Avelsnyheter
19 februari 2017 10:47

Hingstvisning hos Sprehe och Bonhomme

Avelssäsongen börjar tidigt i Tyskland och med den hingstvisningarna. Först ut var Gestüt Sprehe och Gestüt Bonhomme med sina hingstar där svenska beridaren Michelle Hagman på Millennium var en höjdpunkt.

Hingstvisning hos Sprehe och Bonhomme
DSP Araldik och Millennium riden av Michelle Hagman var några av höjdpunkterna på Sprehe och Bonhommes hingstvisning.

I Oldenburgförbundets stora hall i Vechta hyr hingsthållarna in sig och arrangerar visning, ensamma eller tillsammans. Årets första arrangerades av två stuterier med stora ekonomiska resurser bakom sig. Gestüt Sprehe drivs av en stor familj och dottern i huset Kristina Bröring-Sprehe har bärgat mästerskapsmedaljer på stuteriets flaggskepp Desperados. Sprehes köper regelbundet premiehingstar vid de tyska avelsförbundens höstauktioner. Det gör Berlin-baserade Gestüt Bonhomme också som drivs av den karismatiska Rebecca Gutman. 

En anledning till att gå på hingstvisning är såklart att se de unga 3-åriga hingstarna under ryttare. Men där gick publiken, runt 2500 i den fullsatta hallen bet, det var bara några enstaka som visades ridna.

Båda stuterierna har en mix av hopp- och dressyrhingstar. Flera av dem har i veckorna efter visningen deltagit i de nya tyska sportproven med testryttare som del i godkännande processen. Häng med i vårt bildspel. 


Zinedream f -14 168 cm e Zinedine-Contender, segerhingst i Oldenburg i höstat och mer hoppnign från honom än så här bjöds det inte på.


Le Vivaldi f -12 170 cm e Vivaldi-Sandro Hit, visades av Heiko Klausing. I sportprovet blev det 8,12 med 8,8 för galoppen som bästa gångart.


Cola Zero f -08 168 cm e Cola-Quidam’s Rubin, har två godkända söner, tävlar själv så smått internationellt, hade över 9 i betyg på både sitt 30- och 70-dagarsprov som ung.


Coupe D’Or f -08 e Coupe de Coeur – Rivero xx – Lordanos, intressant genom 48,44 procent förädlande blod och med mindre av Tysklands två stora C-linjer, lik fadern men lättare i kroppen. 


D’Egalité f -13 172 cm e Don Juan de Hus- Stedinger, segerhingst 2015 i Westfalen, fortfarande härlig modell men liksom vid premiärvisningen 2016 är han inte helt övertygad om det roliga med hingstvisning. På sportprovet blev det 7,99 och det är ridbarheten som drar ner. 


DSP Araldik f -07 e Askari-Heraldik xx-Amethyst, en av få hingstar kvar med Heraldik i andra led, 50,78 procent förädlande blod. Araldik har en härlig inställning, älskar att hoppa och med en galopp som får snålvattnet att rinna till. 


Grey Flanell f -10 168 cm e Gribaldi-Clavecimbel, har varit något at en snackishingst men imponerar inte i år heller under ryttare, rygglinjen oroa och bakbensaktiviteten kunde vara bättre. Amazon f -13 170 cm e A La Carte-Arpeggio, en storhoppande hingst men var det kanske väl bra? På sportprovet gick det bra, domarna satte 8,83 poäng och 9,2 för förmåga/kapacitet och 9 för teknik.


Longines f -13 168 cm e Los Angeles-Calico-Barnaul xx, hade minst sagt säregen teknik. På sportprovet blev det 8,10 totalt med en dipp på just teknik på 7,70 och förmåga/kapacitet 8,5.


Marc Cain f -13 170 cm e Millennium-Don Primero, tvåa påundeschampionatet 2016. Sportprovet slutade på 8,26 och hingsten har en bra grundmekanik. Exteriört har han tyvärr ärvt morfars huvud-hals-bog, inte vackert men funktionellt i dressyrarbete. 


Morricone f -12 170 cm e Millennium-Rubin Royal-De Niro, en hingst som utvecklats åt rätt håll sedan hingstvisningen i Berlin för ett år sedan. Av de många Millennium-sönerna känns segerhingsten i Oldenburg 2014 som en av de bästa.


Millennium f -08 170 cm e Easy Game-Ravel-Consul, en hingst som haft många fina premierade söner men dragits med ett dåligt rykte om sin egen begåvning. Det visade Michelle Hagman med eftertryck att det fattas inget hos Millennium. Lättfotad trav, härlig galopp i uppförsbacke och fint samarbete rakt igenom parat med en härligt elegant silhuett exteriört.


Hickstead White f -12 167 cm e Hickstead-Coupe de Coeur- Quidam’s Rubin. Detta var den största nyheten bland hopphingstarna, en härligt positiv individ med fin teknik och härlig galopp. På sportprovet blev det 8,82 poäng efter 9:or för både teknik och ridbarhet, något som syntes redan på hingstvisningen. 


Dimagico f -14 169 cm e Dimaggio-Jazz Time. Det var inte så här premiehingsten från Hannover skulle visas. Men, det blev ingen ridning på hingsten som under premieringen hade så fin mekanik. På visningen brukade han inte riktigt allvar, synd på så rara ärtor.


Erdinger f -14 172 cm e Escolar-Contender-Marlon xx, var en oväntat positiv överaskning live. Hingsten hade en härlig galopp i uppförsbacke och var härligt lätt i modellen med bra påskjut. 


Desperados FRH f -01 170 cm e De Niro-Wolkenstein II-Matcho x, är Självklart Sprehes flaggskepp. Att se hingsten på en visning utan att han är i verklig tävlingsform är jämfört med mästerskapsritterna ett verklig nerköp. Titta på filmerna från Rio och Aachen i stället. 

Gestüt Sprehe
Gestüt Bonhomme

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden