Hoppning
6 november 2011 15:00

Hickstead dog på banan

Eric Lamazes stjärna Hickstead omkom i samband med världscupklassen i italienska Verona.
- Det går inte att förstå att han är borta, säger Rolf-Göran Bengtsson.

15-årige Hickstead, som bar Kanadas världsetta Lamaze till OS-guld i Hongkong 2008, kördes ut från tävlingsarenan i djurambulans. Han föll till synes död ner på hoppbanan. Ekipaget gick i mål med fyra fel efter ett nedslag i mitten av banan. På väg ut från banan såg det ut som om Hickstead tappade balansen, han föll ned med kraftiga ryckningar i kroppen.

Tävlingen avbröts en längre stund och det blev oroligt på läktaren. Några personer i publiken fördes ut då det blev slagsmålsliknande scener.

Efter en stund tågade ryttarna in på banan, flera av dem rörda till tårar, alla chockade och omtumlade. Företrädare för ryttarna och tävlingsorganisationen gav beskedet att Hickstead var död och att tävlingen avbryts. Detta bemöttes med stående oavationer och det hölls också en tyst minut.

– Det var aldrig aktuellt att vi som inte hade ridit skulle göra det, säger Rolf-Göran Bengtsson som var en av de ryttare som inte hann starta innan dödsfallet skedde.
– Jag anser att Hickstead var världens bästa häst. Det är så tragiskt att han rycktes bort från sporten och livet på det här sättet.

Rolf-Göran Bengtsson var en av få ryttare som hann fram till Eric Lamaze innan denne försvann från arenan.
– Jag gav honom en kram. Han var så ledsen att han inte kunde säga något. Jag vet inte var han tog vägen, men han har mycket bra folk omkring sig som tar hand om honom och hästskötaren.

– Hickstead var en häst på miljonen och mina tankar går till Eric och alla i närheten av denna fantastiska häst. Detta är en hemsk förlust, men Hickstead kommer aldrig att glömmas. Vi kan vara lyckliga som har lärt känna honom, säger FEI:s ordförande prinsessan Haya i ett pressmeddelande.

– Dödsorsaken är fortfarande okänd. Hickstead kommer att saknas, säger FEI:s hoppansvarige, John Roche, i samma pressmeddelande.

Ett plötsligt dödsfall som Hicksteads inne på en internationell hoppbana är troligen unikt. Det har inte inträffat på decennier i den internationella hoppsporten, om alls någonsin. I något enstaka fall har en häst dött akut på tävling, men då i stallet. Ett av de få exemplen var John Whitakers första stjärna Ryan´s Son, efter en omkullridning på – ironiskt nog – Hickstead i England. Förra året drabbade det Christian Ahlmanns häst Calvados Z vid världscuptävlingarna i Oslo. Det finns också enstaka fall av att hästar brutit ett ben under en klass och  måste avlivas. En var Alwin Schockemöhles Rex the Robber på Royal International i London 1975.  Att ryttarna, som i Verona, ville stoppa klassen var också unikt, också i förhållande till andra hästsportgrenar.
– Han är världens bästa häst enligt min åsikt. Han vill nolla lika mycket som jag,  sade Lamaze efter att i september ha vunnit Grand Prix i Calgary med 300 000 dollar till vinnaren som ensam felfri och för andra gången.
– En häst ska egentligen inte kunna ha den karriär som han har fått. Det händer kanske en gång på 100 000. Det skulle inte gått utan Eric Lamaze, som är en fantastisk ryttare, sade på EM Sveriges förbundstränare Hans Horn, som såg Hickstead som unghäst i Holland.
Hickstead vann guld och lagsilver vid OS 2008, var bästa häst i VM-finalen 2010, där Lamaze fick brons, och kom i våras tvåa i världscupfinalen. I maj vann ekipaget Grand Prix i både La Baule och Rom.

Arrangörerna bekräftar i ett pressmeddelande att Hickstead var död när tävlingsveterinären kom fram till honom på banan. En obduktion ska göras för att fastställa dödsorsaken.

FEI-TV om händelsen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-