Avel
12 augusti 15:31
Ridsportplus

Hingsten som ryttarna älskar

HingstporträttBalou du Reventon, alias Cornet’s Balou, har fått arbeta för att bli bästa sporthäst i en otroligt framgångsrik hästfamilj. Nu är han 18  år och avkommorna visar verkligt fina takter.

Hingsten som ryttarna älskar
Balou de Reventon har haft flera olika ryttare, som alla hyllar hingsten för hans temperament och förmåga. Här med Harry Charles under världscupfinalen 2023. Foto: Leanjo de Koster

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Balou du Reventon placerade sig på kartan för en bredare publik när han 2019 var med i det irländska laget som tog hem Nations Cup-finalen i Barcelona. Då var det Darragh Kenny som satt i sadeln och Balou du Reventon blev åtta med ett enda tidsfel, i övrigt felfri. 

    Sedan dess har han gjort sig känd som hingsten flera ryttare kan lyckas med.
    Darragh Kenny var pilot mellan maj 2018 och 2020, sedan hans dåvarande hästägare Ann Thompson köpt hingsten från den USA-baserade ryska ryttaren Liubov Kochetova. 

    2021 gav Ann Thompson tyglarna till det då 19-åriga amerikanska stjärnskottet
    Brian Moggre. I Aachen gjorde ekipaget stor succé. Duon ingick i det segrande amerikanska Nations Cup-laget som dubbelnolla och bäst i klassen individuellt. Under avslutande Rolex Grand Slam, även kallad Der Grosse Preis von Aachen, blev de tvåa efter Daniel DeusserKiller Queen VDM.

    Gemensamt för alla hans tre ryttare är att de hyllar honom som en otrolig individ, en vänlig själ och positiv partner.

    Efter VM i Herning, där Moggre och Balou du Reventon slutade på 52:a plats individuellt, bytte Ann Thompson ryttare igen till säsongen 2023. Nu gick tyglarna till ännu en ung talang i form av Harry Charles. Han lyckades på kort tid rida in sig på hingsten och blev nia totalt i världscupfinalen i Omaha – dessutom var de
    tvåa i den andra finalklassen där.  

    Med sina över 250 starter internationellt sedan 2015 har Balou du Reventon dragit in 26,8 miljoner kronor bara i prispengar. Gemensamt för alla hans tre ryttare är att de hyllar honom som en otrolig individ, en vänlig själ och positiv partner. 

    Balou Du Reventon
    Genombrotten för Balou de Reventon kom vid Nations Cup-finalen 2019, då han ingick i Irlands segrande lag, riden av Darragh Kenny. Foto: Kim C Lundin

    Men låt oss backa bandet och ta det från början. 

    Född på Lewitz

    Cornet’s Balou föddes 2006 på Gestüt Lewitz i Neustadt-Glewe, Paul Schockemöhles gigantiska avelsanläggning. Han blev omdöpt till Balou du Reventon först när han som 6-åring såldes till en rysk ryttare med bas i USA.  

    Balou var sportig i modellen och hade en ung stamtavla som tredje årgången efter Cornet Obolensky. 

    Hans mormor Georgette II (e Domino) betäcktes som 10-åring med den då
    4-årige Continue, en hingst med 50 procent förädlande blod. Resultatet blev stoet Georgia som i dag är ett slags supersto i aveln. Hon har aldrig tävlat men i kraft av succén med hennes förstfödde son har hon i dag många avkommor och barnbarn. 

    Välkänd första son

    Hon betäcktes som 3-åring med den då 9-årige Baloubet du Rouet och resultatet är den välkände Balou du Rouet. 

    Totalt finns det 22 avkommor, varav många helsyskon till Balou du Rouet och många efter Chacco-Blue. Balou du Reventon är med Cornet Obolensky som far unik i den stora kullen

    Morfar Continue kom ur den i dag legendariske Contenders tredje årgång och hade mycket blod med sig på mödernet genom sin morfars far Tin Rod xx. Han gjorde ett fint 100-dagars stationsprov 1993, där han var reservsegrare, men tävlade sedan mycket sporadiskt.  I Tyskland finns runt 400 tävlande avkommor och sju godkända söner.

    Fakta

    Balou de Reventon

    • Ursprungligen döpt till Cornet’s Balou.
    • Oldenburghingst f -06 e Cornet Obolensky u Georgia e Continue. WFFS-positiv.
    • Uppfödd av Gestüt Lewitz, ägs av Anne Thompson och en liten OS-andel av Peter Charles.

    Godkända söner i urval

    Crack Balou Hann f -12 u Chicca Blue e Chacco-Blue.
    Cornet S Blue Z Zang f -14 u Chamore Blue e Chacco-Blue.
    Cahir N Eshb f -12 u Thisbe e Beg xx.
    Cornetinus Hann f -12 u Grace e Argentinus.
    Uranis v d Brouwershoeve BWP f -20 u Lola Z e Indoctro.

    Bästa avkommorna

    Antal starter/prispengar sedan 2015.
    Crack Balou f -12 ue Chacco-Blue, 221/3 867 579 kr.
    Cornet’s Cambridge f -12 ue Cambridge, 92/3 018 457 kr.
    Mike Wazowski f -12 ue Centadel, 95/946 691 kr.
    Cornest f -13 ue Stakkatol, 82/877 583 kr.
    Mamacita f-14 ue Galoubet A, 49/799 598 kr.
    Corbawido PS f -12 ue Widolan, 181/463 484 kr.
    Cordani PS f -14 ue Baloubet du Rouet, 104/373 103 kr.
    Chaccara Blue f -13 ue Chacco-Blue, 50/276 800 kr.
    Corbluecenta P f -14 e Chacco-Blue, 62/192 570  kr.
    Cornetta f -12 ue Stalypso, 130/158 813 kr.

    Marlon Modolo Zanotelli (bra) Cornest
    Cornest och Marlon Modolo Zanotelli. Foto: Kim C Lundin
    Expandera

    Prestationsmässigt är det äldre syskon till Balou som har satt Georgia och hennes förärvning på kartan. Flera avkommor med Baloubet du Rouet har tävlat, liksom hingsten Chatinue, född 2005 e  Chacco-Blue, medan alla Georgias döttrar sattes i avelsboxen. 

    Bland de tävlande ättlingarna i andra  och tredje led finns Chatinue (e Chacco Blue) som rids av Cora Hirn, den i Sverige godkände hingsten Chageorge (e Chacco Blue) som tävlas av Christian Kukuk, och Borelunds Casa Blougia PS (e Casallco) som Carl-Walter Fox rider, samt otaliga andra.  

    Vann 70-dagarsprovet

    För omvärlden presenterade sig Balou du Reventon, då fortfarande under namnet Cornet’s Balou, som 3-åring 2009 när han vann 70-dagarsprovet i Adelsheidsdorf med 136,94 i hoppoäng. Han fick mycket höga poäng för alla hoppmoment, alla betyg var mellan 9 och 10. 

    Att talangen var intakt visade han två år senare genom att som 5-åring vinna Bundeschampionatet med Patrick Stühlmeyer i sadeln. Efter dem i resultatlistan återfanns en viss Henrik von Eckermann med Forchello; han hade tre hästar i final. Sist placerad i finalen var Henriks blivande topphäst Mary Lou.  

    Efter framgången såldes Balou och i januari 2012 skaffade hans nya ägare Liubov Kochetova FEI-licens och det var då som namnet Balou du Reventon registrerades. Redan som 7-åring startade hingsten i 1,45-1,50-klasser och fram till mars 2017 gjorde ekipaget 116 internationella starter i USA och Kanada. I maj 2018 registrerade Ann Thompson sig som ägare. 

    Drygt 400 avkommor

    De första avkommorna till Balou de Reventon som finns registrerade är födda 2012. På grund av hingstens tävlingskarriär var det mestadels fryst sperma som var tillgänglig. Främst av detta skäl, men också för att hingsten är WFFS-positiv, finns det inte så väldigt många avkommor registrerade internationellt, endast drygt 400. I dag är det dock flera agenter som representerar hingsten i aveln. 

    I SWB finns nio avkommor grundregistrerade. En handfull uppfödare i Sverige har varit med på tåget sedan 2020 och använt Balou de Reventon. Först ut var dock Eva Gudmundsson, som fick en avkomma redan 2012, till och med tillverkad innan Balou vunnit Bundeschampionatet 2011. Birgitta Jonasson, Louise Nelder och Elin Lorin har alla fött upp flera avkommor efter Balou du Reventon.

    11,2 miljoner kronor har avkommorna tjänat i prispengar sedan januari 2015.

    Cornet's Cambridge
    Cornet’s Cambridge och Nicholas Dello Joio. Foto: Kim C Lundin

    Det finns över 40 internationellt tävlande avkommor, där två är mycket framgångsrika. Totalt har avkommorna tjänat in 11,2 miljoner kronor i prispengar sedan januari 2015.

    Under världscupfinalen i Omaha 2023 tävlade far och son mot varandra. Balou och Harry Charles blev nia, medan sonen Cornet’s Cambridge riden av Nicholas Dello Joio slutade på plats 20; gammal är äldst och därmed mer rutinerad. 

    Totalt har Balou tolv avelsgodkända söner och nästan hälften av dem är unga, födda 2019 och senare.

    Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 11/2024.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden