Dressyr
3 augusti 2022 11:39
Ridsportplus

Hingsten som har tagit två danskar till VM

Herning 2022När danske dressyrryttaren Daniel Bachmann Andersen lämnade stuteriet Blue Hors lämnade han också sin EM- och VM-häst Blue Hors Zack. Nu finns de båda med i samma VM-trupp igen. Den här gången på hemmaplan i Herning och hingsten med Nanna Merrald Rasmussen på ryggen. "Han var svår att rida i för mig början," säger Nanna Merrald Rasmussen.

Hingsten som har tagit två danskar till VM
Daniel Bachmann Andersen och Blue Hors Zack. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var 2020 som Daniel Bachmann Andersen lämnade arbetet som chefsberidare och OS-aktuelle Blue Hors Zack.

I början när jag fick honom var han inte ridbar. Han var så spänd och blev så upprörd när han inte förstod var han skulle göra. Daniel Bachmann Andersen.

– Han är den häst jag har haft störst framgångar med, säger dressyrryttaren som nu är elva på världsrankningen med Marshall-bell (DWB val f 2012 e Blue Hors Don Romantic-Michellino, uppf Tina Christoffersen och Nicolai Jepsen, äg fam Ahoner).

Det är med Marshall-bell som 32-årige Daniel Bachmann Andersen ska rida VM i Herning. På VM i Tryon, USA, 2018 red han Blue Hors Zack som nu alltså ingår i det danska VM-laget med en annan ryttare.

Tidigare kollega

Hingsten började ridas av Daniel Bachmann Andersens tidigare kollega på Blue Hors, Nanna Merrald Rasmussen. Ekipaget ingick också i danska OS-laget 2021.

– Jag är superstolt och glad och tacksam över att få rida Zack. Det var en supererfarenhet att rida honom i  Tokyo. Han är verkligen en gentleman som gör allt för sin ryttare, säger den 29-åriga ryttaren som gör sitt första VM men har massor av EM på meritlistan.

Nanna
Nanna Skodborg Merrald och Atterupgaards Orthilia vid EM 2021. Foto: FEI/Liz Gregg

Både hon och Daniel Bachmann Andersen ingick i det danska bronslaget på EM 2021. Hon med Atterupgaards Orthilia, han med sin VM-häst Marshall-bell.

När Nanna Merrald Rasmussen tog över Blue Hors Zack var det inte helt enkelt.
– Han var svår att rida i för mig början. Första två veckorna kunde jag inte sänka mitt huvud utan att han blev lite stressad och frustrerad. Jag vet inte vad jag gjorde eller vad det berodde på. Jag hade ju sett Daniel träna honom jättemycket. Men det gick över.

Blind på ena ögat

– Till saken hör att jag red honom i sex år. Och det var bara jag som red honom, ingen annan. Han är väldigt speciell. För det första så är han blind på ena ögat så han måste verkligen bygga upp tillit till sin ryttare. Och i början när jag fick honom var han inte ridbar. Han var så spänd och blev så upprörd när han inte förstod vad han skulle göra. Men när man väl lärt känna honom och han förstår vad han ska göra ger han allt, säger Daniel Bachmann Andersen.

 

Det blir ingen coachning av honom till sin lagkamrat. Men det är inte heller någon dålig stämning dem emellan. Det är helt enkelt så att de danska ryttarna har sina egna team. Och i förhandssnacket är hemmalaget guldfavoriter, inte minst efter sin seger i nationstävlingen och genrepet i tyska Aachen tidigare i somras.
– Jag hanterar favoritskapet genom att fokusera på att vara mitt allra bästa jag, säger Daniel Bachmann Andersen vars resa fram till VM har varit en riktig berg-och-dalbana.

VM-hästen såldes

Han har ridit Marshall-bell i ungefär två år och kom alltså med i danska EM-laget förra året när valacken var nio år. Han avstod världscupen med valacken och ägnade sig åt vinterträning och gjorde några starter i början av året. Sedan blev valacken såld till Österrike.

– Det var så klart väldigt tufft för mig, säger ryttaren.

 

Det tog dock bara några veckor innan de nya ägarna hörde av sig och ville ha hjälp med sin fyrbenta stjärna.
– Jag åkte dit och hjälpte dem och lärde känna familjen väl. De erbjöd mig att rida hästen i Aachen. Jag red honom åtta gånger innan tävlingen som var helt fantastiskt. Det var speciellt där.

Nu är Marshall-bell kvar hos dansken, och efter VM kommer han och ägarfamiljen fortsätta ha kontakt och samarbeta gällande hästen.

– Nu ska vi göra VM på hemmaplan. Det är en dröm som slår in, säger Daniel Bachmann Andersen.

Förutom de ovan nämnda två ekipagen ingår Cathrine Laudrup-Dufour/Vamos Amigos och Carina Cassøe Krüth/Heiline’s Danciera i det danska VM-laget.

Fakta

Blue Hors Zack

  • Stambok: KWPN. Född: 2004.
  • Härstamning: e Rousseau-Jazz, uppfödd av B Wilschut.
  • Ägare: Blue Hors Aps.
  • Godkännande: Fick 860 poäng i sitt 35-dagarsprov i DWB. Slutligt godkänd 2008 med segergehäng i Herning. Erkänd i de tyska förbunden, SWB och i hemmaförbundet KWPN.
    Avkommor: Hade  totalt över 1  600 avkommor 2018 varav 1 075 i DWB, 184 i SWB, 177 i KWPN.
  • Godkända söner i urval: Zack har många accepterade söner. I SWB finns Zaladin MI från första årgången och årets nygodkända Bergsjöholms Valbonne. Mest kända är Glock’s Zonik, Sezuan, Vincent Maranello och Blue Hors egen samling med Zatchmo, Zee Me Blue, Zalabaster och Zackerey.
  • Tävlingsmeriter: Med Daniel Bachmann Andersen bland annat individuell tia vid VM i Tryon 2018, individuellt femma vid EM i Rotterdam 2019 och fyra i världscupfinalen 2019. Med Nanna Merrald Rasmussen ingick hingsten i danska fjärdeplacerade laget vid OS i Tokyo 2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden