Blogg
11 augusti 2019 08:17

Hingstbloggen: ”Hur mycket ska de unga dressyrhingstarna tvingas prestera?”

Unghäst-VM"Sen har vi då den politiska faktorn... Den är inte fullt så fager." Hingstbloggens Lena Nyström tycker till om årets unghäst-VM i dressyr.

Hingstbloggen: ”Hur mycket ska de unga dressyrhingstarna tvingas prestera?”
Secret skulle ha vunnit UVM i sin åldersklass om Hingstbloggens Lena Nyström fick bestämma. Foto: Lena Nyström/Jenny Schwieler Staaf

Dags att summera årets resa till Ermelo o UVM i dressyr, som från och med nästa år kommer att gå i Verden , Tyskland, ett antal år framöver.

Varför ska då domarna räkna i 5 minuter och ge Jovian 10 på allt utom hans 7-mässiga skritt, som får 8.3, bara för att han ska vinna? Lena Nyström.

Det var ju Helgstrand show all the way och jag måste få stämma in i lovsången, då jag tycker att Andreas rider otroligt bra, hans utveckling sedan han började ta hjälp av Dr Ulf Möller är sensationell. Han har alltid varit en god ryttare, men nu är det väl avstämt och finliret är på plats. Han har även några av världens främsta ryttare arbetande för sig och de får möjligheter att visa”sina” hästar på uttagningar och tävlingar, under förutsättning att de är tillräckligt talangfulla.

Sen har vi då den politiska faktorn... Den är inte fullt så fager. Det stör mig att inte Secret (Sezuan-St Moritz) fick vinna bland 5-åringarna, han och Jessica gjorde ett vackert program, i princip felfritt dessutom…

Jovian
Jovian och Andreas Helgstrand. Foto: Lena Nyström

Varför ska då domarna räkna i 5 minuter och ge Jovian (Apache-Tango) 10 på allt utom hans 7-mässiga skritt, som får 8.3, bara för att han ska vinna? Galoppen är i mina ögon allt annat än 10-mässig, men vad begriper jag när det rör sig om en VM-titel???

Queenspark Wendy (Sezuan-Soprano) är för mig den bästa Sezuan-avkomman jag någonsin skådat, i mina ögon står det stämplat GP med stora bokstäver i pannan på henne! I mina ögon kunde även hon varit överst på pallen, men där kommer hon sannolikt att vara många gånger framöver.

Sen har vi då en sliten Valverde (Vitalis-Ampère) på första placering utanför pallen. Den stackaren har förutom att ha betäckt x antal 100 ston i sommar även sprungit Westfalen-Woche veckan innan han kom till Ermelo, hur mycket ska de unga dressyrhingstarna tvingas prestera egentligen?

På nästa placering en betydligt mer harmonisk Springbank (S. Rafael-De Niro) än i kvalet. Dock fortfarande med ett osäkert intryck, inte helt säker på om han skulle gå hingstvisning eller dressyr. Ju längre tid på banan, desto mer harmoni.

För mig kunde även Johnny Depp (Bordeaux-Jazz) varit överst på pallen idag, men nu slutade han 6.a, väl visad av tämligen nyförlösta Renate van Uytert-van Vliet. En riktigt fin hingst med tre härliga gångarter och en fin inställning till sitt arbete.

De andra fina då?

Jameson (Zack-Negro) var för laddad och spänd, vilket gällde även Espe (Escolar-Dimaggio). Jag tror dock inte att det var många avlare som lämnade Ermelo utan att vilja ha ett föl e. Jameson eller några ryttare som åkte hem utan att hallucinera om en ridhäst som Espe!!!

Revolution
Revolution hittade inte rätt med alla byten.

Så hoppar vi vidare till 6- årsklassen o tack gode gud att Zucchero (Zonik-Prince Thatch xx) satte alla bytena och vann! Det hade varit så oerhört fel om Revolution (Rocky Lee-Rouletto), hade vunnit VM i en klass där bytena är ett av grundkriterierna för att man är redo för klassen, med 1,5 byten av 4 på plats…

Sen att Zucchero kanske inte är ”min”typ av avelshingst, medan Revolution är, det är en helt annan femma!

Kanske bronshästen, Zhaplin Langholt (Zonik-Stedinger) rent av skulle varit överst på pallen idag, det är en magiskt fin häst, som i alla avseenden i mina ögon gjorde det bättre än Revolution i denna 6-årsfinal.

Som 4.a placerade sig den imposanta Destacado (Desperados-Londonderry), som alltid väl visad av Mattias Alexander Rath. Hingsten har en magisk skritt, en väldigt fin galopp (som dock inte avspeglar sig i domarsiffrorna) samt en stor trav med lite långsamma bakben. Han är till på köpet ytterst ridbar och passar sin ryttare som hand i handske.

På 5.e plats placerade sig Imposantos (Wynton-Krack C), som under Bart Veeze travar fantastiskt, skrittar enormt o galopperar mediokert, samt dessutom ligger lite hårt i hand.

Helen Langehanenberg var 6.a på Sezuans helsyster Straight Horse Ascenzione, efter att ha tagit sig hit via den lilla finalen. Hästen har en förtjusande travmekanik, medan skritt o galopp sannolikt kommer att göra sig bättre ju högre upp i klass den kommer.

Yvonne Österholm och Ironman (Bordeaux-Rosseau) gjorde det så fint i lilla finalen, som de vann med vackra poäng. Idag var Ironman lite trött, men en 10.e-placering i detta startfältet är inte fy skam, dessutom var lovorden o superlativen, ffa för galoppen, talrika inför framtiden.

Skywalker (Zuidenwind-Bernstein) uppfödd o riden av Cecilia Kristoffersen, var enormt fin i lilla finalen, men tröttheten tog ut sin rätt och valacken var het som en AGA-spis med massor av missar som följd.

Davie
D’Avie är en favorit för hingstbloggens Lena Nyström. Foto: Lena Nyström

7-åringarna har jag inte skrivit alls om tidigare, men jag tror att det är ganska väl bekant att jag mer eller mindre dyrkar D’Avie (Don Juan de Hus-Londonderry) som individ, även om jag inte är lika övertygad om honom som avelshingst, så för mig vann rätt häst! Med Severo på ryggen fick han en välförtjänt 10.a på sin galopp o 9,5 för utvecklingsbarhet.

Donkey Boy (Dancing Hit-Milan), riden av Jan Möller-Christensen, var 2.a med en 10.a på utvecklingsbarhet, liksom på skritt, väldigt knappt slagen. I mina ögon känns det som om han för dagen är den bättre avelshingsten, men det får framtiden utvisa…

Bronsplats för ”allas vår” Total Hope (Totilas-Don Schufro) med 10 på galopp. Isabel Freese managerar numera den lågställde men ridbare hingsten med den äran och deras gemensamma framtid ter sig ljus. En mycket intressant kombination att följa framöver, liksom hans avtryck i den svenska aveln, där han ju varit väl använd.

Detta var allt från mig för denna gången, vi hörs så småningom.

/Lena

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden