ekipage inte heller någon chans att visa upp sig, det är som alfa och omega för bedömningen. Utan lösgjordhet blir det cirkus.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden