Veterinärt
27 oktober 2017 10:13

Hingstfölets njure opererades bort

NyopereradDet blev ingen elitfölauktion för lilla Jura Jaz i år. I stället ilfärd till veterinären och en stor och mycket riskabel operation. Den lille hingsten är idag en njure fattigare, men återhämtar sig förvånvansvärt snabbt efter ingreppet.

Hingstfölets njure opererades bort
På benen. Jura Jaz har återhämtat sig oväntat fint efter det stora ingreppet då en av hans njurar togs bort. Foto: Mattias Burling/Evidensia

Den lille hingsten Jura Jaz (e Skovens Rafael u Jara JAZ e Tailormade Temptation, äg Angelica Karlsson) var klar för elitfölauktionen då Angelica för några veckor sedan noterade blod i lillhingstens urin.

Han drabbades snabbt av blodbrist och det blev akutfärd till Specialisthästsjukhuset i Strömsholm där veterinärerna efter noggranna undersökningar kunde konstatera att Jura Jaz högra njure inte fungerade alls som den skulle.

Läget var livshotande eftersom risken för inre blödning var stor och beslut fattades att njuren skulle opereras bort.
– Det var ingen tvekan om att försöka. Han är ett av de bästa föl jag haft. Så fin och kraftfull, förklarar Angelica Karlsson.

Att ta bort en njure på en häst är ett mycket riskabelt ingrepp, mycket kan gå fel. Operationen tog många timmar men gick vägen. Allting läker som det ska och Angelica Karlsson har börjat pusta ut efter dramatiken. Jura Jaz var snabbt på benen och återhämtar sig fint.
– Han är nästan oförskämt pigg efter en så svår operation. Jag får ge honom lite lugnande så han inte skuttar för mycket. Men snart ska han få komma ut igen, säger Angelica Karlsson.

Screen Shot 2017-10-27 At 10.28.59
Den 26 oktober såg Jura Jaz såhär pigg ut hemma i stallet. Foto: Privat/Facebook

Läs mer om detaljerna kring Jura Jaz avancerade njuroperation på evidensia.se

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden